Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Ünlü bir kripto para araştırma şirketi, mayıs ayından bu yana Bitcoin fiyatında yaşanan büyük çöküşün arkasındaki itici gücün kurumlardan gelen büyük satışlar olduğunu söylerek, çarpıcı veriler ortaya koydu.
İşte mayıs ayından bu yana Bitcoin çöküşünü etkileyen faktörler!
Kripto araştırma şirketi Arcane Research’e göre, mayıs ayından bu yana Bitcoin (BTC) fiyatındaki düşüşün arkasındaki itici güç kurumlardan gelen büyük satışlar gibi görünüyor.
Paylaşılan bir rapora göre; 10 Mayıs’tan bu yana, çoğunlukla zorunlu satışın bir sonucu olarak, büyük kurumlar tarafından 5.452 milyar dolar değerinde 236.237 Bitcoin satıldı.
Arcane Research analisti Vetle Lunde Twitter’da konuya ilişkin dikkat çeken bir paylaşımda bulunarak, birçok kurumsal Bitcoin yatırımcısının varlıklarını nasıl ve ne zaman satmaya başladığını ayrıntılarıyla anlattı.
“Her şey Do Kwon ile başladı” diyen Lunde, kurumsal Bitcoin satışlarının büyük ölçüde Terra projesinin çöküşüyle başladığını ifade etti.
Nitekim, Terra projesinde fonları kontrol eden Luna Foundation Guard (LFG), mayıs ayında yerel stabil coini Terra USD (UST)’yi korumak için 80.081 BTC sattı. Ancak yine de projeyi çöküşten kurtarmayı başaramadı.
Dahası Terra’nın çöküşü, bir kısım Bitcoin (BTC) madencilerini de satış baskısı ile karşı karşıya bırakmış gibi görünüyor. Lunde, madencilerin mayıs ve haziran ayları arasında 19.056 BTC sattığını tahmin ediyor. Hatta bazı durumlarda madenciler, muhtemelen rezervlerden yararlanarak aylık üretimlerinden fazlasını satıyorlardı.
İlgili: Binance CEO’su Elon Musk ve Tesla’nın Bitcoin satmasını şuna benzetti
Bununla birlikte Lunde, madenci satışları zirveye ulaşırken Elon Musk’ın Tesla’sının da kırmızı düğmeye bastığını ve 2. çeyreğin sonunda 29.060 BTC sattığını kaydetti. Aynı zamanda, Three Arrows Capital (3AC) kripto yatırım şirketi de aşırı kaldıraç kullanıyordu ve 18.193 BTC ve 22.054 BTC değerinde kripto kredi borcu bulunuyordu.
İlgili: İflasın eşiğindeki dev kripto şirketi fonları ‘O’ borsaya taşıyor!
Lunde ayrıca, haziran ayı sonlarında Kanadalı Bitcoin borsa yatırım fonunda (ETF) 24.510 BTC’lik tasfiyenin gerçekleştiğini ve bunun da piyasada daha fazla satış baskısı yarattığını sözlerine ekledi. Nitekim bu satışlar, ETF’deki varlıkların %51’ini oluşturuyordu.
Kurumsal satışlara rağmen Bitcoin piyasası büyümeye devam ediyor!
Son aylarda kurumsal yatırımcılardan gelen muazzam satış baskısına rağmen, Bitcoin piyasası oldukça dirençli olmaya devam ediyor.
İşlem hacimleri, 2017 boğa piyasasının zirvesine kıyasla 2022 piyasa düşüşü boyunca da yüksek kaldı. CoinGecko’ya göre, 17 Aralık 2017’de günlük Bitcoin işlem hacmi 12 milyar dolarlık bir döngü zirvesine ulaşırken, Temmuz 2022’de günlük hacim 20 milyar doların üzerine çıktı.
Bu arada Singapur merkezli Presto Labs’ın CEO’su Yongjin Kim, 3AC’nin yanı sıra diğer kurumsal yatırımcılar tarafından yapılan tasfiyelerin haziran ayında büyük fiyat düşüşlerine neden olduğu konusunda Lunde ile hemfikir. Ancak Kim yine de BTC fiyatının önümüzdeki birkaç ay içinde 30.000 dolara döneceğine inanıyor.
İlgili: Güncel Bitcoin fiyat tahmini ve BTC gelecek beklentisi 2022- 2025
Ayrıca Kim, son birkaç ayda yaşananlardan sonra perakende yatırımcılarının kripto piyasasına olan güvenlerini yeniden kazanmalarının zaman alacağını söylerken; kurumsal yatırımların tekrar artacağını da sözlerine ekledi.
“Perakende yatırımcıların duyarlılığının tamamen kırıldığını düşünüyorum. Bu yüzden piyasada güveni yeniden kazanmamız biraz zaman alacak. Ancak bu yılın sonunda tasfiyelere karşı bir miktar geri dönüş olacak.”