Merkez bankaları altın rezervinde 90’dan sonra rekor seviye: Türkiye zirveye oynuyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Dünyadaki merkez bankaları rezervleri 1990’dan bu yana ilk defa bu kadar yüksek bir seviye ulaştı. En yüksek altın alımlarıyla dikkat çeken ülkeler arasında Türkiye dikkat çekiyor. Ayrıntılara bakalım.


Merkez Bankaları Altın Rezervlerinde Rekor Seviyede: 90’lardan Bu Yana En Yüksek Oran!

Dünya genelindeki merkez bankalarının toplam altın rezervleri artık tüm altın rezervlerinin %12,1’ine ulaşarak 1990’lardan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bu oranın son on yılda iki katından fazla artması dikkat çekiyor. Altın alım yarışına Çin, Hindistan, Türkiye ve Polonya öncülük ediyor. Özellikle Çin, 2024 yılı itibarıyla 2.264 tonluk rezervle rekor kırdı ve altının döviz rezervlerindeki oranını %5,4’e çıkardı.

Altına olan küresel talep, stratejik çeşitlendirme amacıyla artıyor. Altın fiyatları bu yıl 35 kez rekor kırarak %33 oranında yükseldi. Bu hafta değerini en yüksek noktasına çıkararak troy ons başına 2.772 dolara ulaştı ve son yedi haftanın altısında artış gösterdi. 2022 Ekim ayından bu yana başlayan boğa piyasasında altının getirisi %67’ye yükselirken, S&P 500’ü de geride bıraktı.

İlgili – PAX Gold PAXG coin nedir? PAXG/USD yorum, geleceği ve haberler

PAX Gold PAXG coin nedir? PAXG/USD yorum, geleceği ve haberler

Dünya Altın Konseyi’ne göre, bankalar yılın ilk yarısında 483 ton altın satın aldı. Bu yüksek alımların en büyük nedeni, ABD doları bağımlılığından uzaklaşma arzusu. Goldman Sachs’e göre, ABD’nin finansal yaptırımları ve artan borç krizine dair endişeler merkez bankalarının altın alımlarını artırarak bu durumu “yapısal bir değişim” haline getirdi. 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle uygulanan ABD yaptırımları, bazı ülkeler için dolara bağımlılığı stratejik bir zayıflık haline getirdi.

Ekonomist Mohamed El-Erian, Çin ve orta ölçekli güçlerin, dolara alternatif arayışının altın talebini artırdığını belirtiyor. Altın, küresel jeopolitik gerginliklerin yükseldiği bir dönemde “güvenli liman” olarak öne çıkıyor. ABD’nin artan borç yükü nedeniyle geleneksel güvenli yatırım aracı olarak görülen Hazine tahvilleri riskli bir hale geldi. Bank of America, altının bu süreçte “tek güvenli liman” olarak önemini koruduğunu söylüyor.

Altının cazibesi, düşen faiz oranları ile de artıyor. Geçmişte faizler düştüğünde altın fiyatları %10’a kadar artış göstermişti.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.