Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin ETF Bitcoin ve diğer kripto paralardan oluşmuş bir yatırım sepeti ve portföyüdür. Yatırımcılar, ETF’ler sayesinde yatırımlarını çeşitlendirerek risklerini de minimize etmiş oluyorlar. Spot Bitcoin ETF’ler onaylanır mı ve ETF’ler hakkındaki son dakika gelişmeleri için sayfamızı ziyaret ediniz.
Bitcoin ETF nedir sorusuna geçmeden önce finansal piyasalara bakalım
Bitcoin ETF nedir sorusunu tarihsel bir bakış açısıyla yaklaşabiliriz: Tipik bir piyasada iki temel aktör var: Borç alan ve borç veren. Bu iki taraf arasındaki ilişki yazılı bir metne döküldüğünde karşımıza hukuki bir evrak yada sözleşme çıkıyor. Bu sözleşmeye senet de diyebilir. Zamanla insanoğlu bu senetlerin vadesi gelmeden paraya ihtiyaç duymuş ve üzerindeki değerinden indirim yaparak üçüncü şahıslara bu senedi satmış. Bu işlemler gelişmiş ve bir piyasa halini almış. Kişiler de yerini şirketlere bırakmış.
Telgraf ve telefonun icadı ile bu piyasaya uzak diyarlardan yeni müşteriler gelmiş. Sonra bu piyasayı devlet düzenlemiş ve bu işlemleri gerçekleştirecekleri bir yer tahsis etmiş. Bu yere “borsa” ismini vermişler. Zamanla bu işlemleri kayıt ihtiyacı duyulmuş ve arşiv sistemi kurulmuş. İnternetin gelişmesi ile beraber bu piyasa dijitalleşmiş. Artık borç alan ve borç verenlerin birbirleri ile karşı karşıya gelmelerine gerek kalmamış. Tüm işlemler bu elektronik ortamda yapılmaya başlamış. İnsanlar “senet” ismini verdikleri evrakı daha işlevsel hale getirmiş. Vadesine, faiz oranına, ödeme koşullarına göre çeşitlendirmişler. Akıllı biri de çıkmış tüm senetleri toplamış ve hepsi için yeni bir senet oluşturmuş. Bu yeni senedi tekrardan piyasada satmış. Bu senetlere “türev ürünler” ismini vermişler. ETF’ler ve Bitcoin ETF de böyle bir türev ürün.
ETF (Exchange-traded fund)’ın hikayesi yukarıdaki gibi başlamış. ETF, Türkçeye “Borsa Yatırım Fonu” olarak çevriliyor. ETF’yi farklı getirisi olan ve farklı risk içeren finansal ürünlerden oluşturulmuş bir sepet olarak düşünebiliriz. Yani içerisinde birden fazla yatırım aracını barındıran bir sepet olarak da görebiliriz.
Blockchain ETF ve türev ürünler
Bitcoin ETF ise Bitcoin ve diğer kripto paralardan oluşmuş bir yatırım sepeti ve portföyüdür. Yatırımcılar, ETF’ler sayesinde yatırımlarını çeşitlendirerek risklerini de minimize etmiş oluyorlar. Kısaca bizzat Bitcoin alacağınıza içerisinde Bitcoin’de olan bir yatırım sepeti alıyorsunuz. Bitcoin fiyatı artarken sizin yatırımınız da değer kazanıyor, azalırken sizin yatırımınız da değer kaybediyor. Ancak dalgalanmalar bizzat Bitcoin fiyatlarındaki dalgalanmalar kadar fazla olmuyor.
ETF’ler sayesinde yatırımcılar riski dağıtıp tüm yumurtaları bir sepete koymuyor. Son dönemde Bitcoin fiyatları geleneksel yatırım araçları ile ayrılıyor. Yani küresel belirsizlikler arttıkça Bitcoin fiyatları da artıyor yada en azından etkilenmiyor. Oysa gelenksel yatırım araçları belirsizlik söz konusu olunda değer kaybediyor. Son dönemde Arjantin ve Hong Kong’da yaşanan ekonomik ve politik kargaşada ve Ukrayna olaylarında bu durum acıkça gözlendi. Bu nedenle yatırımcılar portföylerinde dijital paraları da tutmak istiyor.
