Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Kripto piyasası son zamanlarda tek taraflı bir düşüş trendine girdi. CoinGecko’ya göre bu, toplam piyasa değerindeki düşüşe yansıyor, yılbaşında yaklaşık 2310,4 milyar dolardan Şubat sonunda yaklaşık 179,25 milyar dolara düştü, %22’lik bir daralma ve diğer yandan, volatilitedeki düşüştedir. En yüksek piyasa değerine sahip BTC’nin günlük ortalama genliği, geçen yıl ortalama günlük %6,72 seviyesinden daha düşük olan yaklaşık %4,6’dır ve trend açıktır.
Çalışmalar, ETF’lere, özellikle de kaldıraçlı ETF’lere yatırım yapmanın, yatırımcıların yüksek getiri elde etmelerinin bir yolu olabileceğine işaret ediyor. Geleneksel finansal piyasalarda, bir ETF genellikle, yatırımcıların fon yönetim şirketinden gerçek zamanlı olarak fon hisselerini satın alabilecekleri veya geri alabilecekleri ve aynı zamanda hisseleri alıp satabilecekleri bir tür açık uçlu endeks fonunu ifade eder. kapalı uçlu fonlar gibi piyasa fiyatlarında ikincil piyasa, piyasa fiyatları ve fon NAV (Net Varlık Değeri) arasında arbitraj fırsatları. 2019’un ikinci yarısından sonra, ETF’ler kripto piyasasına girdi ve şimdi üç ana türe dönüştü: büyük kurumlar tarafından başlatılan endeks fonları, borsalar tarafından başlatılan kaldıraçlı endeks fonları ve geleneksel ETF’lere benzer şekilde ticaret yapan kaldıraçlı tokenler. Peki kripto piyasasındaki ETF’ler piyasanın soğuk kışına dayanabilir mi? Bu makale, bir referans sağlamak için bu ETF’ler, mevcut ticaret büyüklükleri ve teorik olarak beklenen getiriler arasındaki farkları analiz edecektir.
Bölüm 1: 600’den fazla ETF ile, günlük borsa ETF’lerinin işlem hacmi 360 milyon dolara ulaşıyor
Kripto pazarındaki ana oyuncular, büyük dijital varlık yöneticilerine (Grayscale, Purpose ve 3iQ) ve borsalara (FTX, MEXC ve Binance) atıfta bulunuyor. Örneğin, Grayscale tarafından yayınlanan Bitcoin ETF’leri CoinDesk Bitcoin Fiyat Endeksini izler ve 3iQ, MVIS CryptoCompare Kurumsal Endeksini izler.
Öte yandan, borsa tarafından ihraç edilen ETF’ler, dayanak varlığın yükselişini ve düşüşünü bir kat büyüten kalıcı kaldıraçlı ürünlerdir ve MEXC tarafından ihraç edilen kaldıraçlı ETF endeks fonları ile Binance ve FTX tarafından ihraç edilen kaldıraçlı ETF tokenlerine bölünebilir. İkisi arasındaki en büyük fark, zincirde karşılık gelen tokenlerin verilip verilmediği ve her ETF’nin ticaret yöntemlerinin de farklı olup olmadığıdır.
Şu anda piyasada alım satım için 639 kadar ETF türü mevcuttur. Karşılaştırıldığında, kurumsal ETF’ler daha az varlık sınıfı içerir ve daha az ticarete konu ETF ürününe sahiptir. En fazla ürüne sahip olan Grayscale, BTC, ETF, AAVE, ADA, LINK, COMP, SOL, vb. dahil olmak üzere 24 varlık içeren 16 ETF yayınladı; 3iQ, BTC, ETF ve LTC dahil olmak üzere 3 varlığı içeren 6 ETF yayınladı; Purpose, BTC ve ETH dahil olmak üzere 2 varlık içeren 4 ETF ürünü yayınladı.
