Merkezi olmayan borsa (DEX) nedir, en güvenilir DEX’ler hangileri?

Merkezi Olmayan Borsa Nedir? 2018'in Merkezi Olmayan Popüler 5 Kripto Para Borsası
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Merkezi olmayan borsa, belirli merkezlere bağımlılığı olmayan bir borsa yapısı her zaman varlıklarını güvence altında tutmak isteyenlerin öncelikli arayışı olmuştur. Kripto para dünyasının temel felsefesi de, kişilerin mahremiyeti ve merkezden bağımsız olarak varlıkların yönetilebilmesi üzerine kurulmuştur.


Merkezi Olmayan Borsa Nedir? 2020’nin Merkezi Olmayan Popüler 5 Kripto Para Borsası

 

Çoğu merkezi borsadaki popülerliğe rağmen, dezavantajları kendini hemen belli eder. En başlıca sorun elbette ki yetersiz güvenlik. Nitekim çok sayıda korsan saldırıda bunu gördük.

Bir diğer önemli dezavantajı, merkezi olan borsaların, hükümetlerin olası düzenlemelerine karşı açık olduğu gerçeğidir. Tahmin edeceğiniz gibi, böyle bir durum merkezi olmayan kripto borsalarında söz konusu değildir.

Tahmin ettiğiniz gibi pek çok trader ve yatırımcı, şeffaflık ve üst düzey mahremiyeti sunduğu için merkeziyetsiz borsaları (kısaca DEX) tercih ediyor. Bu belirgin avantajların yanı sıra DEX’lerin sunduğu başka faydalar da var.

Merkezi olmayan borsa, resmi müdahaleler veya üçüncü kişilerin aracılık hizmetlerinin kullanılmasını gerektirmediği için, işlemler haliyle daha hızlı gerçekleşmekte. Ve kesinlikle merkezi olanlara göre daha ucuz maliyetlerde oluyor. Ayrıca, çoğu merkeziyetsiz borsalar, kullanıcılarına, yaptıkları yatırımları doğrudan ellerindeki donanımlardaki cüzdanlara aktarma olanağı sağlar.

Merkeziyetsiz borsaların tek gerçek dezavantajı, bunların, genellikle, merkezileştirilmiş meslektaşlarından çok daha az kullanıcı odaklı veya kullanıcı dostu olmamalarıdır. Sadece bu değil, çoğu merkeziyetsiz borsa margin trade veya stop-loss desteği gibi gelişmiş özellikler sunmamakta.

Merkezi Olmayan Borsa: IDEX

Eylül 2017’de lanse edilen IDEX, şu anda kullanımda olan en popüler merkeziyetsiz borsalardan biri. Sadece 200’den fazla çeşitte token’a sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda en çok özelliğe sahip merkeziyetsiz borsalardan biri. Daha gelişmiş özelliklerinden bazıları anlık iptal işlemleri, anlık piyasa emirleridir.

ilginizi çekebilir: Güncel Bitcoin ve Kripto Para Analiz Rehberi / Uzmanların Strateji ve Taktikleri: Nasıl yatırım yapılır, ne zaman alınır, ne zaman satılır?

Platform, merkeziyetsiz  ve hıza odaklanmış bir durumda ve şu anda dünyanın en iyi DEX işlem hacimlerinden birine sahip.  24 saatlik işlem hacmi 3.5 milyon$’ın üzerinde. Platformda, Ethereum ve diğer tüm ERC-20 simgelerine sahip paritelerde işlem yapılabilmekte.

IDEX aynı zamanda kullanıcı dostu bir arayüze sahip. Kendi türünün en erişilebilir platformlarından biri. Bu platform, çeşitli Aurora referanslarını da görebileceğiniz,  DAPP’lar için, herşey-dahil merkeziyetsiz bir finansal buluşma noktasıdır.

  Merkezi Olmayan Borsa: Waves DEX

Waves DEX, yeni ICO’lar ve kripto projeleri için erişilebilir bir ortam sağlamaya odaklanan Waves platformunun merkeziyetsiz bir borsa işlem noktasıdır. Oldukça ilginç bir yapıya sahip olan Waves DEX, hem merkeziyetsiz, hem de merkezileşmiş piyasaların güzel bir kombinasyonunu sunar. Özetle Waves DEX, borsa işlem süreölerini hızlandırmak için merkezi bir eşleştirme uygulaması kullanmaktadır.

