Kripto paraları stake yapmayı neden tercih etmelisiniz?

Ethereum kıtlığı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Kripto paraları stake yapmak pek çok kişinin merak ettiği bir durum. Bu günkü yazımızda konuyla ilgili bilgi vermeye çalışacağız.

Kripto paralar staking

Ethereum Proof-of-Work algoritmasından Proof-of-Stake algoritmasına geçeceğini ilk kez duyurduğunda, fikir dikkat çekici ve yeniydi. Bu dönüş transformatif olacak, enerji tüketimini düşürecek, etkileşimi arttıracak ve sürdürülebilir blockchain teknolojsini kullanarak yeni bir çağa girilecekti.

Bunların tümü tartışmasız doğru olsa da PoS artık yeni değil. Pek çok gelişmekte olan blockchain platformu, ekosistemlerini güçlendirmek için bu konsensus metodolojisini kullanıyor.

Bu geçişin, hangi PoS platformunu stake amacıyla kullanmaya karar vermeye çalışan kripto kullanıcıları için önemli etkileri var.

Makalemizde nasıl seçim yapacağınıza yardımcı olmaya çalışacak ve bu yaklaşımı zorlayan bazı platformları değerlendireceğiz.

Kripto paraları stake yapma fırsatlarını değerlendirme

İnsanların bir tokeni stake yapmayı istemelerinin nedeni farklı. Amacınız ve niyetiniz ne olursa olsun, bazı faktörler doğru bir karar almanızda etkili olmalıdır.

Bir tokeni stake yapmak istediğinizde şu  5 şeyi değerlendirin:

Stake ödülleri

Kripto madenciliği,  bilgi işlem gücünü kullanarak yeni oluşan dijital paraları elde etmenin cazip bir yolu. Bu nedenle stake için bir PoS platformuna karar verirken, en yüksek ödülü veren göz önünde bulundurulmalıdır.

Mesela kripto madencileri anında değer vaad eden projelerle, geri dönüşü uzun sürecek projeler arasındaki farka dikkat etmelidir. Eğer hızlı bir kazanç istiyorsanız , yüksek ödüller sunan tokenleri seçmeniz uygun olacaktır.

Aynı zamanda PoS, bireylere inandıkları tokenleri destekleme fırsatı da veriyor. Bu yalnızca bir içsel ödül sağlamakla kalmaz, eğer token başarılı olursa uzun dönemde de getiri sağlar.

Stake tutarı

Pek çok insanın kaynakları, stake kampanyalarına atılmak için sınırsız değil. Bu nedenle bir PoS token seçildiğinde kabul maliyeti kritik bir karar olacaktır.

Stakingin 10,000$’ı aşması nadir değil. Konsensus metodolojisinin eleştirmenleri PoS’un zenginleri zenginleştirdiğini düşünüyor. Kullanıcılar güçlerinin yettiği platformlarla çalışmalılar. Ve bu, bir token stake için seçildiğinde,  göz önünde tutulması gereken en önemli şeylerden biri.

Network çapı ve büyümesi

Blockchain networkları çeşitli gelişim ve popülarite aşamalarında. Bu nedenle kendi kaynaklarınız ve amacınıza uygun bir platform seçmeniz gerekir.

Kullanıcısı gittikçe artan büyük networklar daha cazip gelebilir. Fakat bunlar aynı zamanda daha rekabetçidir. Belki de giriş maliyetlerini arttırarak kar etmenizi zorlaştıracaklar. Elbette nispeten daha mütevazi  kullanıcı tabanına sahip küçük platformların potansiyelleri sınırlı. Ayrıca geri dönüşler zaman alabilir.

Geliştirici ekip

Bir projenin geliştirici ekibini inceleyerek organizasyon yapısı hakkında pek çok şey öğrenebilirsiniz. Yani size tavsiyemiz, desentralizasyon seviyesini ve tokenin çekirdek ekibinin katkısını göz önünde bulundurun.

Desentralizasyon, kripto paranın karakteristiğini belirlemenin bir parçası. Bir proje ne kadar desentralize hale gelirse, uzun dönemde büyüme beklentisi ve yönetim yapısı o kadar stabildir. Bu iki unsur, madencilerin özellikle üzerinde durduğu özelliklerdir.