Borsa ETF’leri daha çeşitli varlıkları içerir ve daha fazla ticareti yapılabilir ETF ürünlerine sahiptir. Piyasada en fazla ürüne sahip olan MEXC, Ether, Boca, Solana, Avalanche Protocol, Fantom, NFT, Meta-Universe, GameFi, DeFi gibi kripto para dünyasındaki neredeyse tüm parçaları kapsayan 172 varlık içeren 386 ETF yayınladı. Layer 2, DAO vb. FTX, 47 varlık içeren 187 ETF yayınladı ve Binance, 2 varlık içeren 40 ETF yayınladı. Binance ayrıca 20 varlık içeren 40 ETF yayınladı.
Şu anda, ana akım ETF’lerin pazar büyüklüğü önemli bir hacme ulaştı. Büyük kurumların resmi verilerine göre, 25 Şubat itibariyle, üç büyük kurum tarafından yönetilen ETF’lerin büyüklüğü yaklaşık 36.973 milyar $’a ulaştı; bunların arasında Grayscale tek başına %90’ın üzerinde bir paya sahipken hem Purpose hem de 3iQ büyüklüğü 2 milyar doları aştı. CoinGecko’nun verilerine göre, FTX, MEXC ve Binance tarafından yayınlanan ETF’lerin toplam günlük işlem hacmi de yaklaşık 360 milyon dolara ulaştı ve MEXC %54 ile yaklaşık 194 milyon dolar ile en yüksek işlem hacmine sahip.
Borsa tarafından ihraç edilen ETF’lerin mevcut piyasa büyüklüğü hala büyük kurumlarınkinden çok daha küçük olmasına rağmen, trend, borsada işlem gören ETF’lerin çok hızlı büyüdüğünü gösteriyor. Büyük kurumların resmi verilerine ve Glassnode verilerine göre, Grayscale ve 3iQ’nun kapitalizasyonu son altı ayda sırasıyla %25 ve %21 düştü. Aslında, Grayscale’in OTC fiyatı geçen yıl negatif prim seviyesini korumaya devam ettiğinden, kurumsal ETF’lerin büyümesi yavaşlamaya başladı ve sermaye yönetiminin boyutu düşüyor ve şimdi uyumlu kurumsal ETF’ler bile Grayscale efsanesini sürdürmekte zorlanıyor. Kurumsal ETF’ler zayıflarken, borsada işlem gören ETF’ler yükselişte. CoinGecko’ya göre, MEXC’nin günlük ETF işlem hacmi, ETF’lerin kripto pazarına ilk tanıtıldığı 2020’lerin başlarına kıyasla son iki yılda 5.015% ve FTX% 492 arttı. Büyüyen ticaret hacmi, piyasanın olgunlaştığı ve daha likit hale geldiği anlamına gelir, bu da ETF’lerin gelişimi için daha olumludur.
Lütfen Bkz: Bitcoin ETF nedir? Bitcoin ETF’ler neden önemlidir?
Bölüm 2: Kurumsal ETF’lerin tezgah üstü negatif primleri olmaya devam ediyor.
MEXC’nin en yüksek ortalama maksimum teorik getirisi %518’in üzerinde
Kurumsal olarak ihraç edilen tüm ETF’lerin ortalama OTC primi, getirilerde önce yükselen ve sonra düşen bir süreç yaşadı. 2020’de, kurumsal ETF’lerin yeni ihraç edilmeye başlandığı 2020’de, ortalama aylık OTC getirisi temel olarak %10’un üzerinde kaldı ve bir noktada maksimum %23,51’e ulaştı ve bu çok etkileyici bir getiriydi. 2021’e girdikten sonra, ortalama OTC getirisi pozitiften negatife dönmeye başladı ve şu anki -%22,63’e düştü. Bununla birlikte, genel ortalama getiri, Grayscale tarafından verilen GBTC’nin negatif priminden daha fazla etkilenirken, QBTC.U’nun mevcut OTC primi yaklaşık -%3.33 gibi diğer ETF’lerin son OTC primleri toparlandı. Bununla birlikte, genel olarak, kurumsal ETF’lerin son getirileri, hala fazla getiri elde edebilen erken yatırımcılar dışında, hala iyimser değil, yeni yatırımcılar için kar fırsatları eskisi kadar iyi değil.
