Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Hangi kriptolar tahvil değil sorusu uzun süredir gündemde. Kripto dünyası şimdiye kadar binlerce tokeni ağırladı. Ve bunların tamamı dağıtılmış ledger teknolojisi üzerinde çalışan kripto paralar olduklarını iddia etti. Ancak realitede yalnızca Bitcoin ve Ethereum bağımsız varlıklar olarak kabul ediliyor, geri kalanlar ise bonolar ve hisse senetleriyle aynı kategoriye düşüyor. Yani tahvil kategorisine…
SEC Hangi kriptolar tahvil değil sorusuna cevap veriyor.
Finans dünyasında tahvil, bağımsız bir değeri olmayan fakat bir şeye karşı teminat olarak kullanılan bir terim. Örneğin bono kelimesini ele alalım. Bono yalnızca üzerinde belirli anlaşmaların yazılı olduğu bir kağıt parçası. Ve hatta transfer edilebilir olsalar bile hiçbir şey karşılığında değiştirilemezler.
SEC daha önce networku yeterince desentralize olan her kripto blockchaininin tahvil kategorisine girmediğini açıklamıştı. Fakat bu tanımlama oldukça belirsizdi ve kripto tokenleriyle ilgili kafa karışıklığını çözmüyordu.
Yeni rekorlar öncesi bedava Bitcoin veren siteler
Gerçek manada bir blockchain, block oluşumu ile başlıyor ve coinler belirsiz bir ortamda oluşturma yerine, kazılarak çıkarılabiliyor.. Eğer sizin tokeninizin bir ICO ya da STO’su varsa o gerçek manada desentralize ya da kripto değildir. Eğer kriptonuz diğer bir coinden çatallanmışsa bu da gerçek manada bir kripto değildir.
DASH fiyatı son günlerdeki başarısını tekrarlayabilir
SEC Ethereum’un bir tahvil olmadığını açıklığa kavuşturdu. Fakat şu ana kadar tahvil ve kripto ayrımını yapabilemizi sağlayacak spesifik bir kılavuz vermedi. Kısa süre önce SEC, topluluğun hala tahvil şemsiyesi altında kalan kriptolardan hangisinin yeterince desentralize olduğunu ayırd etmeye yardım edecek bir dizi kılavuz yayınladı.
Monero, Ledger bug yüzünden kaybolan XMR’ları telafi ediyor
Dijital değer ve tahvil farklılıklarının ayrımına yardımcı olmak için SEC kısa süre önce Howey testini tanıttı. Ancak kılavuzlar dizisinin genel bir bakış ve analitik bir araç olduğunu ve yasa olmadığını da açıkça belirtti. Açıklama şöyle:
“Kanunlara genel bir bakış amaçlanmamıştır. Aksine, market katılımcılarına, federal tahvil yasalarının belirli dijital değerlerin sunumu, satışı ya da yeniden satılmasında uygulamaları değerlendirmek için yardımcı olacak analitik bir araçtır.”
Aşağıya bir STO’yu yönetmek amacıyla anlaşılması gereken referans noktalarını yazdık:
- Bir Güvenlik tokeni (SecurityToken) olmak için yatırım anlaşmasının temelini oluşturan “ortak girişim” mevcut olmalıdır.
- Para yatırımı gerektirir.
- Başkalarının çabalarından elde edilen kar beklentisi olmalıdır.
STO kılavuzu dışında SEC, tahvil şemsiyesi altında kalmayan kripto tokenler için de kılavuzlar yayınladı. Eğer bir kripto token bu kriterlerin bir ya da daha fazlasını sağlarsa dijital değer sayılma ihtimali yükselecek.
- Dağıtılmış ledger networku tam gelişmiş ve çalışır durumda ise,
- Token spekülatif değer yerine kullanıcının ihtiyacına cevap verebiliyorsa,
- Token amaçlanan fonksiyon için derhal kullanılabiliyorsa,
- Token değer artışında bir limite sahipse,
- Token değerindeki artış rastlantısal ve fonksiyonuna ikincil ise,
- Token bir platform ya da ikincil marketin tamamlayıcısı ise,
- Token satın alımda kullanılabilir ya da para yerine geçebilir.
Son düşünceler
SEC’in nihayet gerçek dijital değer ve tahvil ayrımını kolaylaştıracak kılavuzlar yayınlaması hem tüketiciler hem de token çıkaranlar için daha fazla şeffaflık ve anlaşılabilirlik getiriyor. Tüketiciler bu kılavuzlara bakarak hangi tokenin yatırım yapılabilir olduğunu daha iyi değerlendirebilir ve sahtecilik kurbanı olmaktan kurtulabilir.