Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin’deki düşüş, kaderi yükselmesine bağlı olan şirketlerin hisselerini al aşağı etti. Değeri Bitcoin’in yükselmesine bağlı olan şirketlere ve değişimlere göz atalım.
Bu şirketlerin kaderi Bitcoin’e bağlı!
Dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin son üç ayda değerinin yaklaşık %40’ını kaybetti. Çin’in kripto para ticareti üzerindeki baskısı, Tesla’nın Bitcoin ödemelerini askıya alması ve altcoinlere olan ilgi bu satışa katkıda bulundu.
Bazı şirketlerin kaderi Bitcoin’in yükselmesine bağlı. Bitcoin’deki düşüş kaderi yükselmesine bağlı olan şirketlerin hisselerini al aşağı etti. Marathon Digital (NASDAQ: MARA), Riot Blockchain (NASDAQ: RIOT) ve Coinbase (NASDAQ: COIN) şirketlerine bir göz atalım ve değerlerinde değişimi inceleyelim.
1.Marathon Digital
Bitcoin patlamasından önce Marathon, patent sahibi bir şirketti. Ana stratejisi, diğer şirketlerden patent satın almak ve ardından lisans anlaşmaları veya dava yoluyla gelir elde etmekti. Aralık ve ocak ayında 150 Milyon dolarlık Bitcoin satın aldı ve kendini yeniden markalaştırdı.
Bkz: Bitcoin haberleri ve son dakika gelişmeleri
Marathon, geçen yıl 10,4 milyon dolarlık net zararla yalnızca 4,4 milyon dolarlık gelir elde etmesine rağmen, şu anda 3,2 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip. Gelirinin tamamı madencilik ve kripto para birimlerinden geldi. Gelirinin bu yıl 46 kat artarak net karla 201 milyon dolara çıkacağı düşünülüyor. Bu patlayıcı büyüme tahmini Bitcoin fiyatları tarafından yönlendirilebilir.
Ancak Marathon, 2021’in ilk çeyreğinde yalnızca 9,2 milyon dolar gelir elde ettiği için yatırımcılar bu tahminlere şüpheyle yaklaşmalı. Bu çeyrek, Bitcoin’in büyük düşüşünden önce 31 Mart’ta sona erdi. Bu nedenle ikinci çeyrekte çok daha düşük gelir elde edebilir.
2. Riot Blockchain
2017 yılının sonlarında, başarısız tıbbi cihaz üreticisi Bioptix, kendisini Riot Blockchain olarak yeniden adlandırdı ve büyük bir kripto para birimi şirketine dönüşeceğini açıkladı. Ardından, madencilik girişimi Kairos Global Technology’yi ve ASIC Antminers filosunu satın aldı.
Maraton gibi, Riot’un bir Bitcoin bahsine ani dönüşümü, hisse değerlerinde ani yükselişe neden oldu. Yeniden markalaşmadan önce hisse başına yaklaşık 5 dolardan bu şubat ayında yaklaşık 80 dolara yükseldi. Daha sonra Bitcoin’in fiyatı düştüğü için 30 dolara geri döndü
Riot’un piyasa değeri 3,6 milyar dolar olamsına rağmen geçen yıl 12,7 milyon dolarılık net zara ile 12,1 milyon dolar gelir elde etti. Analistler gelirinin artacağını tahmin ediyor. Ancak bu değerleme ile dikkatli yaklaşmakta fayda var.
3. Coinbase
Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Coinbase, Nisan ayında doğrudan bir listeleme yoluyla halka açıldı. Hisse senedi 250 dolarlık referans fiyatı ile belirlendi ve ilk gün 381 dolardan açıldı, ancak şimdi 250 doların biraz üzerinde işlem görüyor.
Coinbase, gelirinin çoğunu işlem ücretlerinden elde ediyor. Geliri 2020’de %144 artarak 1,3 milyar dolara yükseldi ve 2019’daki 30 milyon dolarlık zarara kıyasla 322 milyon dolarlık net kar açıkladı. Bu büyüme oranları onu Marathon ve Riot’tan daha sağlam bir zemine oturtuyor. Gelirinin bu yıl %382 artarak 6,27 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Coinbase, 2021’in ilk çeyreğinde toplam geliri geçen yıla göre dokuz kattan fazla artarak 1,8 milyar dolara çıkarak yıla güçlü başladı.
Ancak iki şey yatırımcıları Coinbase’den uzak tutuyor. Birincisi, Bitcoin fiyatının 2021’in geri kalanında nereye gideceğinin belli olmaması. İkincisi, kripto para birimi ticaret pazarında Square, Robinhood ve PayPal Holdings’in zorlu rekabetiyle karşı karşıya olmaları.