Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Lübnan kökenli ünlü yazar Nassim Nickolas Taleb, Bitcoin konusunda olumlu görüşleri ile biliniyordu. Ancak Taleb’in son günlerde Bitcoin konusundaki tutumunu değiştirdiği gözleniyor.
Ne oldu da ünlü yazar Bitcoin konusunda çark etti?
Nassim Nickolas Taleb’in The Black Swan isimli eseri kısa sürede en çok okunan kitaplar listesine girdi. The Black Swan kitabu “Kara Kuğu” başlığı ile Türkçe’ye de çevrildi. Olasılık kuramı ve felsefe üzerinde odaklanan kitap, kısa sürede çok kimsenin dikkatini çekti.
Nassim Nickolas Taleb, geçmişte Bitcoin hakkında oldukça pozitif bir tutum sergiliyordu. Özellikle ana vatanı olan Lübnan’da yaşanan ekonomik krizin ardından Taleb, para politikalarındaki yanlışlıklara dikkat çekerek Bitcoin’in özel konumundan takdir ile bahsediyordu. Bitcoin’i organik bir değişim aracı olarak görüyordu.
Ancak ünlü yazar son açıklamalarında Bitcoin hakkındaki düşüncelerini değiştirdiğini görüyoruz. Yazara göre Bitcoin’in özünde hiçbir değeri yok. Aslında Bitcoin’in öz değer sıfır.
Nassim Nickolas Taleb; altın ve gümüşün aksine Bitcoin’in öz değerini sıfır olarak görürken mevcut piyasa değerinin ise yoğun talepten kaynaklandığını düşünüyor. Bitcoin’in en büyük handikabını da fiyatlarındaki dalgalanma olarak görüyor.
Lütfen Bkz: SEC, Bitcoin ETF’leri kabul etmeye dursun piyasa çözümü buluyor: Dev Grayscale açılımı!
Öz değer konusu oldukça tartışmalı bir kavram. 100 dolarlık bir banknotu düşünelim. Özünde bir kâğıt parçası olan 100 dolarlık banknot ile 865 TL’lik ürün satın alabiliyorsunuz.
Issız bir adada Robinson Crusoe gibi yalnız başına kaldığınızı düşünün yanınızda destelerce 100 dolarlın olmasının ne anlamı var? Crusoe için destelerce 100 dolarlık banknotun değeri de aslında kocaman bir sıfır.
Daniel Defoe’nin Robinson Crusoe romanında kahramanımız Crusoe, batıktan çıkardığı gümüş paraları ilerde lazım olur diye yanına almıştı. Ancak 20 yıl boyunca gümüş paralara hiç ihtiyacı olmadı. Yani sonuç olarak tüm para birimlerinin özünde değeri sıfır. Onlara değer atfeden bizleriz.
- Dünya Savaşının ardından Almanya ciddi biçimde enflasyon ile mücadele etti. Öyle ki bir çanta dolusu para ile pazara giden Almanlar, çantanın içindeki markları değil de çantayı korumanın derdindeydi. Şimdi ise Euro en değerli fiat para birimleri arasında. Özünde sıfır olan eski marklar, değerli hale geldi. Pek ala bu süreç tersten de yaşanabilir.