Tether nedir? USDT ne işe yarar, güvenilir mi?

Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Tether, (USDT), Tether Limited şirketi tarafından 2015 yılında piyasaya sürülen ve değeri ABD dolarına sabitlenmiş ERC-20 protokolüne dayalı bir blockchain üzerinde faaliyet gösteren bir kripto para birimidir.
Tether nedir? USDT nedir ne işe yarar?
Tether, (USDT), Tether Limited şirketi tarafından 2015 yılında piyasaya sürülen ve değeri ABD dolarına sabit ERC-20 tabanlı bir kripto para birimidir. Yani değeri her zaman sabittir; 1 USDT = 1 $ olarak işlem görür.
Esasen Tether sıradan bir kripto para birimi değildir. Tether, 1 ABD dolarına sabitlenmiş çok özel bir kripto para birimidir. Çoğu kripto paranın aksine Tether, piyasadaki dalgalanmalardan etkilenmez, yani pazarın düşüşü Tether’ı etkilemez. Bu yüzden de USDT’nin piyasanın en istikrarlı para birimi olduğunu söyleyebiliriz.
Tether ilk olarak Temmuz 2014‘te RealCoin olarak tanıtıldı. Sorasında fiat para biriminin rezerv tutarlarının korunmasından sorumlu olan Tether Ltd. tarafından Kasım ayında Tether olarak yeniden isimlendirildi. Akabinde ise Şubat 2015‘te işlem görmeye başladı.

Tether, Bitcoin ile aynı blok zinciri kullanmasının yanı sıra, şifreleme algoritması olarak da Bitcoin (BTC) ile aynı algoritmayı kullanır (SHA-256 ). Bitcoin blok zincirindeki ayrım, Omni katmanı adı verilen Tether protokolünün özel bir parçasıdır. Bu yapı, Tether (USDT) şifrelemesinin açık kaynaklı olmasını sağlar.
Tüm zincirler başlangıçta Omni Katman protokolü üzerinden Bitcoin blok zincirinde yayınlanır ve kripto para birimi olarak ortaya çıkar.
Piyasaya sürülen her bir Tether, Hong Kong bazlı “Tether Limited” tarafından bir depoda tutulan ilgili fiat para birimi ile bire bir oranlanır. (1 Tether = 1 USD Doları). Yani şirket piyasada bulunan her bir USDT karşılığında, kasasında 1 ABD doları olduğunu iddia ediyor.
The Wall Street Journal tarafından da alıntılanan Crypto Compare verileri bize, Bitcoin işlemlerinin %80‘nini Tether aracılığıyla yapıldığını göstermektedir. Bu bağlamda USDT‘nin, kripto para sektörü için önemli bir likidite kaynağı olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili: Stabil coin nedir? Öne çıkan Stabil Coinler hangileridir?

Tether blok zincirinin incelenmesi
- Tether ağı üç katmandan oluşmaktadır. İlk katman Bitcoin blok zinciri ve Tether işlem sistemi, Omni protokolüdür.
- İkinci katmanda, bizzat Omni protokolünün kendisi bulunur. Bu teknoloji, bir kripto para birimi yaratmanıza ve imha etmenize, dolaşımı izlemenize, raporlamanıza ve kriptoyu güvenli bir ortamda saklamanıza yardımcı olur.
- Üçüncü katmanda ise Tether Limited şirketi vardır. Şirket, kullanıcıların fiat para birimlerini kabul etmekten ve karşılık olarak USDT vermekten sorumludur. Ayrıca Tether Limited, kullanıcılarına sormadan USDT’yi çeşitli borsalarla, cüzdanlarla ve diğer projelerle birleştirebilme hakkını saklı tutar.
İnsanlar neden Tether (USDT) kullanır?
Tether, çok daha değişken ve öngörülemeyen fiyat hareketlerine yatkın olan diğer kripto paralara nazaran daha güvenlidir. Ek olarak, bazı kullanıcılar para transferlerinde, bankacılık sistemlerini yerine daha hızlı ve daha pratik olduğunu düşündükleri Tether ağını tercih ederler.
Ayrıca bazı borsalar, Tether USDT’yi bir işlem çifti olarak kabul ederek, kullanıcılarının ABD dolarına sabitlenmiş bir token ile diğer kripto para birimleri arasında değiş tokuş yapmalarına imkan sağlar. Bitcoin’de ki yüksek volatilite oranları göz önünde alındığında, bu çok kullanışlı olabilir.