Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
15 Nisan ABD’li mükellefler için önemli bir tarih. Bu tarihte ABD’li vatandaşlar vergi beyannamelerini teslim etmesi gerekiyor. Tabi ki Bitcoin yatırımcıları da!
Vergi sezonu geldi: ABD’li Bitcoin yatırımcıları tedirgin!
ABD’de vergi sezonu geldi çattı ve ABD’li Bitcoin yatırımcıları şu sıralara harıl harıl vergi formlarını düzenlemekle meşgul. Yanlış vergi beyanı yüksek para cezaları ve hatta hapis cezası ile sonuçlanma ihtimaline binaen vergi mükellefleri, oldukça hassas bir hesaplama dönemi geçiriyor. Bu arada ABD’de her vatandaşın vergi mükellefi olduğunu ve bireysel vergi beyannamesi hazırlama yükümlülüklerinin olduğunu belirtmekte yarar var.
ABD yönetimi vergi konusunu oldukça ciddiye alıyor. Sadece tarihsel bir not olarak ifade edelim: Ünlü ABD’li mafya lideri Al Capone ancak yanlış vergi beyanı suçlaması ile tutuklanabilmişti.
Kripto paralarını 1 yıl ve üzeri tutan ABD’li mükellefler %20’ye kadar vergi ödemek zorunda kalabilir. Tam 1 yıl önce bugün (1 Nisan 2020) Bitcoin 6,660 dolar bandında işlem görüyordu. Yazının kaleme alındığı saatte Bitcoin 59 bin doların üzerinde işlem görüyor. Yani 1 yıl önce Bitcoin alan ABD vergi mükellefi 1 yıl boyunca Bitcoin’ini tutmuşsa 10 bin dolara kadar vergi ödeyebilir.
Lütfen Bkz: Bitcoin haber, gündem ve son dakika gelişmeleri
Yukarıdaki hesaplama bizlere şu soruyu sorduruyor: Eğer ABD yönetimi Bitcoin başına 10 bin dolara kadar vergi alıyorsa neden Bitcoin’i yasaklasın ki?
Kısaca ABD yönetimi bol keseden dağıttığı teşvik ödemelerinin bir kısmını Bitcoin yatırımcılarından toplayacağa benziyor.
İster istemez akılları şu soru geliyordu. Ya Bitcoin fiyatları düşmüş olsaydı ne olacaktır?
Bu durumda tabi ki ABD yönetimi vatandaşlarının Bitcoin zararını karşılamayacak. ABD devleti; Bitcoin yatırımcılarının kârına ortak, zararına değil! Ancak zarar eden Bitcoin yatırımcıları zarar ettiği kısmı vergilendirebilir gelir düzeyinden düşürerek daha az vergi ödemiş olacaklardı.
Devlet vergi alıyorsa vergi aldığı emtiayı da doğal olarak meşrulaştırmış oluyor. Kısaca ABD bir nevi vergi alarak Bitcoin’i yasaklamayacağını da duyurmuş oluyor. Hem niye yasaklasın ki işin ucunda 10 bin dolar var.
Kripto paralarda vergi devri başlıyor!
Nicedir insanların kafasını kurcalayan ‘’Acaba kripto paralar vergilendirilecek mi?’’ sorusuna nihayet bir cevap geldi. Asya’nın en büyük 4. ekonomisine sahip olan ve Samsung, LG ve de pek çok teknoloji devine ev sahipliği yapan Güney Kore, 1 Ocak 2022’den itibaren kripto paraları vergilendireceğini açıkladı.
Sabah saatlerinde Güney Kore Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, kripto para ticaretinden 2,5 milyon Won’dan (2.260 $) fazla kazanan Güney Koreli yatırımcılar gelecek yıldan itibaren %20 vergi ile karşı karşıya kalacak.
Örneğin, bir yatırımcı Bitcoin ticaretinden 10 milyon won (KRW) kar elde ederse, bu miktarın İlk 2,5 milyon won’u vergiden muaf, geriye kalan 7.5 milyon won’u ise %20 vergiye tabi olacak.
Kripto para birimlerini 2020 yılından itibaren vergilendirmeyi planlayan ancak kripto para meraklıları ve lobicilerden gelen tepkiler üzerine bunu bir müddet erteleyen Güney Kore, en sonunda kripto vergi kanununu yıllık vergi kanunu revizyonuna ekledi.
Ancak Korelilerin bu yasaya itirazı hala sürüyor. 10 Şubat’tan bu yana 38.000‘den fazla Kore vatandaşı, yaklaşan vergiyi protesto etmek için toplu bir dilekçe imzaladı. Güney Kore kanunlarına göre mart ayı sonunda dilekçedeki imza sayısı 200.000‘e ulaşırsa, Güney Kore hükümetinden resmi bir yanıt alınmasını zorunlu hale gelecek ve uzlaşma yolu aranacak.
Her ne kadar Güney Kore hükümeti tarafından çıkarılan kripto para vergilendirme yasasına itiraz edenler olsa da bu kanunun gerek kara para aklama suçlarının azalması gerekse kripto paraların daha fazla benimsenmesi açısından elzem olduğunu düşünenler de az değil.
Uzun süredir bu piyasanın içinde olan bir birey olarak şahsım adına fikir beyan etmem gerekirse, bende kripto paraların vergilendirilmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Ancak bu vergilerin belli bir zümrenin değil de toplum yararına kullanılacağından emin olmak şartıyla…