Ancak, borsalar tarafından verilen ETF’lerin durumları farklıdır. Her borsada günlük en yüksek işlem hacmine sahip 10 ETF’ye bakarsak, 30 ETF’den 10’u bu yıl şu ana kadar pozitif net değer kazancı elde etti, bunların 4’ü Binance tarafından ve 3’ü FTX ve MEXC tarafından ticaretin kapanışı 23 Şubat. itibariyle gerçekleşti. Bu yılki en yüksek net değer kazancı, %127,20 erişimle MEXC tarafından yayınlanan ETH 5x long ETF’dir (ETF5L/USDT). Daha yüksek kazançlı diğer ETF’ler, Binance tarafından 4 kata kadar short ETF (ETHDOWN/USDT) ve MEXC tarafından yayınlanan BTC 5x long ETF (BTC5L/USDT) ile ihraç edilen ETF’lerdir ve her ikisi de %50’nin üzerinde kazanç sağlar.
Tarihsel getiriler açısından, MEXC’nin en yüksek cari işlem hacmine sahip 10 ETF’nin ortalama en yüksek teorik net değeri, yaklaşık %518,40 ile en büyük kazanca sahiptir ve ortalama en düşük teorik net değer, yaklaşık -96,40 ile en küçük düşüşe sahiptir, Bu, üç büyük ETF ticaret ürünü arasında en iyi ortalama getiri performansıdır. En yüksek FTX işlem hacmine sahip 10 ETF’nin ortalama en yüksek teorik net değeri sadece %182,49 arttı ve ortalama en düşük teorik net değer yaklaşık -%100 azaldı; Binance’in en yüksek ticaret hacmine sahip 10 ETF’nin ortalama en yüksek teorik net değeri en düşük, yaklaşık %68,80 arttı ve ortalama en düşük teorik net değer yaklaşık -99,94 azaldı. Bu ikisinin ortalama getiri performansı nispeten yakındır.
Tek taraflı bir piyasada, kaldıraçlı ETF’ler, kavramsal kaldıraç çarpanından daha iyi performans gösterir; yani, temel spot fiyatla aynı yönde hareket eden ETF’lerin kümülatif artışı, temeldeki getiriyi belirli bir kat aşarken, piyasadaki ETF’lerin kümülatif düşüşü ters yön, temel verimin belirli bir katından daha az olacaktır.
Ay boyunca kripto piyasası, birden fazla dış faktörden etkilendi ve tek taraflı bir düşüş eğilimine dönüşmeye başladı; bu, açıkça, koin fiyatlarının aşağı yönlü hareketi ve buna eşlik eden ortalama günlük maksimum genlikteki düşüş ile karakterizedir. 23 Şubat’ta CoinMarketCap tarafından 1-10, 45-54 ve 90-100 arasında sıralanan kripto para birimlerine bakıldığında, ortalama günlük maksimum genlik, son altı ayın her ayında %10,24’ten %7,32’ye düştü ve net bir düşüş eğilimi gösterdi. Kripto para birimlerinin toplam piyasa değeri aynı dönemde 214.53 milyar dolardan 1.715,6 milyar dolara düştü, aynı bariz düşüş eğilimiyle %20’lik bir düşüş. Böyle bir piyasa ortamında, kaldıraçlı ETF’ler, yatırımcıların fazla getiri elde etmeleri için bir seçenek haline gelebilir.
Bölüm 3: Kaldıraçlı ETF’ler, uzun vadeli elde tutma için uygun olmasa da, risk kontrolünde kalıcı olanlardan nispeten daha iyi performans gösteriyor
Borsalar tarafından verilen ETF’lerin diğer yatırım ürünlerine göre belirli avantajları vardır. İlk olarak, bu ETF’ler, yatırımcıların istedikleri zaman serbestçe alıp satabilecekleri açık uçlu ürünlerdir ve bu da onları kurumlar tarafından ihraç edilen çoğu kapalı uçlu ETF fonundan daha likit hale getirir.
