Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Kripto türev borsaları, kripto paralarla al sat yapmak isteyen herkes için önlerinde farklı seçeneklerin olduğu borsalar. Kripto para dünyasında eğer işlem yapmak istiyorsanız bunun önü açık, tabii ki her konuda olduğu gibi bu konuda da çok dikkatli olmak en birinci prensip.
Kripto türev borsaları
Kriptoya dayalı türevlerin alım satım işlemlerinde her yatırımcının en çok dikkat etmesi gereken 3 ana unsur: açık faiz, fon oranları ve vadeli işlem sözleşmeleri. Kripto para ile ilgilenen yatırımcılar son iki yılda bu tür işlemlere çok ilgi gösterdiler, öyle ki türevlerdeki toplam açık faiz üç ayda ikiye katladı. Türevlerin artan popülaritesine bir başka örnek de vadeli işlem cirosunun altınınkini geçmiş olması. Bu çok dikkate değer bir nokta çünkü altın borsası zaten günlük 107 milyon dolar işlem hacmi olan yerleşik bir borsa.
Ancak her borsanın kendi emir defteri, endeks hesaplaması, kaldıraç limiti ve çapraz ve izole marjin kuralları var. İlk bakışta çok yüzeysel gibi duran bu farklılıklar yatırımcıların ihtiyaçlarına göre çok büyük farklar yaratabiliyorlar.
Açık faiz
Yukarıda gösterildiği gibi, toplam vadeli işlemler açık faizi üç ayda 19 milyar dolardan mevcut 41 milyar dolara yükseldi. Bu arada, günlük işlem hacmi, altının 107 milyar dolarının üzerine çıktı ve 120 milyar doları aştı.
Binance vadeli işlemleri bu pazarın büyük payını elinde tutuyor. FTX, Bybit ve OKEx dahil olmak üzere bir dizi rakip borsada da işlem hacimleri ve açık faziler var. Borsalar arasındaki bazı farklılıklar çok belirgin örneğin FTX kalıcı sözleşmeler (ters takaslar) ücretlendirmesini her zamanki gibi 8 saatlik zaman aralığı yerine her saat yapma kararı aldı.
Özellikle aylık sözleşmeler sunmasına rağmen CME, Bitcoin (BTC) vadeli işlemlerinde üçüncü sırada. Geleneksel CME türev piyasaları, brokerlar belirli müşteriler için kaldıraç işlemleri sağlasa da,% 60’lık bir marj depozitosu gerektirmesiyle dikkat çekiyor.
Token marjlı sözleşmelere karşı Stablecoin
Kripto borsalarının çoğu 100x kaldıraç oranı veriyor. Tether (USDT) emirleri de genellikle BTC terimleriyle ifade ediliyor. Bu arada, ters daimi (token marjlı) emir defterleri, borsaya bağlı olarak 1 dolar veya 100 dolar değerinde olabilen sözleşmelerde görüntülenebiliyor.
Yukarıdaki resim, Bybit USDT vadeli işlem emri girişinin BTC cinsinden bir miktar gerektirdiğini ve aynı prosedürün Binance’de gerçekleştiğini göstermekte. Öte yandan, OKEx ve FTX, kullanıcılara, müşterinin otomatik olarak BTC terimlerine dönüştürürken USDT miktarı girmesine izin veren daha kolay bir seçenek sunuyor.
USDT tabanlı sözleşmelere ek olarak, OKEx bir USDK paritesi sunuyor. Benzer şekilde, Binance kalıcı vadeli işlemler de bir Binance USD (BUSD) defteri sunuyor. Bu nedenle, Tether’i teminat olarak kullanmak istemeyenler için başka seçenekler de bulunabiliyor.
Değişken finansman oranları
Bazı borsalar müşterilerin çok yüksek kaldıraç kullanmasına imkan tanıyor ve bu, likidite güçleri ve sigorta fonları bu durumlar için yürürlükte olduğundan genel bir risk oluşturmasa da, fonlama oranını baskı altına alacak bir durum. Bu nedenle, bu borsalarda genellikle long pozisyonlar cezalandırılmış oluyor.
Yukarıdaki grafik, Bybit ve Binance’in genellikle daha yüksek bir fonlama oranını, OKEx’in ise sürekli olarak en düşük oranı gösterdiğini ortaya koyuyor. Traderların bunun için bir kural olmadığını ve oranın varlıklar veya anlık kaldıraç talebi arasında değişebileceğini unutmamaları gerekiyor.
% 0,05’lik bir fark bile haftalık ek maliyetlerde% 1’e eşittir, yani fonlama oranını arada bir karşılaştırmak önemli, özellikle de ücretin hızla yükselme eğiliminde olduğu boğa piyasalarında.