Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
On ikinci bölümde piyasadaki Bitcoin hâkimiyeti ve hareketlerinin Temel Analiz açısından önemini,
dolayısıyla bir altcoin almak istediğimizde bu faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini anlatmaya çalışmıştık. Bugün kaçınmamız ve dikkat etmemiz gereken durumlardan bahsetmeye çalışacağız.
Kripto Temel Analiz Nedir? (On Üçüncü Bölüm)
Scam Coin’lere Dikkat
Piyasaya ilişkin en büyük sıkıntılarımızdan biri scam coin’ler. Anında çok para kazanma hayaliyle bu tür oluşumlara para kaptırılabiliyor. Dikkatli olmamız gerek.
Neyse ki piyasa zaman zaman temizlik yapıyor.
Ayı Sezonu’nda yaklaşık 1000 kripto para projesi “scam, ürüne dönüşememe ve düşük hacim” gibi nedenlerle “öldü” haberini tekrar hatırlamış olalım.
Bu scam coin’leri kendi başımıza tespit edebilir miyiz?
-Evet, alttaki açıklamalar size yardımcı olabilir.
Scamcoin Tespit Kriterleri
1. Web Sitesi
Bir projeyi incelemeye başlamak için gidilmesi gereken ilk yer projenin web sitesidir. İlk bakışta dahi özensiz oluşu göze çarpan, proje hakkında yeterli özet bilgiye yer vermeyen sitelerden derhal uzaklaşın.
Altta buna örnek olabilecek bir proje (!) paylaşıyorum. Anasayfası sadece bundan ibaret.
2. Takım
Öyle projeler vardır ki geliştiricisi veya yöneticilerinden dolayı rekabete 5-0 önde başlar. İnsanlar bu isimlerin yüzü suyu hürmetine projeye güven duyar.
Fakat her projede bu kadar tanınmış veya etkili isimler yer almayacağı gibi herkesi tanımanız da mümkün değil. Bu nedenle web sitesinde ekiple ilgili açık bilgiler yer almıyorsa temkinli olunuz ve hatta mümkünse uzaklaşınız.
Örneğin Nework (NKC) adlı projenin (!) sayfasında takımla ilgili hiçbir bilgi yok.
Takımın varlığı ve çalışmalarıyla ilgili en sağlıklı bilgilere ulaşabileceğimiz mecra Linkedin ve varsa kişisel web siteleri.
Linkedin bağlantısının olması da yeterli değil. İçerikte projeyle ilgili bilgi, çalışma, güncelleme mevcut mu, kontrol edilmeli. Göstermelik bir Linkedin bağlantısı göz boyamaktan ibarettir.
Son olarak; kimi projelerin (!) adlarını duyurmak için para karşılığında bazı önemli isimleri ekibin bir parçasıymış gibi web sitelerine koyduklarını duyabiliyoruz. Temkinli olmakta fayda var.
3. Whitepaper
Proje araştırmalarına başlandığında bakılması gereken ilk kaynaklardan biri de whitepaper’dır. İyi hazırlanmış bir whitepaper proje ve coin/token hakkında detaylı bilgi sunar. Bunu yaparken de şekil bakımından teknolojiden, içerik olarak da dil ve anlatımın zenginliklerinden faydalanır.
Çözünürlüğü düşük görseller veya yazım/anlatım hatalarıyla dolu bir whitepaper özensizliğin göstergesidir.
Bu anlattıklarıma ne kadar örnek olur bilemiyorum; Ethereum Meta’nın whitepaper‘ını inceleyip kararı siz verin :)
Projeye (!) ait bir whitepaper’ın olmayışı ise olay mahallini terk etmeniz için yeterli bir sebeptir. Örneğin Ethereumlite’a ait bir whitepaper’ı sitesinde bulamadım. Daha doğrusu hiçbir şey bulamadım :)
Başka enteresan bir durum ise kopya whitepaper’lar. Örneğin Tron.
Yine Droplex’in whitepaper’ı QRL’in kelime kelime aynısıydı. Sadece QRL yerine Droplex kullanılmış. GitHub kodu da önceleri aynıyken durum fark edilince değiştirilmiş ama sonrasında herhangi bir ekleme yapılmamış.
Bir whitepaper’ın mükemmel hazırlanmış olması, projenin güvenilir olduğunu göstermez. Sadece + koyacağımız bir madde olur.
Unutmayalım ki projeler hazırladıkları whitepaper ile onları nasıl görmemizi istediklerini ortaya koymaktalar.
Devam edeceğiz…
Kripto Paralar ve Temel Analiz kitabımı incelemek veya almak için TIKLAYINIZ.