Kripto para volatilitesi dost mu düşman mı?

Kripto para volatilitesi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Kripto para volatilitesi nerede bulunduğunuza bağlı olarak son derece beğendiğiniz veya canınızı sıkan bir değişken olarak karşınıza çıkacaktır.


Kripto Para Volatilitesi Nasıl Olmalı?

Kimilerine göre kripto volatilitesi bu sektöre duyulan ilgiyi göstermesi açısından hayati mahiyette. Zira 2017 ikinci yarısının o inanılmaz günlerinde volatilite zirveye çıkmıştı. Kimileri ise yüksek volatiliteyi normalden uzaklaşmak ve yapay büyümeye sebep olmakla suçluyor – her şeyin fazlası zarar.

Bitcoin her ne kadar 10 yıldır piyasada olsa da 2017 yılının ayrı bir yeri var. Öyle ki 2017 başlarında Bitcoin’in ne olduğunu bilen insan sayısı son derece azken 2017 sonunda neredeyse Bitcoin’i duymayan kalmamıştı. İlk dönem yatırımcılarına inanılmaz kâr bırakan BTC kısa yoldan zengin olmanın simgesine dönüştü.

Bu manada 2019 yılının kritik bir yıl olduğunu belirtelim. Çünkü 2018 yılı “hayalleri gerçek yapan Bitcoin” rüyasının ne kadar yanıltıcı ve sarsıcı olabileceğini herkese öğretti. Gözü kapalı yatırım yapmanın olası en kötü sonuçlarının görüldüğü 2018 herkese güzel bir ders oldu. 2019 yılı bilinçli yatırımcının yılı diyebiliriz. Artık insanlar yeterince araştırma yapmadan alım yapmıyorlar. Hele ki ne olduğu belirsiz projelere büyük sermayelerin aktarılmasına debep olan ICO çılgınlığının sona ermesi sektör açısından büyük nimet.

Kripto para projelerinin işlevselliğine ve kullanım alanlarına odaklanmanın ön planda olduğu 2019 yılı aynı zamanda stabil coinlerin de yılı diyebiliriz. JP Morgan başta olmak üzere Facebook gibi büyük firmaların isimleri birer birer stabil coinlerle birlikte anılır oldu. Bu aslında sektördeki volatiliteyi azaltacak daha doğrusu dengeleyecek bir adım.

Önceden stabil coin denilince akla sadece Tether (USDT) geliyordu. 2018 sonlarında Tether’de yaşanan kriz bu alanın ne kadar sahipsiz kaldığını gösterdi. Kripto borsaları ardı ardında birbirinden farklı stabil coinlere yer verdi. Binance borsasında şu an Bitcoin 5 ayrı stabil coinle alınıp satılabiliyor.

Kararında Volatilite

Bir zamanlar Liberal Demokrat Parti’nin başkanlığını da yapan Besim Tibuk bir keresinde para hakkında şu benzetmeyi yapmıştı:

“Para ekonominin damarlarında akan kan gibidir. Bünyede kan yetersiz olursa halsizlik olur ve insanın tüm enerjisini yok eder. Para eksik olunca ekonominin çarkları dönmez, piyasa tam performansını gösteremez. Kan dolaşımı hızlanırsa yüksek tansiyon olur ki ölümcül sonuçlar doğurabilir. Piyasaya çok fazla para basılırsa enflasyon olur ve ekonominin dengesi bozulur. Her şey kararında olmalı.”

Kripto para piyasası için aynı denklemi volatilite için kurabiliriz. 2017’nin şahane günleri volatilite olmadan gerçekleşemezdi. Bununla birlikte volatilitenin yetersiz seviyelerde olması projesi ve ekibi kaliteli işlere yeterli sermayenin aktarılmasını engelleyecektir.

İnsanların geneli için tansiyon değerlerinin normal sınırı vardır. Ancak bazı insanların bünyesi yüksek tansiyonu normal olarak tanımlar ve bu seviyeyi o kişinin “normali” olur. Kripto para piyasasının fazla volatil olduğunu düşünenler stok ve emtia borsalarına kıyas yaparak bu kanıya varıyor. Evet kripto para volatilitesi biraz yüksek ama belki de kripto para piyasalarının “normali” bu.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.