Goldman Bitcoin alma zamanı diyerek dikkatleri BTC’ye çekti

Bir PoS projesinde stake yapmadan önce geliştirici ekibi ve organizasyon yapısını öğrenin. Elbette projeler yalnızca kurucu ekibin omuzlarında yükselip düşmez. Ama karar verirken bu grup hakkında bilgi sahibi olmak yanlış bir yol değil.

Token ekonomisi

Stake için token seçerken, bir projenin ekonomik modelini anlamanın kritik olduğunu unutmamak gerekir. Değerlendirme için şunlara dikkat edin:

  • Enflasyon oranı
  • Stake oranı
  • Kilitlenme periyodu

Ek olarak, bir stake hesaplanmış risk içerir. Block üretmeyen nodlar cezalandırılabilir ve düzgün çalışmayan nodlar ciddi finansal cezalarla karşılaşabilir. Bu ölçütler değerlendirildiğinde, bir projenin stake yapmaya değip değmeyeceğine karar vermede önemli bir faktör olabilir.

Bugünün PoS projeleri

Sayısız proje bugün PoS konsensus metodolojisini benimsiyor. Ancak bazıları bu kategorilerle diğerlerine göre daha uyumlu. Aşağıda konsensus mekanizmalarına farklı yaklaşımları olan 3 yeni PoS projesinden bahsedeceğiz:

Wanchain

Desentralize ekosistemde birlikte çalışabilirlik yaratmaya odaklı blockchain projesi  Wanchain, Galaxy PoS konsensus algoritmasına geçiyor. Pasiflik konusundaki niyetliliği seçen Wanchain, pasif kullanıcıları bu temel görevi yerine getirmek zorunda bırakmadan rol için kayıt olmalarını sağlıyor.

Ayrıca aday havuzudan katılımcıları seçmek için rastgele seçim teknolojisini kullanıyor. Networku yanlış ya da kötü kullanımdan korumak için staking sorumluluklarını, işlem ücretlerini ayıran 3 role bölüyor.

Analistlerin Bitcoin fiyat öngörüsü 10 bin dolar!

Factom’un eski CTO’su Jack Lu tarafından kurulan projenin açık bir durumu var ve herkesin dahil olabileceği uzun dönemli bir ekonomik model.

Wanchain kısa bir süre önce, platformun yerel tokeni WAN ile ödenen %4’lük staking ödülü sunduğu 3 aylık pilot fazı sonuçlandırdı. Totalde bu ödül katılımcılara %16 yıllık kazanç sağlıyor. Ve staking tutarları 100-5,000 WAN arasında değişiyor.

Vechain

Vehain bir kurumsal odaklı blockchain. PoS’a eşsiz bir yaklaşım getiriyor. Konsensus mekanizmasını Proof-of-Authority olarak tanımlıyor. Vechain, sürece katılmak için ünlerini stake eden 101 bilinen validatör kullanıyor. Süreç onların bilinen kimlikleriyle bağlantılı olduğundan, kullanıcılar networku desteklemeleri için mümkün olan en iyi şekilde teşvik ediliyor. Vechain katılımcıları seçmekten ve incelemekten sorumlu olduğu için elbete bu yaklaşım merkezi bir yaklaşımı desteklemekte. Bununla birlikte düşük bilgi işlem gücü ve ön maliyetle,  giriş için teknik bariyer minimal düzeyde. Rakamlar kaynağa bağlı olarak değişmekle birlikte, bazıları yıllık staking kazancını %15 olarak tahmin ediyor.

NEO

NEO bir açık kaynaklı bir proje. Akıllı ekonomiyi güçlendirmek için blockchain teknolojisini kullanıyor. Yeni bloklarda oylama  için geniş ölçekli topluluk katılımı kullanan Delegated Byzantine Fault Tolerant uyguluyor.

Bu yüksek derece desentralize model, diğer projelere nazaran daha az ekonomik fırsat sunuyor. Fakat giriş için inanılmaz derecede düşük bariyere sahip.

Finansal fırsatların sınırlı olduğu projenin yıllık %1.74 ve aylık %0.14 staking getirisi olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.