Lütfen Bkz: Bitcoin (BTC) nedir? Nasıl alınır? Geleceği var mı?
Bitcoin ETF’lerin diğer bir boyutu da şu şekilde açıklayabiliriz: Bitcoin’in ve diğer kripto paralar, regüle olmamış kripto para borsalarında işlem görüyor. Bu nedenle kurumsal firmalar, yatırımlarını regüle olmamış borsalardan ziyade New York Borsası, Londra Borsası ve Borsa İstanbul gibi kurumsal borsalarda yatırımlarını değerlendirmek istiyor. Bitcoin ETF sayesinde kripto paralar kurumsal borsalara girmiş olacaktır.
Regüle olmuş kurumsal borsalardaki yatırımlar için bazı firmalar, finansal sigorta hizmeti sunuyor. Bitcoin ETF ‘sine yatırım yapmış bir kurumsal firma olası kayıplarına karşın yatırımlarını sigortalayabiliyor. Regüle olmamış kripto borsalarında, sigortalama hizmetlerinden faydalanamıyoruz.
En son 2008 Küresel Emlak krizinde gördüğümüz gibi olası büyük ekonomik krizlerde kamu kaynakları, iflas eden ve finansal açıdan zor duruma düşen şirketlere yardım edebiliyor. Düşük kredi ve vergi muafiyeti sağlayabiliyor. Kurumsal olmayan kripto para borsaları için bu geçerli değil. Regüle olmamış kripto para piyasalarındaki kayıplar, yatırımcıyı bağlıyor. Kamu kaynakları zarara uğrayan yatırımcıların kayıplarını finanse etmiyor.
Eğer bir yatırımcı olarak satın aldığınız ETF’lerde blockchain şirketlerinin çıkardıkları finansal ürünler varsa, bu ürünlerinizi Blockchain ETF olarak adlandırabiliriz. Kısaca ETF’niz içerisinde Bitcoin varsa Bitcoin ETF, bir blockchain şirketine ait finansal ürün varsa Blockchain ETF olarak adlandırabiliriz.
ABD Menkul Kıymetler Borsa Komisyonunun (SEC) fonksiyonu
ABD finansal piyasalarını denetleyen ve düzenleyen temel kuruluş Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) olarak biliniyor. SEC’in Türkiye’deki karşılığına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) diyebiliriz. Bir şirketin ABD piyasalarına hisse senedi ihracında bulunması için SEC’ten onay alması gerekiyor. Hisse senedi ihracı için ilgili firmanın bazı yükümlülükleri yerine getirme ve bazı teminatlarda bulunma zorunluluğu var. Örneğin 2019 yılında Canaan Bitcoin madencilik şirketi ABD piyasalarına açıldı. Bunu gerçekleştirmek için SEC başta olmak üzere diğer düzenleyici kuruluşlardan gerekli lisansları almak zorunda kaldı.
Bitcoin ETF gibi finansal ürünlerin de ABD menkul kıymetler piyasalarında satışa sunulması için SEC onayı gerekiyor.
Bitcoin ve kripto paralar karşılığında çıkarılmış finansal ürünler, BitcoinETF’ler yolu ile ABD menkul kıymetler piyasalarında yatırımcıların talebine sunulmak isteniyor. VanEck, SolidX, Bitwise ve Phoneix gibi yatırım şirketleri Bitcoin ETF paketleri oluşturarak SEC’e başvuruda bulundu. SEC, uzun süre Bitcoin ETF başvurularını reddetmek yerine değerlendirme takvimini ertelemeyi tercih etti. Ancak Ekim 2019’da SEC, Bitwise’in Bitcoin ETF başvurusunu reddetti. Gerekçe olarak Bitcoin piyasalarındaki manipülasyon öne sürüldü. SEC, özellikle kripto para borsalarında suni biçimde arttırılan Bitcoin işlem hacminin fiyatlarda manipülasyona neden olduğunu ileri sürdü.
