okx_koinmedya
okx_koinmedya
okx_koinmedya
Loading...
btc
BTC
-0.76%
Bitcoin
63.377,42 USDT
eth
ETH
-1.41%
Ethereum
3.171,48 USDT
bch
BCH
-0.83%
Bitcoin Cash
461,25 USDT
xrp
XRP
-0.41%
Ripple
0,51 USDT
ltc
LTC
-0.36%
Litecoin
83,21 USDT
bnb
BNB
1.42%
Binance Coin
601,24 USDT
sol
SOL
-1.37%
Solana
135,88 USDT
avax
AVAX
-1.18%
Avalanche
34,86 USDT
ada
ADA
-0.69%
Cardano
0,45 USDT
dot
DOT
-0.02%
Poladot
6,59 USDT
doge
DOGE
-0.56%
Doge Coin
0,14 USDT
shib
SHIB
-0.69%
Shiba Inu
0,00 USDT

DeFi sözlük: Merkezsiz finans terimleri

defi-sozluk-merkezsiz-finans-terimleri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Merkezsiz finans (ya da kısaca DeFi) blockchain ve kripto para sektöründe hızla büyüyen ve en gözde alanlardan biri. 2019 yılında adından söz ettiren DeFi, 2020 yılında da patlama derecesinde bir büyüme kaydetti. Haziran 2020’de 1 milyar dolarlık bir piyasa olan merkezsiz finans, Eylül 2020’de artık 10 milyar dolarlık bir fonun döndüğü alana dönüştü.


DeFi 2020 yılında hızla büyüdü ancak buradaki terimler konusunda yeterli kaynak bulunmuyor. DeFi sözlük ve merkezsiz finans terimleri ile bu alandaki eksiklik giderilmeye çalışılıyor.

Güncel DeFi sözlük ve merkezsiz finans terimleri

An Application Programming Interface (API) (Uygulama Programlama Arayüzü): İki uygulamanın birbiriyle etkileşime girmesine izin veren bir köprü görevi gören bir arayüzü ifade eder. Örneğin, Crypto.com’un API’sini web sitenizdeki kripto para birimlerinin mevcut piyasa fiyatını almak için kullanabilirsiniz.

Buy and Hold (Satın Alma ve Tutma): Bu, sadece bir tokeni satın almaktansa ve birden fazla token alıp, risk yaymak için kullanılan ticaret stratejisini ifade eder.

Bonding Curve (Bonding Eğrisi): Bonding eğrisi, fiyat ve token arzı arasındaki dinamik ilişkiyi tanımlayan matematiksel bir eğridir. Bonding eğrileri, token arzının sayısı azaldıkça, token fiyatının arttığı otomatik bir piyasa yapıcısıdır. Alıcıların ve satıcıların, aracılara ihtiyaç duymadan canlı bir piyasaya erişmelerine yardımcı olması açısından yararlıdır.

Cryptocurrency Exchange (Crypto exchange) (Kripto Para Borsası): Kullanıcıların kripto para alışverişi yapmalarına yardımcı olan dijital bir takas platformudur. Bazı borsalar, kullanıcıların kripto para birimleri ile fiat para ticareti yapmalarını da olanak tanır.

Custodian (Emanetçi): Emanetçi, kripto varlıklarınız üzerinde kontrol sahibi olmak isteyen üçüncü tarafı ifade eder.

Fiat-collateralized Stablecoin (Fiat ile teminatlandırılmış sabit coin): Fiat-para birimi ile desteklenen bir sabitkoini ifade eder. Örneğin, 1 Tether 1 USD olarak sabitlenmiştir.

Crypto-collateralized stablecoin (Kripto ile teminatlandırılmış sabit coin): Başka bir kripto para birimi tarafından desteklenen bir stabil coin. Örneğin, Dai Ether tarafından kararlaştırılan bir teminat oranında desteklenmektedir.

Centralized Exchange (CEX) (Merkezi Borsa): Merkezi Borsa, merkezi bir şekilde çalışan ve kullanıcıların fonlarını tutan ve işlem yapılan borsadır.

Collateral (Teminat): Teminat, başka bir varlık ödünç almak için borç veren için kilitlenmeniz gereken bir varlıktır. Kredinizi geri ödeyeceğinizin garantörüdür.

Collateral Ratio (Teminat Oranı): Teminat oranı, DeFi merkeziyetsiz bir uygulamadan teminat aldıktan sonra ödünç alabileceğiniz maksimum varlık miktarını ifade eder.

cTokens: cTokens, Compound’un likidite havuzuna verdiğiniz tokenlerin sertifikaların kanıtıdır.

