Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Ülkelerin dijital para birimlerini kullanım için denemeleri hızla devam ediyor. İşte CBDC’in en yaygın kullanıldığı Çin’in istatistikleri! Detaylar haberimizde.
Çin’de dijital yuan gerçekten kullanılıyor mu? İşte istatistikler
Birçok ülke merkez bankası resmi para birimleri (CBDC) kullanımına veya çalışmalarına hız verdi. Geçtiğimiz günlerde IMF Başkanı Kristalina Georgieva, katıldığı bir oturumda IMF ülkelerinin %80’inin dijital para çalışmalarına başladığını vurgulamıştı.
Dijital para kullanımının en yaygın olduğu ülke ise Çin. Asya ülkeleri dönüşüme batıdan daha hızlı ayak uydurmuş görünüyor. Kullanım gün geçtikçe artıyor. Üst düzey bir Çin merkez bankası yetkilisi çarşamba günü yaptığı açıklamada, 140 milyon insanın Ekim ayı itibariyle Çin’in yeni dijital yuanı için “cüzdanlar” açtığını ve bunu toplam 62 milyar yuan (9,7 milyar $) tutarındaki işlemler için kullandığını söyledi.
Çin Halk Bankası’nın dijital para birimi enstitüsü genel müdürü Mu Changchun, henüz dijital yuan için bir lansman tarihi belirlenmediğini belirtti. Bir tarih belirlenmemesine rağmen kullanımın yaygın hale gelmesi dikkatlerden kaçmıyor. Özellikle COVID-19 pandemisi nedeniyle getirilen kısıtlamalar dijital para kullanımı artırıyor.
İlgili: Merkez bankası resmi dijital parası (CBDC) nedir?
Kripto para birimlerine artan ilgi ve kullanım kolaylığı ülkeleri CBDC çalışmalarına yönlendiriyor. Yapılan çalışmalar dünyada 5 içerisinde dijital para kullanımının %80 artacağını ortaya koyuyor. Çin dijital para çalışmalarında ilk sıralarda yer alıyor ve ülke, geçen yıldan beri çeşitli denemeler ve farklı ödeme senaryoları için pilot programlar yürütüyor.
Avrupa ülkelerinin merkez bankası başkanları ve maliye bakanları da geçtiğimiz aylarda CBDC gündemi ile toplanmış ve ortak hareket etme kararı almıştı. Ülkemizde de dijital bir merkez bankası parası için çalışmalar yürütülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dijital Türk lirası için ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile mutabakat zaptı imzalayarak “Dijital Türk lirası İş birliği Platformu” oluşturdu.