Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Blockchain teknolojisi sayesinde merkezsizleşen hizmetler kervanına kripto cüzdanları da katılıyor. Yakın gelecekte sosyal kurtarma cüzdanı tabirini daha sık duymaya başlayabiliriz.
Ethereum kurucularından Rus-Kanada asıllı Vitalik Buterin, sosyal kurtarma cüzdanlarının (social recovery wallets), herkesin kendi bankasına sahip olmak istediği dünyamızda piyasaya yeni girenlerin kendini güvende hissetmesine yardımcı olacağı açıklamasında bulundu.
Bu Pazartesi piyasalarda meydana gelen büyük düşüşe rağmen, kripto paralar halen ana akım takipçilerinin ilgisini çekiyor. Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, dünya finansında devrim gerçekleştirme potansiyeli olan bir ürünü geliştirmekte olmanın sorumluluğunun farkında. Özellikle de iş, insanların kendi bankasını oluşturma yolunda ilerliyorsa…
11 Ocak tarihli bir Blog yazısında Vitalik, kullanıcıların acil durumlarda kendi dijital cüzdanlarının özel anahtarlarını kurtarmasına yarayan metotları geliştirmenin önemi hakkındaki görüşlerini belirtti. Bu, günümüzde, güvenilir üçüncü parti tarafların yardımı olmadan imkansız durumda.
Anahtar parolanızı kaybederseniz ne olur?
Sosyal Kurtarma Cüzdanı Nedir?
Sosyal kurtarma cüzdanları tıpkı sıradan bir dijital cüzdan gibi çalışıyor, ancak bu cüzdanlar eşitleme için ayrıca veliler de kullanıyor. Veliler bir grup insandan oluşuyor. Bunlar, eğer cüzdanın asıl sahibi bir şekilde anahtarını unutur ya da kaybederse, onun talebiyle, erişimine tekrar izin verebiliyorlar. Nasıl? Güzel fikir değil mi?
Bu üçüncü parti taraflar, ideal olarak her biri diğerine anonim olacak şekilde ayarlanabilir. Bu durum, asıl cüzdan sahibi için risk oluşturabilecek, velilerin kendi aralarında iletişime geçmelerini de engelleyebilir. Asıl cüzdan sahibi velilerin her biri ile ayrı ayrı iletişime geçebilir ve hiçbiri de asıl anahtarı asla bilmez.
Sosyal cüzdan nasıl çalışır? Orijinal grafik Vitalik.ca‘dan alınıp düzenlenmiştir.
Vitalik Buterin’a göre, bu çözüm daha basit ve daha güvenli bir çözüm. Hatta çoklu-imza cüzdanlarının kullanımından bile.
Eğer bir kullanıcı imzalama anahtarını kaybederse, işte bu durum sosyal kurtarma işlevinin tam da sahaya gireceği bir durum olur. Kullanıcı bir şekilde velilerine ulaşır ve onlara, cüzdanındaki sözleşmede kayıtlı, o anki özel işleme özel yeni bir ortak anahtar oluşturmaları talebinde bulunur. Bu aslında çok kolaydır: Onlar sadece security.loopring.io gibi bir web sayfasını ziyaret edecekler, giriş yapacaklar, kurtarma talebini görecekler ve imzalayacaklar. Sanki her birinin Uniswap işlemi yapması gibi bir kolaylıkta olacak.
Neden Sosyal Kurtarma Cüzdanlarına İhtiyacımız Var?
Merkeziyetsiz olmanın doğası gereği, herhangi bir kripto paranın saklanmasının ve kullanılmasının tamamen ve özel olarak bireyin sorumluluğunda olması gerekliliği var. Bu durum her insanın kendi bankasına sahip olduğu anlamına gelse de, sonuçta, bu şartların bulunması , özellikle yeni kullanıcılar olmak üzere çoğu kullanıcılar için risk oluşturmakta. Yeni kullanıcılar anahtarlarını kaybetmeye daha yatkınlar.
Bununla ilgili önümüzde acemilerden Peter Schiff‘den tutun, Coil CEO’su Stefan Thomas gibi uzmanların parolasını unutmasına kadar pek çok örnek var. Öyle ki, Stefan Thomas’ın 220 milyon değerinde Bitcoin içeren cüzdanına, hepsini sonsuza dek kaybetmeden erişmesi için yalnızca iki hakkı kaldı.
Bknz: Şifreyi yanlış girerse 220 milyon dolarlık BTC kaybolacak!
Buterin’e göre bu durum kabul edilemez.
“Parola kayıpları ve hırsızlıklarına karşın, 12 adımlı öğreticiler, çok güvenli olmayan hafif önlemler ve de insanın yüzüne alaycı alaycı “kaybınız için özür dileriz” cevabı veren çözümleri içeren bir sistemin artık bu kadar benimsenmemesi gerekir”
Bu cüzdanlar geleceğin bir parçası olacak mı?
Verilen sözlere karşın, sosyal kurtarma cüzdanları, halan kripto-evreninde çok popüler değil. Ana üreticiler ve geliştiriciler, hala bu çözümün işlevselliğine ikna olmuş değiller.
Hepsinden öte, belki de tek bir büyük şirket, bu teknolojiye güveniyor: HTC. Şirketin Zion Wallet çözümü, kullanıcılarına belli bir sayıda veli seçmelerine ve acil durumlarda e-mail yoluyla haberleşmelerine olanak tanıyor.
Zion Wallet uygulamasının sosyal kurtarma özelliği
Vitalik Buterin, Argent Wallet ve Loopring uygulamalarını öneriyor. Çünkü diğerlerinin içinde bunların kullanıcı deneyiminin daha rahat olduğunu ifade ediyor.
Bu durumda, bu uygulamaları en azından denemek kötü bir fikir olmayabilir. En azından, Bitcoin kullanıcıları, bir sorun yaşamadan önce, kendi bankalarına sahip olmanın rahatlığını hissetmeye devam ettikleri sürece.