Crypto asset (Kripto varlık): Kripto varlık, blockchain üzerindeki dijital varlıkları ifade eder. Kripto varlıklar ve kripto para birimleri genellikle aynı şeyi ifade eder.

Cover Amount (Teminat Tutarı): Bir talep oluştuğunda sigorta şirketi tarafından ödenecek maksimum ödeme anlamına gelir.

Claim Assessment Process (Talep Değerlendirme Süreci): Sigortacının, aldığı talebi gözden geçirme yükümlülüğüdür. Süreçten sonra, sigorta şirketi parayı Sigorta Tutarına göre karşı tarafa geri ödeyecektir.

Composability: Composability, bileşen parçalardan uygulama oluşturulmasını sağlayan bir sistem tasarım ilkesidir.

DeFi ne demek?

Decentralized Finance (DeFi) (Merkezsiz Finans): DeFi, merkezi bir kuruluşa güvenmek zorunda kalmadan borçlanma, borç verme, ticaret, sigortaya erişim ve daha bir çok finansal hizmetlerin kullanılmasına izin veren bir ekosistemdir.

 

Decentralized Applications (Dapps) (Merkezsiz Uygulamalar): Ethereum gibi merkeziyetsiz eşler arası ağlarda çalışan uygulamalardır.

Decentralized Autonomous Organization (DAO) (Merkezsiz Otonom Organizasyon): Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonlar, blok zincirindeki akıllı sözleşmeler tarafından kodlanan kurallardır. DAO kuralları ve ilişkileri şeffaftır ve DAO token sahipleri tarafından kontrol edilir.

Merkezsiz borsa (DEX) nedir?

Merkezsiz borsa (Decentralized Exchange ya da kısaca DEX), merkezi bir borsa olmadan ya da aracıya ihtiyaç duymadan coin ve tokenlerin doğrudan ticaretine ve değişimine olanak sağlayan kripto sistem.

Merkezsiz borsa (DEX) nasıl çalışır?

Merkezsiz bir borsa, insanların bir aracı kuruma güvenme ihtiyacı duymadan emirler üzerinden kripto para ticareti yapmalarına izin veren bir işlem paritesi eşleştirme sistemi. Burada işlemler otomatik bir süreç aracılığıyla doğrudan kullanıcılar arasında (eşler arası) gerçekleşir.

 

Derivatives (Türevler): Türev ifadesi türetme kelimesinden gelir, çünkü değerini alan bir varlıktan / üründen türeyen bir sözleşmedir. Dayanak varlıkların bazıları emtialar, para birimleri, tahviller veya kripto para birimleri olabilir.

Dai Saving Rate (DSR) (Dai Tasarruf Oranı): Dai Tasarruf Oranı, Dai’yi belirli zaman periyodu içinde tutarak kazanılan bir faizdir. Aynı zamanda Dai’nin talebini etkilemek için kullanılan parasal bir araç görevi de görür.

Dashboard (Gösterge tablosu): Gösterge tablosu, tüm DeFi aktivitelerinizi tek bir yerde toplayan basit bir platformdur. Varlıklarınızın farklı DeFi protokolleri arasında nerede olduğunu görselleştirmek ve izlemek için kullanışlı bir araçtır.

Ethereum: Ethereum, blockchain teknolojisi üzerine kurulmuş açık kaynaklı, programlanabilir, merkeziyetsiz bir platformdur. Bitcoin ile karşılaştırıldığında, Ethereum üzerinde uygulama geliştirilmesi için kodlama dillerine izin verir.

Ether: Ether, Ethereum blockchain’e güç veren kripto para birimidir. Merkeziyetsiz Ethereum ağındaki uygulamalar için yakıttır.

ERC-20 ne demek ve ERC-20 token nedir?

ERC, “Ethereum Request for Comment “ ifadesinin kısaltmasıdır ve 20 sayısı teklif tanımlayıcısıdır. Ethereum ağında iyileştirmeler öneren resmi bir protokoldür. ERC-20, Ethereum’da token oluşturmak için kullanılan yaygın olarak kabul edilen standardı ifade eder.

 

Exposure (Maruz kalma): Maruz kalma, potansiyel yatırımınızı kaybetme riskine ne kadar maruz kaldığınız anlamına gelir. Örneğin, fiyat maruziyeti, fiyat hareket ettiğinde yatırımınız kaybetme riskinizle karşı karşıyadır.

