Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Dolaşımdaki Bitcoin arzı, 2021’in sonlarına doğru düşüş gösterirken; aralık ayında ilk kez bu seviyeleri gördü.
Dolaşımdaki Bitcoin arzı azalıyor!
CryptoRank tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, dolaşımdaki Bitcoin miktarı 2020’de gerçekleşen halving* (yarılanma) etkinliğinden bu yana düşerken; borsalardaki Bitcoin arzı da istikrarlı bir şekilde azalıyor.
Şöyle ki; 2020’nin ikinci yarısında (ekim ayı civarında), borsalardaki Bitcoin arzı, toplam miktarın %9,5’ini oluşturuyordu. Bununla birlikte, Temmuz 2021’de borsa cüzdanlarındaki toplam Bitcoin oranı %7,3’e düştü ve aralık ayında ise borsa cüzdanlarındaki BTC fonları, Bitcoin arzının sadece %6’sına tekabül ediyordu.
CryptoRank’in verilerine göre, Bitcoin’lerin büyük bir çoğunluğu dünya çapındaki en büyük kripto para platformlarında tutuluyor. Ancak cüzdanlarda tutulan toplam Bitcoin açısından hala en popüler kripto para borsası olmaya devam eden Coinbase’in, yıl boyunca nüfuzunun bir kısmını kaybettiğini belirtmekte fayda var.
CryptoRank’e göre, Coinbase, cüzdanlardaki Bitcoin’lerin %50’sinden biraz fazlasını oluşturuyordu. Ancak bu oran daha sonra %44,2’ye düştü. Borsalarda tutulan BTC’lerin yaklaşık %25’i Binance’de iken, Bitfinex, yüzde 14,6 ile en düşük orana sahipti.
Esasen bu düşüş, Bitcoin’in yükseliş hareketiyle örtüşen bir dizi pozitif göstergenin hemen ardından geldi. Başlangıçta, likit olmayan BTC arzı dondu ve aylık 100.000 BTC arzı likitten likit olmayan (yani kolayca nakde çevrilemeyen) bir duruma dönüştü.
Peki soğuk cüzdanlar mı borsa cüzdanları mı daha iyi?
Birçok yatırımcı Bitcoin’lerini borsalarda tutmayı (bu aynı zamanda “sıcak depolama” olarak bilinen bir yöntem) tercih etse de Bitcoin’inizin anahtarlarını bir borsaya veya üçüncü şahıslara devretme riski, fonlarınızı saldırılara karşı savunmasız bırakabilir.
Bitcoin soğuk cüzdanda veya bir sıcak ve soğuk cüzdan kombinasyonunda tutulursa, hack saldırılarına karşı mümkün olduğunca güvende tutacak güvenlik prosedürleri de mevcut. Buna rağmen Binance CEO’su Changpeng “CZ” Zhao, anahtarların bir borsada saklanmasının daha fazla güvenlik garantisi sağlayabileceğini iddia ediyor.
Bitcoin halving ve azalan BTC arzı
Yarılanmadan bu yana, Bitcoin’in dolaşımdaki arzı, düşüş trendi gösteriyor. Şöyle ki; Bitcoin madencileri, şu ana kadar 18.910,768 milyon adet BTC’yi dolaşıma dahil etti. Geriye kazılacak yaklaşık 2 milyon BTC kaldı. Diğer bir ifadeyle Bitcoin arzının %85’ine ulaşıldı.
Bitcoin halving nedir?
Dünya genelinde milyonlarca madenci, hash güçlerini birleştirerek, yaklaşık olarak her 10 dakikada bir blok kazıyorlar. Bu blokların içerisinde binlerce para transferi işlemi bulunuyor. Bu işlemlerin kaydedilmesi ve doğrulanmasından sorumlu olan madencilerin yer aldığı maden havuzuna çıkarılan her blok için ödül veriliyor.
Her 210 bin blokta bir madencilere verilen ödül miktarı yarıya düşüyor. Son Bitcoin kazılana kadar da bu şekilde bölünmeye devam edecek. İşte bu sisteme “halving – yarılanma” deniyor.
İlk olarak 50 BTC ile başlayan madencilik ödülü, 2. halvingde 25 BTC’ye, 3. halvingde ise mevcut ödül miktarı olan 12.5 BTC‘ye düşürüldü. İlgili: Ünlü analistten yüreklere su serpen Bitcoin öngörüsü!
Halving sistemi, Bitcoin’in uzun vadede değerini artıran en önemli etkenlerden biridir. Arzın azalması durumunda fiyatlar yükseliş gösterir. Çünkü yarılanma işleminin ardından kazanılan Bitcoin miktarı azalacağı için, dolaşıma giren BTC miktarı da azalacak ve dolayısıyla bu da fiyatların yükselmesine vesile olacak.
Ayrıca, Bitcoin madenciliğinin zorlaşması ve işlem sırasında harcanan enerjinin artması da maliyetleri yükseltecek. Bu da dolaylı biçimde varlığın fiyatının yükselmesine neden olacak. Şimdi burada bahsettiğimiz Bitcoin arzından farklı olarak; borsalarda tutulan Bitcoin arzına bakalım.
Esasen analistler tarafından son günlerde vurgulanan uzun vadeli yükseliş görünümü, kripto para borsalarında tutulan Bitcoin bakiyelerini gösteren grafikte de belirgin bir şekilde görünüyor.
Yukarıdaki grafikte borsalardaki BTC miktarının 2021’in sonlarına doğru istikrarlı bir şekilde düştüğünü görüyoruz. Yani yatırımcılar genel itibariyle, Bitcoin’lerini satmamayı ve uzun vadeli yükseliş beklentisiyle cüzdanlarına çekmeyi tercih ediyor diyebiliriz.