Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin ve altcoin arasındaki farkları siz de merak ediyorsanız bu yazımız size fikir verebilir.
Bitcoin ve Altcoin Arasındaki Farklar
Bitcoin ve altcoin denildiğinde aslında hepsi aynı olarak bilir. Ama temelde blockchain olsa da aslında fikir olarak ve üzerine inşa edilen teknolojik mimarileri açısından kayda değer farklılıları var.
Şu anda kripto para birimleri ekosisteminde 5.000’den fazla para birimi ve dijital token’nın ticareti yapılıyor. Çoğu kripto para birimleri, belirli ticaret alanlarında devrim yapmaya söz verdiler. Bazı altcoin’ler, Bitcoin’in daha iyi ve güncellenmiş bir versiyonu olduğunu bile iddia etti. Bununla birlikte, Bitcoin benzersizdir ve birkaç önemli nedenden ötürü diğer tüm altcoin’lerden ayrılır.
Öyleyse Altcoin Nedir?
Basit altcoin’ler, Bitcoin dışındaki tüm kripto para birimleridir. Belki de Bitcoin ve altcoin’lerin arasındaki en büyük fark, kökeni, geçmişi ve geldiği yeri benimsemesidir.
Bitcoin’in, dünyanın en büyük ve en yaygın kabul edilen kripto para birimine göre mütevazi başlangıcından tutun, ortaya çıkışı ve büyümesi, bir defaya mahsus bir şanstı. 2008 küresel mali krizinin ardından, takma adı Satoshi Nakamoto olan isimsiz bir yazar, online bir foruma dokuz sayfalık bir belge gönderdi. “Bitcoin: A Peer to Peer, Electronic Cash System” başlıklı bu yazı, bugün tam olarak merkezi olmayan elektronik paranın ilk tam anlamıyla çalışan konseptin yapı taşı olacaktı.
Bitcoin’in bu anonim yaratıcısı, Ocak 2009’da Bitcoin Blockchain’in ilk bloğunu (Genesis bloğu olarak adlandırılan) çıkardı. Bu, 2010’a kadar bir süre daha fazla Bitcoin madenciliği ile Bitcoin yapmaya devam ettiğine inanılıyor. Satoshi tarafından çıkarıldıkları o zamanlarda, Bitcoin’in aslında değeri hemen hemen hiç yok gibiydi.
Hatta, Mart 2010’da SmokeTooMuch adlı bir kullanıcı, 10.000 Bitcoin’i 50$’dan satışa çıkarmıştı ama hiç alıcı bulamamıştı. İlk gerçek dünyadaki Bitcoin iki pizza’nın 10.000 BTC’ye satıldığı Mayıs 2010’da tarihinde gerçekleşti. Bu, bir Bitcoin’in değerinin 2010 yılının ortalarında tek bir kuruştan çok daha az olduğu anlamına geliyor.
Bitcoin’in Adapte Olması
Bitcoin radar altında gelişmeye devam etti. Bilinçli online yatırımcılar tarafından yavaş yavaş benimsenmeye başlandı. Ekosistem, kullanıcıların kıymetlerin online olarak, görünmez bir şekilde transfer edilebilmek gibi, Bitcoin’in yararları ve kullanışlılığı hakkında bilgi sahibi olmaya başladıkça, istikrarlı bir şekilde büyüdü. Özellikle de Kıbrıs ve Zimbabve gibi çökmüş ekonomilerde, bir depo dolusu serveti olanlar, çökmekte olan para birimlerine alternatif arayışında olanlar, üst düzey yetkililer ve ödeme kısıtlarını aşmaya çalışanlar vb. Bitcoin’i kullanmaya başladı. Bu arada, anonim olan Satoshi rumuzlu ortadan kayboldu.
Lütfen Bkz: Coinbase’in Nasdaq’daki başarısı, Bitcoin piyasaları için ne anlam ifade ediyor?
Diğer altcoin’lerin büyük çoğunluğu ise çok farklı bir tarihi geçmişe sahip. Çoğu altcoin’in bilinen bir kurucusu ve geliştirme ekibi bulunuyor. Birçoğu pazarlama departmanları, ofisleri bile var. Her ne kadar merkezi olmadıklarını iddia etseler de, çoğu alcoin’in hayatta kalması, yaratıcılarını ve küçük geliştirme ekibinin, projelerini büyütmeleri ve bunu sürdürmelerine bağlı.
Bir kripto para biriminin esaslarını bir grup insanın elinde merkezileştirmek mantıklı bir fikir gibi gözüküyor. Ama insanlar yozlaşabilir. İnsanların sorumlu olduğu altcoin’ler kapatılabilir, bir mahkemede yargılanabilir veya başka bir şekilde tehlikeye girebilir. Bunu Bitcoin’i yöneten merkezi olmayan matematikle karşılaştırın. Matematiği asla yozlaştıramazsınız. Bir artı bir her zaman ikiye eşittir.
Kaynak Kod Kuralları
Bunu daha da açıklamak için, dolaşımdaki token sayısı ve bunların emisyon çizelgesi gibi Bitcoin protokolleri kaynak kodun içine gömülüdür. Öte yandan, merkeziyetsiz olduklarını iddia eden pek çok altcoin, bazen insan kararlarıyla yönetilmektedir. Bunun örnekleri arasında, 2016 yılında zincirlerini geri çekerek işlemleri tersine çeviren Ethereum (ETH) ve geçen hafta EOS (EOS) 27 hesabı dondurmasını sayabiliriz.
Altcoin’lerin büyük çoğunluğu da “premined” edilmiştir. Premined, bir altcoin geliştiricisinin projeyi halka arz etmeden önce belirli bir miktarını kendilerine ayırması olarak anlayabilirsiniz. Bu, token’ın geliştiricisine ve onların en yakın arkadaşlarına avantaj sağlar. Çünkü bunlar temelde geliştiricinin kendi parasını basmasına ve daha sonra halka arz etmesine imkan sağlar. Bu, Bitcoin’in kendiliğinden meydana gelme sürecinden çok farklı.
Bitcoin ilk olmanın getirdği avantaja sahip. En büyük network etkisine sahip. Bununla birlikte bir pazarlama ekibine sahip olmamasına rağmen, en yaygın tanınan kripto para birimi olmaya devam etmektedir. Tüm ekosistem hala çok genç, ancak dokuz yıllık tarihinde, Bitcoin hiçbir zaman kapatılmamış veya kapatılamamış, işlemler asla tersine çevrilmemiş ya da engellenmiş. Madencilik gücü altcoin’lere göre büyümeye devam etmekte. Bitcoin’in saldıralacak bir merkezi bir noktası bulunmuyor ve bilinen hiçbir içerik geliştirici bunu yönetemez, müdahale edemez. Bunlar, Bitcoin’i diğer tüm altcoin’lerden ayıran sebeplerden sadece birkaçı.