Future Contract: Gelecekte belirli bir tarihte belirli bir fiyata belirli bir varlığı almak veya satmak için oluşturduğunuz bir sözleşmedir.

Factory Contract: Yeni akıllı sözleşmeleri üretebilen akıllı bir sözleşmedir.

Gas: Ethereum üzerinde akıllı bir sözleşme operasyonu gerçekleştirmek için gereken Ether miktarını ifade eder.

IMAP:  IMAP, Internet İleti Erişim Protokolü anlamına gelir. E-posta uygulamalarının TCP / IP sunucularındaki e-postalara erişmesine izin veren bir İnternet protokolüdür.

Index (Endeks): Bir endeks, dayanak varlıklar sepetinin performansını ölçer. Sepetteki temel varlıkların genel performansı hareket ettiğinde bir endeks hareket eder.

Inverse: Bu Synthetix stratejisi, bir kıyas ölçütünü “short-kısaltmak” isteyenler içindir. Yatırımcılar, bir ölçütün düşeceğine inandıklarında bunu satın alabilirler.

Know-Your- Customer (KYC) (Müşterinizi Tanıyın): Müşterinizi Tanıyın, işletmelerin müşterilerinin kimliklerini doğrulamaları ve değerlendirmeleri için bir uyumluluk sürecidir.

Liquidation Penalty (Tasfiye Cezası): Teminat varlıklarının değeri asgari teminat değerinin altına düştüğünde borçlunun tasfiye edilen teminatı ile birlikte ödemesi gereken bir ücrettir.

Likidite havuzları nedir ve ne için kullanılıyor?

Liquidity Pools (Likidite Havuzları): Likidite havuzları, akıllı sözleşmelere dayanan ve kullanıcıların token alışverişinde bulunabilecek token rezervleridir. Şu anda havuzlar çoğunlukla takas, borçlanma, borç verme ve sigorta için kullanılmaktadır.

 

Liquidity Risk (Likidite Riski): Compound gibi protokollerin likiditenin bitmesi riskidir.

Liquidity Providers (Likidite Sağlayıcıları): Likidite sağlayıcıları, varlıklarını likidite havuzuna ödünç veren kişilerdir. Likidite havuzu daha fazla token bulunduğundan artacaktır.

Liquidity Pool Aggregator (Likidite Havuzu Toplayıcı): Likidite havuzlarını farklı borsalardan toplayan ve mevcut tüm borsaları tek bir yerde görebilen bir sistemdir. Mümkün olan en iyi oranı karşılaştırmanıza olanak sağlar

Leverage (Kaldıraç): Ödünç para kullanılarak daha yüksek potansiyel getirisi elde etmek için kullanılan yatırım stratejisidir.

MakerDAO: MakerDAO, Maker Platform’un yaratıcısıdır ve DAO, Merkeziyetsiz Otonom Organizasyon’un kısaltmasıdır. MakerDAO’nun yerel tokeni MKR’dir. SAI ve DAI stablecoinlerin protokolüdür.

Market Maker Mechanisms (Piyasa Yapıcı Mekanizmaları): Piyasa Yapıcı Mekanizması, hem alış hem de satış fiyatını belirtmek için bir bağ eğrisi kullanan bir algoritmadır. Kripto alanında, Market Maker Mekanizması temel olarak Uniswap veya Kyber tarafından tokenleri değiştirmek için kullanılır.

Margin Trading (Marj Ticareti): Bir brokerdan ticarete borç para alarak yatırım yapmanın bir yoludur. DeFi’de borçlanma, varlıkları teminatlandırmanızı gerektirir.

MKR: Maker’ın topluluk için çıkardığı yönetişim tokenidir. Kullanıcılar, Maker Merkeziyetsiz Otonom Organizasyon (DAO) ile ilgili iyileştirme teklif(ler)ine oy vermek için kullanabilirler.

Mint: Yeni coin/token yayınlama sürecini ifade eder.

Order book (Sipariş defteri): Belirli bir varlık için çeşitli fiyat seviyelerinde alım satım listesini ifade eder.

Over-collateralization (Fazla teminat): Fazla teminat, ödünç alınan varlığın değerinden yüksek olması gereken teminat varlığının değerini ifade eder.

Option (Seçenek): Seçenek bir haktır, ancak birisinin belirli bir varlığı, son kullanma tarihinde veya daha önce kararlaştırılan bir fiyata satın alma veya satma zorunluluğu değildir.