Kullanıcılar, Waves tokenları için Ethereum veya Bitcoin ile Zcash, Litecoin gibi borsa işlem listesinden başka herhangi bir token ile ticaret yapabilirler. Temel olarak, Waves platformunda oluşturulan herhangi bir coin desteklenmektedir. Weaves ağının benzersiz özelliklerinden biri, kullanıcıların, DEX platformunda işlem yapılabilen kripto varlıklarından kendi sürümlerini oluşturup, yine platformda bunlarla işlem yapılabilmesine olanak sağlamasıdır.

Bu yazı yazıldığı sırada, Waves DEX’teki toplam 24 saatlik ticaret hacmi 5.871.311$’dı.

Merkezi Olmayan Borsa:  Stellar DEX

2014 yılında Ripple’ın kurucu ortağı Jed McCaleb tarafından başlatılan Stellar, insanlar arasındaki ödemeleri kolaylaştırmak amaçlı ilginç bir kripto para birimi ve blockchain projesidir. Stellar DEX, Ekim 2017’de piyasaya giren merkeziyetsiz sistemli borsa platformlarından biridir.

Stellar DEX, Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin ve ABD Doları, Japon Yeni, Hong Kong Doları ve Çin Yuanı gibi farklı birçok para birimini desteklemektedir. Stellar DEX’in en iyi özelliklerinden biri çığır açan bir klavuz sistematiğinin olmasıdır. Özetle, bu özelliğin yardımıyla platform, sizin için en uygun fiyatlı işlem paritelerini otomatik olarak buluyor.

Bu yazı yazıldığı sırada, Stellar DEX’teki 24 saatlik işlem hacmi 325.000$ civarındaydı.

Stellar Dex üzerinden işlem yapmak için, kullanıcıların Stellar ağına geçmeleri için bir anahtar parite oluşturmaları gerekiyor. Anahtar parite, bir açık anahtar ve bir gizli anahtardan oluşur. Birincisi hesabı tanımlamak için kullanılır ve aynı zamanda kullanıcıların para alabilecekleri yerdir.

Gizli anahtar ise, hesaba erişmek ve işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır. Bu anahtarın güvende tutulması çok önemlidir. Çünkü bu anahtara sahip herhangi biri, Stellar borsasındaki ilgili hesaba erişebilir.

Ayrıca, kullanıcıların hesaplarını aktif hale getirmek ve işlem yapmaya başlamak için 20 lumen’lik bir depozito yatırması gerekiyor.

Merkezi Olmayan Borsa: Bancor

Bancor, farklı bir merkeziyetsiz borsa servisidir. Bu borsanın en ilginç yönü, çoğu DEX’lerde olduğu gibi, bilindik likidite problemlerine sahip olmamasıdır. Alıcı ve satıcıları eşleştirmek için P2P işlemlerini kullanmadığından, diğer merkeziyetsiz borsalarda olan geleneksel alım/satım modeline dayanmamaktadır. Bu, kullanıcıların almak veya satmak istedikleri tokenları doğrudan Bancor Cüzdanından alıp-sattığı anlamına gelmektedir.

Bu yazı yazıldığı sırada, Bancor 24 saatlik işlem hacmi 1.315.860$ seviyelerindeydi ve bu da onu token satın alma ve satma konusunda en büyük merkeziyetsiz borsa çözümlerinden biri haline getirmektedir.

Merkezi Olmayan Borsa: BISQ

Eskiden Bitsquare olarak bilinen Bisq, gerçek anlamda merkeziyetsiz ve anonim bir statüye ulaşmak için Tor’u kullanan peer-to-peer bir platformdur. Şu anda en popüler iki tane koin olan Bitcoin ve Ethereum dahil olmak üzere 126 kadar kripto parayı desteklemektedir.

Bisq’te işlem yapmaya başlamak için kullanıcıların resmi yazılımı indirmeleri yeterlidir.

Merkeziyetsiz borsaların sahip olduğu tüm avantajları göz önünde bulundurursak, her geçen gün daha popüler hale gelmeleri şaşırtıcı değil. Coinbase ve Binance gibi büyük isimler bile, kendi adların, borsalarının merkeziyetsiz versiyonlarını geliştirmeye başladılar.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.