Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Kripto ve blockchain dünyası için tarihi bir karar. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük serbest ticaret bölgesi, dengeleri değiştirecek hamleye hazırlanıyor.
Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) dengeleri değiştiren hamle!
Petrole dayan zenginliklerinin sürdürülebilir olmadığının farkında olan Körfez ülkeleri, alternatif endüstriler geliştirerek geleceğe hazırlanıyor. Körfez ülkeleri, turizm alanında yakaladıkları başarılı ivmeyi farklı endüstri dallarına da taşımayı hedefliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nden bu konuda dengeleri değiştirecek önemli bir hamle geldi.
2002 yılında kurulan ve zamanla bölgenin en güçlü serbest ticaret bölgelerinden biri haline gelen Dubai Çoklu Emtia Merkezi (DMCC) BAE’nin SPK’sı olarak bilinen Menkul Kıymetler ve Emtia Kurumu (SCA) ile anlaşma sağladı. Bu sayede DMCC’de kripto para sunan, çıkaran, ticaretini yapan işletmelere serbestlik tanınacak. Bir nevi Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki DMCC serbest ticaret bölgesi zamanla bilişim ve finans adası haline gelebilir.
Lütfen Bkz: Blockchain teknolojisi nedir?
Son dönemde Çin ve Hindistan’ın kripto para ve Bitcoin’e yönelik yasaklayıcı kararlar alması bu bölgelerden ciddi miktarda sermayenin kaçmasına neden oldu. BAE’nin bu hamlesi, kaçan sermayeye ve know-how’ın DMCC’ye kayması ile sonuçlanabilir.
Geçtiğimiz yıllarda İsviçre de blockchain ve kripto paraları destekleyen serbest bir bölgenin faaliyetini duyurmuştu. Benzer gelişim stratejisini Malta da uyguluyor. Malta’nın blockchain ve kripto para endüstrisine yönelik oldukça liberal politikalar belirlemesi, Malta ekonomisine ciddi katkılar sundu. Birçok uluslararası kripto para borsası ve şirketleri merkezlerini Malta’ya kaydırdı.
Benzer gelişimim yakın zamanda BAE özelinde de yaşanabileceğine şahit olabiliriz.
Bitcoin ulusal düzeyde kullanıma giriyor
İran resmi haber ajansı IRNA’nın cumartesi günkü raporuna göre İran Bakanlar Kurulu, kripto paralara yönelik önemli bir mevzuat değişikliğine gitti. Yapılan değişiklikle, İran Merkez Bankası ithalat finansmanı konusunda doğrudan kripto paraları kullanabilecek.
Konuyla ilgili İran Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda;
Orjinal kripto paraların CBI [İran Merkez Bankası]ın izin verdiği ve gösterdiği kanallara, doğrudan madenciler tarafından sağlanması gerekiyor.
Madencilerin sağlayacakları kripto para konusunda yasal sınır, Enerji Bakanlığının yayınlayacağı yönergelere ve madencilikte kullanılacak enerji seviyesine göre belirlenecek.
İran para birimi İran Riyali, yüksek enflasyon nedeniyle 2018’den buyana %34 değer kaybetmiş durumda. İran ekonomisi geçtiğimiz bir yıl içerisinde %10 küçüldü.
ABD yaptırımları pençesinde olan İran uluslararası ticarette ABD doları kullanamıyor. İran’ın bu nedenle ulusal ölçekte Bitcon’e dönen ilk ülke olduğu açık. Bitcoin’in meşhur volatilitesi dahi İran’ı karardan vazgeçirememiş görünüyor.
Bununla birlikte, 2018’den bu güne kadar kripto para konusunda bazı denemelerin yapıldığı biliniyor. İran hükumeti, kripto madenciliği vasıtasıyla bir ekonomik değer yaratıp, bunu da uluslararası ticarette kullanmanın bir yolunu bulmuş gibi görünüyor.
İran’ın doları by-pass edecek bir formül üzerinde çalıştığı kulislerde dillendirilen bir haberdi. IRNA’nın yayınladığı raporla üzerinde çalışılan modelin Bitcoin olduğu da resmen açıklanmış oldu.