Price discovery (Fiyat keşfi): Fiyat keşfi, piyasa talebi ve arzı gibi çeşitli faktörler yoluyla bir varlığın uygun fiyatının belirlenmesi eylemini ifade eder.

Protokol: Protokol, işin nasıl çalışacağına dair bir şeyler anlatan temel bir kod katmanıdır. Örneğin, Bitcoin ve Ethereum blok zincirlerinin farklı protokolleri vardır.

Peer-to-Peer (Eşler Arası): Blockchain’de “eş”, bir merkezi sistemdeki bir bilgisayar sistemini veya düğümleri ifade eder. Eşler Arası (P2P), her düğümün verileri doğrulamak için eşit izne sahip olduğu ve iki kişinin birbirleriyle doğrudan etkileşim kurmasına izin veren bir ağdır.

Range Bound: Bu TokenSets stratejisidir. Belirlenmiş bir aralık içinde alım satımı otomatikleştirir ve yalnızca düşen veya tarafsız piyasalar için tasarlanmıştır

Rebalance: Portföydeki varlıkları alıp satarak, bir portföyün istenen varlık dağılımını koruma sürecidir.

Akıllı sözleşme nasıl çalışır?

Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler): Akıllı sözleşme, iki tarafın işleri yürütme için başka bir üçüncü tarafa güvenmeye gerek kalmadan bir işlemin koşullarını belirlemesine olanak tanıyan programlanabilir bir sözleşmedir.

 

Stablecoins (Stabil coinler): Stabil coin, ABD Doları gibi başka bir istikrarlı varlığa sabitlenmiş bir kripto para birimidir.

Spot market (Spot piyasası): Spot piyasası, anında teslim edilen varlıkların alım satımının yapıldığı piyasadır.

Speculative activity (Spekülatif aktivite): Kar elde etme beklentisi içinde yapılan alım satım eylemidir.

Stability Fee (İstikrar Ücreti): Kasaya ana borcuyla birlikte ödemeniz gereken ‘faiz oranına’ eşdeğerdir.

Slippage (Kayma): Kayma, beklenen fiyat ile siparişin verildiği gerçek fiyat arasındaki farktır. Genellikle düşük likiditeden kaynaklanır.

Synths: Synths, Sentetik Varlıklar anlamına gelir. Synth, başka bir varlık ile aynı değere veya etkiye sahip olan bir varlık veya varlık karışımıdır.

Smart Contract Cover (Akıllı Sözleşme Kapsamı): Değer depolayan akıllı sözleşmelerdeki kullanıcıları saldırılara karşı korumak için Nexus Mutual tarafından sunulan bir sigorta teklifidir.

TCP/IP:  İletim Kontrol Protokolü / İnternet Protokolü anlamına gelir. İnternetteki ağ cihazlarını birbirine bağlayan bir iletişim protokolüdür.

Total Value Locked: Kilitli Toplam Değer, tüm DeFi ürünleri için birikimli (kümülatif) teminat anlamına gelir.

Technical Risk (Teknik Risk): Bilgisayar korsanları tarafından istismar edilebilecek ve istenmeyen sonuçlara neden olabilecek akıllı sözleşmelerdeki hataları ifade eder.

Trading Pairs (Alım Satım Çiftleri): Alım satım çifti, alım satım piyasasındaki hedef varlık ile eşleştirilen bir temel varlıktır. Örneğin, ETH / DAI işlem çifti için, temel varlık ETH’dir ve hedef çifti DAI’dir.

Trend Trading (Trend Ticareti): Bu strateji, uygulanan stratejiye dayanarak % 100 hedef varlıktan % 100 istikrarlı varlığa geçmek için Teknik Analiz göstergelerini kullanır.

Tokens: Dijital bir varlığın birim olarak ifadesidir. Ayrıca Token genellikle mevcut blok zincirinde bulunan koinleri de ifade eder.

Tokenize: Bir değeri (bina, arsa, ürün vb) dijital takas edilebilir varlıklara dönüştürme sürecini ifade eder.

Value Staked: Sigortacının hedef riske ne kadar değer katacağı anlamına gelir. Sigortacının stake ettiği değer hedef riskten düşükse, karşılanamaz.

Wallet (Cüzdan): Cüzdan, kullanıcı ve blockchain arasında bir depolama, işlem ve etkileşim köprüsü olarak kullanılabilen kullanıcı dostu bir arayüzdür.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.