İkincisi, bu ETF’ler kaldıraçlı ürünlerdir, bu nedenle getirileri kaldıraç çarpanından etkilenir, yani ilgili dayanak varlığın spot fiyatı %x artar veya düşerse, karşılık gelen kaldıraçlı ETF ürününün net değeri n kez artar veya düşer. %nx. Şu anda, üç borsa tarafından başlatılan ETF’lerin teorik kaldıraç katları 2x ile 5x arasında değişmektedir. MEXC’yi örnek olarak alırsak, 386 ETF’den 342’si 3x kaldıraçlı, diğer 18’i 4x kaldıraçlı ve 5x kaldıraçlı ve sadece 8’i 2x kaldıraçlı. Ancak bu nominal kaldıraçtır ve gerçek kaldıraç yeniden dengeleme mekanizmasından etkilenecektir.
Risk kontrolü amacıyla, büyük borsalar kendi yeniden dengeleme mekanizmalarını kuracaklar. Örneğin. MEXC’nin yeniden dengeleme mekanizması, zamanlanmış yeniden dengeleme ve zamansız yeniden dengelemeyi içerir; süreli yeniden dengeleme, esasen ETF’nin kaldıracını sürdürmek için bir işlemdir, zamansız yeniden dengeleme, dayanak varlığın fiyatı belirli bir marjdan daha fazla yükseldiğinde veya düştüğünde yapılan geçici ayarlamayı ifade eder. Yeniden dengeleme mekanizmasını elde etmek, esas olarak diğer birçok türev platformunda riskten korunma yoluyla elde edilir. Yeniden dengeleme mekanizmasının ve bileşik yatırım mekanizmasının varlığı nedeniyle, yani günlük kar kısmı otomatik olarak pozisyona aktarılır, bu da ETF’lere vadeli işlemlere kıyasla düşük kaldıraç avantajı ve pozisyon patlaması olmaması ve karşılaştırıldığında artan getiri avantajı sağlar. Özellikle tek taraflı yukarı yönlü piyasada aşırı geri dönüş için tespit etmek için kullanılır.
Ayrıca, kaldıraçlı ETF’ler marj gerektirmez ve güçlü bir kapanış fiyatına sahip değildir, bu da vadeli işlemlere kıyasla daha yüksek sermaye kullanımı sağlar. MEXC tarafından ihraç edilen BTC3L/USDT’ye bakıldığında, kullanıcılar zorunlu kapanış fiyatını yükseltmek veya düşürmek için pozisyonun bir kısmını marj olarak almadan, sanki spot alıyor veya satıyormuş gibi kaldıraçlı ETF’lerde pozisyon açabilirler.
Genel olarak, kaldıraçlı ETF’lerin riski daha kontrol edilebilir, ancak yine de kaldıraçlı ETF’lerin dayanak varlığın günlük getirisini takip ettiği ve bu nedenle birden fazla gün boyunca kümülatif kazanç veya kaybı izlemediği ve uzun bir süre için elde tutulmaması gerektiği unutulmamalıdır. Uzun vadeli bekletme, piyasada birden fazla gün boyunca tekrarlanan iniş çıkışlar nedeniyle anaparanın yıpranmasına ve yıpranmasına neden olabilir ve ayrıca günlük fonlama ücretleri ve pozisyon yeniden dengeleme gibi ek aşınma ve yıpranma maliyetlerine neden olabilir. Ayrıca yatırımcıların kaldıraçlı ETF alıp satarken net fiyata dikkat etmesi gerekiyor. Piyasa duyarlılığının dalgalanması nedeniyle, piyasa işlem fiyatının belirli bir süre NAV’den saptığı ve bunun da primle sonuçlanabileceği bir durum olabilir. Yatırımcılar, fırsatçı bir şekilde işlem yapmalı ve NAV’dan çok fazla sapan bir fiyattan işlem yapmamaya özen göstermelidir.
Cleo Harttman
Market Analyst— Crypto, Blockchain, NFT, and new markets. Bitcoin Advocate.