Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Geçen Cuma, Çin medyasında Alibaba’nın metaverse biriminden onlarca çalışanı işten çıkardığı bildirildi. E-ticaret devi, metaverse ve sanal gerçeklik birimlerinde küçülmeye giden Tencent ve ByteDance’in izinden gidiyor.
Alibaba’nın metaverse ve bulut oyun birimi Yuanjing, iş optimizasyonu ve verimliliği artırma hedefiyle kapsamlı bir yeniden yapılandırma sürecinden geçiyor. Metaverse sektörü ciddi bir şekilde yavaşladığı için işten çıkarmalar bu stratejinin bir parçası olarak görülüyor.
Alibaba Metaverse Uygulamaları ve Araçları Üzerinde Çalışmaya Devam Ediyor
İşten çıkarmalar, Alibaba’nın metaverse biriminin Şangay ve Hangzhou’daki operasyonlarını doğrudan etkileyecek. Ancak Yuanjing, metaverse sektörüne yönelik uygulama ve araçlar geliştirmeye odaklanmaya devam edecek. Bunun yanı sıra, birim müşterilerine hizmet sunmaya devam edecek. Yuanjing, 3D modelleme üzerine odaklanan GeoLRM gibi açık kaynak projeleri ve sanal deneme teknolojileri geliştiren ViViD projesi gibi bulut oyun projelerini sürdürüyor.
Yuanjing, 2021 yılındaki metaverse yükselişi sırasında, bu alandaki ilginin zirveye ulaştığı dönemde kuruldu. Birim, milyarlarca yuan yatırım alarak yüzlerce çalışan istihdam etti. O dönemde Tencent, ByteDance ve Kuaishou gibi diğer Çinli teknoloji devleri de Çin Ulusal Fikri Mülkiyet İdaresi’ne metaverse ile ilgili marka tescilleri yaparak Web3 trendini yakalamaya çalıştılar.
ABD merkezli Facebook da metaverse sektöründe büyük bir pay elde etmek için Meta olarak yeniden markalaşma yoluna gitmişti.
OpenAI’ın ChatGPT’yi piyasaya sürmesinden bu yana, dünya genelindeki büyük teknoloji şirketleri yapay zeka sektörüne odaklanmaya başladı. Bu doğrultuda, diğer birimlerinde küçülmeye giderek sermayelerini yapay zeka geliştirme ve büyüme için yeniden tahsis ettiler.
2023 yılının başlarında, Tencent, 300 kişilik genişletilmiş gerçeklik (XR) ekibini dağıttı. XR ekibi, metaverse için yazılım ve donanım geliştirmekteydi, ancak şirketin iç tahminlerine göre bu projenin 2027’ye kadar kâra geçmesi beklenmiyordu.
Mark Zuckerberg’in Meta’sındaki Reality Labs birimi, 4,4 milyar doları aşan kayıplar bildirdi. Bu birim, Quest VR başlıkları gibi donanımlar ve diğer metaverse yazılımları geliştirmekten sorumlu. Reality Labs, yalnızca 270 milyon dolar gelir elde edebildi. Şirketin gelir raporunun açıklanmasının ardından META hisselerinin değeri %3 düştü.
Günümüzde, metaverse coinlerinin toplam piyasa değeri 6,9 milyar dolar olup, en büyük 10 kripto paranın kolektif piyasa değeri olan 2,1 trilyon dolar ile kıyaslandığında oldukça düşük kalıyor.