Manipülasyon konusunda SEC’in haksız olduğu da ileri sürülemez. Kripto para piyasaları üzerinde yapılan analizler, işlem hacimlerinin yüzde 95’lere varan oranda sahte ve yazılımlar sayesinde arttırıldığını gösteriyor.
2021’in 2’nci yarısından itibaren SEC, Vadeli Bitcoin ETF’leri onaylamaya başladı. Spot Bitcoin ETF‘leri ise reddetti.
Bitcoin ETF nedir ve Blockchain ETF ile farkı var mı başlıklı yazımızı okudunuz. Konuyla ilgili yorumlarınızı bekliyoruz.
Bitcoin ETF’ler onaylanırsa fiyatlar kaç dolara çıkar?
10 Kasım 2021’e kadar Bitcoin fiyatlarında olağan üstü bir süreç yaşandı. 10 Kasım’da ise Bitcoin 68 bin doları geçerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu süreçte Bitcoin fiyatlarındaki değer artışında SEC’in (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) Bitcoin ETF’leri (Bitcoin Borsa Yatırım Fonu) onaylaması etkili oldu. Ancak Bitcoin fiyatkarı 10 Kasım’dan sonra düşüş trendinde.
Lütfen Bkz: Bitcoin haber, gündem ve son dakika gelişmeleri
Aşağıdaki grafikte Bitcoin fiyatlarındaki değişimi görüyoruz.
Ecoinometrics isimli bir sitede Bitcoin ETF’ler hakkında önemli bir analiz yayınlandı. Bilindiği üzere Bitcoin’e farklı saiklerle yatırım yapılıyor: Değer değişim aracı, yatırım aracı, değer saklama aracı ve ödeme aracı.
Bitcoin üzerinden ticaret yapan resmi ve özel kuruluşların Bitcoin varlıkları https://bitcointreasuries.net/ sitesinde şeffaf biçimde halka duyurulmaktadır. Bitcoin ETF başvurusunda bulunan şirketler ekseri olarak Bitcoin Treasuries’de listeleniyor. Yazının kaleme alındığı saatte bu şirketlerin kasasında bulunan Bitcoin miktarı 1,661,696 adet. Yani piyasada işlem gören Bitcoin’lerin yaklaşık %10’una denk geliyor. Bu Bitcoin’lerin yarısı Bitcoin ETF benzeri finansal varlık şeklinde tutuluyor. Yani piyasada işlem gören Bitcoin’lerin yaklaşık %5’i (862,679 adedi) Bitcoin ETF benzeri varlıklar cinsinden. Eğer Spot Bitcoin ETF’ler onaylanırsa bu oranın 2 kat artacağı tahmin ediliyor.
Yani Spot Bitcoin ETF onaylanırsa Bitcoin Treasuries’deki kurumsa firmaların ek olarak yaklaşık 800 bin adet Bitcoin alabileceği iddia ediliyor.
Aşağıdaki info-grafikte Bitcoin Treasuries’deki şirketlerin Bitcoin varlıklarını görüyoruz.
Sonuç olarak Bitcoin fiyatlarındaki trend değişimine Spot Bitcoin ETF’lerin onayı neden olabilir. Ancak SEC, Spot ETF’leri en azından şimdilik onaylamama konusunda tavır sergiliyor.
SEC nedir?
Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC). SEC’in Türkiye’deki karşılığına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) diyebiliriz.
Yani SEC, ABD finansal piyasalarını denetleyen ve düzenleyen bir üst kuruldur. SEC Başkanı bizzat ABD Başkanı tarafından atanır.
ETF nedir?
ETF (Exchange-traded fund)’ın hikayesi yukarıdaki gibi başlamış. ETF, Türkçeye “Borsa Yatırım Fonu“ olarak çevriliyor.
ETF’ler sayesinde bir grup finansal varlık regüle olmuş borsalarda yatırımcıların talebine sunulur.
Bitcoin ETF nedir?
Ayrıca Bitcoin ETF’ler sayesinde yatırımcılar, Bitcoin’e regüle olmuş borsalar üzerinden yatırım yapabilecekler.