Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Merhaba sevgili okurlar. Dune Network’ün Temel Analiz‘i ile karşınızdayım. Bu yazımızda“Dune Network (DUN) Nedir?” sorusuna cevap aramaya çalışacağız.
Dune Network (DUN) Nedir?
Dune sözcüğü “Decentralized Universal Network for Enterprises” sözcüklerinin ilk harfleri alınarak oluşturulmuş bir isim. Bu ifadeyi “Kuruluşlar İçin Merkeziyetsiz Evrensel Ağ” olarak çevirebiliriz.
Dune Network, kurumsal düzeyde merkeziyetsiz uygulamalar (app) için tasarlanmış, güvenli bir Web 3.0 platformudur.
Proje; güvenlik, doğruluk ve ergonomiye odaklanan gizlilik temalı blockchain’ler oluşturmak için kullanılabilecek ücretsiz bir yazılım platformudur.
Dune Network, Tezos’un hard fork’u değil. [“Bunu neden şimdi yazıyorsun, ne alaka?” derseniz, ekibin bu söylemden dili artık ne kadar yandıysa Whitepaper’ın daha en başındaki Özet kısmına yazmışlar :)]
Dune 24 Haziran 2019’da kendi Genesis bloğuyla hayat ageçmiş. Fakat dağıtık uygulamaların kolay geliştirilmesine odaklanan yeni bir platform oluşturmak için Tezos’un açık kaynaklı yazılımının genişletilmiş bir versiyonunu kullanıyor. Sanırım hard fork söylentileri bu yüzden çıkmış. Proje de haklı olarak bu algının yıkılmasını istiyor.
Dune’u farklı kılan nedir?
- Tüm DApp (merkeziyetsiz uygulamalar) ekosistemine ilişkin özellik ve araçları hizmete sunuyor. Buna ek olarak, kurulan şirketlerin platformlarına entegrasyonunu kolaylaştırırken, girişimcilerin ağ üzerinden yenilik ve ölçek büyütmelerine yardımcı olmak için de ticari ve teknik destek veriyor.
- Performanstan ödün vermeden çeşitli akıllı sözleşme dilleri vasıtasıyla güvenliği üst seviyeye çıkarabiliyor.
- Yönetimsel anlamda insanı projenin merkezine koyuyor.
Dune Network; block explorer’lar, yazılım ve donanım cüzdanları, noter onayı (notarization) ve finansal varlıklar için gelecek vadeden DApp’ler içeren eksiksiz bir ekosistemden oluşuyor. Projenin temel çabası, bütün modern ortamlarda erişilebilir, zengin bir uygulama ekosistemi oluşturabilmek.
İçerik olarak iyi hazırlanmış bir Whitepaper‘ları var.
TAKIM
Dune’nun geliştirme ekibi; çoğu Dune’un node’larının geliştirildiği dil olan OCaml’da yoğun olarak deneyime sahip, Bilgisayar Bilimi alanında doktora yapmış dokuz yüksek vasıflı yazılım geliştiriciden oluşuyor.
Ekip, blockchain teknolojisi ve özellikle de Dune’nun temel aldığı Tezos projesi konusunda deneyimli. OCamlPro’nun eski personeli olarak daha önce Tezos’un prototipinin geliştirilmesinde rol almışlar. Ayrıca 2018’de Tezos’un mainnet’inin başlatılması için node geliştirilmesinde ve Tezos’un Irontez ürününün geliştirilmesinde de rol almışlar. Tezos’ta başka projeler de gerçekleştirmişler. Sonuç olarak Dune bu tecrübeyi arkasına almış. Bu önemli bir durum.
Projenin arkasında Origin Labs var ve ekipte Çağdaş Bozman adında bir Türk yer alıyor.
DUN token dağılımı şu şekilde:
Eylül başında -yeni kullanıcılara ulaşabilmek için- Tezos airdrop’u yapmışlar. Dağılım şu şekilde:
Hedeflerini Kısa-Orta ve Uzun vadede şu şekilde açıklamışlar:
Roadmap’te şu aşamadalar:
Twitter’a giriş tarihleri Haziran 2019. Takipçi sayıları 992. Şimdilik bu sayıya normal diyebiliriz.
Telegram’da bu sayı 373.
Proje hakkındaki haber ve duyuruları Twitter ve Medium hesaplarından takip edebilirsiniz.
Kripto Paralar ve Temel Analiz kitabımı incelemek veya almak için TIKLAYINIZ.