Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Çin’in, 2021 yılında başta Bitcoin olmak üzere kripto paralara yaptığı baskının etkileri piyasada hissedildi. Çin bu yasaklar ile neyi amaçladı ve başarılı oldu mu? Detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Çin Bitcoin’i neden yasakladı, Bitcoin Çin’in korktuğu kadar büyük mü?
2021 yılının bahar aylarında kripto piyasası eşi benzeri görülmemiş bir yükseliş gösterdi. Bitcoin o dönem 64,000 dolara yükselerek rekor kırmış Ethereum ve Ripple bir rüzgar oluşturmuştu. Dogecoin, Elon Musk’ın da desteğini arkasına almış ve 1 dolar hedefine doğru ilerliyordu. Kısacası kripto piyasası günden güne büyüyordu.
İlgili: Bitcoin teknik analizi
Tam bu sırada Çin’den kripto paralar ile ilgili yoğun baskılar gelmeye başladı. Bu baskılardan önce ülke kripto ekosistemi için bir merkez olma yolunda ilerliyordu. Ancak Pekin, ardı ardına aldığı kararlar ile kripto piyasasına baltayı vurdu.
Aslında Çin’in kripto yasakları daha öncelere, 2013 yılına dayanıyor. Çin 2013 yılının sonlarına doğru bankaların Bitcoin ile mali hizmet sunmasını, 2017 yılında ise dijital para arzını yasakladı. Ülke 2021 yılında kripto para borsalarının faaliyetlerini kısıtladı ardında da ülkede Bitcoin madenciliği yapılmasını engelledi.
Bu gelişmelerin ardından kripto para piyasası büyük bir şok yaşadı ve BTC, 29,000 dolar seviyesine kadar geriledi. Ancak piyasa bu şoku yeniden atlattı ve günün sonunda Bitcoin kasım ayında 68,789 dolarlık yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydetti.
Çin’i bu yasaklara iten neydi?
Bitcoin, kripto ekosisteminin lideri ancak bilindiği gibi herhangi bir devletin desteğinde değil. Bu Bitcoin’inin gelecekteki değerine karşı bir spekülasyon yaratıyor. Aynı zamanda volatil yapısı ile oldukça riskli olarak görünüyor. Çin, bu oynaklığın fiyat istikrarını zedeleyeceğini düşünüyor. Hükümete göre Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ekonomik düzene müdahale ediyor.
Çin başarılı oldu mu?
Pekin’in birincil kaygısı her ülkede olduğu gibi ekonomik büyümeyi ve finansal istikrarı sağlamaktır. Ülkede Bitcoin bu amaca giderken bir tehdit olarak görüldü. Satoshi, Bitcoin’i merkeziyetsiz bir yapıda tasarladı. Bu nedenle hiçbir merkezi otorite bu kripto paranın değerini etkileyebilecek politikalar üretemiyor. Aldıkları kararlar Çin örneğinde olduğu gibi anlık oynamalara neden olsa da günün sonunda Bitcoin’in değeri yükselmeye devam ediyor.
Çin ve diğer hükümetler arzını kontrol edebilecekleri itibari paralara sahipler. Bu şekilde para arzını kontrol ederek politikalarını uygulayabiliyorlar. Kripto para savunucuları Bitcoin’in ise tamamen piyasa odaklı olduğuna bu nedenle merkezi otoritelerin para politikalarına bağlı olarak değerlenen fiat paralardan daha güçlü olduğunu savunuyorlar.
Bitcoin Çin’in korktuğu kadar büyük mü?
Çin’in yasakları sonrası Bitcoin madencileri dünyanın çeşitli bölgelerine hızla yayılmayı ve faaliyetlerine devam etmeyi başardı. Çin’in ve baskıcı diğer ülkelerin kriptoya kapılarını kapattığı günümüzde anlaşılması gereken en önemli şey, her alanda olduğu gibi finansal piyasalarda da özgürlük talebinin çığ gibi büyüdüğü. Aşağıda Bitcoin’in piyasaya sürüldüğünden beri geldiği noktayı görüyoruz.