Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Aşağıdaki 7 grafik, kripto para piyasasındaki son durumun nasıl olduğunu anlatıyor. Bu grafikler kripto para piyasasnın geleceğine ışık tutması açısından da önemli.
Kripto para piyasasındaki son durumu en iyi anlatan 7 grafik
Aşağıdaki 7 grafik, kripto para piyasasındaki son durumun nasıl olduğunu anlatıyor.
1. Kripto piyasasının büyüklüğü
Kripto piyasasının değeri grafiği
Toplam kripto para piyasasının büyüklüğü Mayıs 2021’de 2.4 trilyon dolarla zirve yapmıştı. Buraya ise 2019 yılındaki 200 milyar dolardan geldiğini hatırlatalım. Hatta 2018’deki kripto balonu döneminde piyasa hacmi ancak 720 milyar dolar olmuştu.
Şimdi 77 tokenin her birinin net değeri 1 milyar dolara ulaştı. 1,600 kripto para ise en az 1 milyon dolar değerinde.
İlgili – Ukrayna’dan kripto para topluluğu için muhteşem haber
2. Bitcoin’in kaybettiği piyasa payı
Büyük coinlerin piyasa payı grafiği
2009 yılında ortaya çıkmasından bu yana Bitcoin, piyasadaki üstünlüğünü koruyor. Buna rağmen diğer kripto paralar yavaş yavaş BTC’nin piyasa payını yiyor.
3. Kriptoyu en çok kullanan ülkeler hangileri?
Ülkelerin kripto kullanımı grafiği
Statista’nın “Global Tüketici Araştırması”nda kripto kullanımında en başta Nijerya’yı görmek sizi şaşırttı mı? Hiç şaşırmayın. Nijerya genç bir nüfusa sahip ülke. Vatandaşlar hükümetin baskısından bunaldı ve aktif bir şekilde ülkedeki enflasyona karşı önlemler alıyorlar. Bütün bu sebepler de ülkedeki kripto benimsenmesine katkı yapıyor. Kriptoya getirilen daha fazla düzenlemeye rağmen, Nijerya Bitcoin ticaretinden ABD’den sonra ikinci.
Listede Türkiye 4. sırada yer alarak en çok kripto kullanan ülkeler arasında yerini aldı.
4. Coinbase halka arz sonrası tepetaklak
Coinbase hisse senetleri grafiği
Kripto para borsası Coinbase, 14 Nisan 2021’de ABD’de halka arz edilen ilk büyük kripto şirketi olmuştu. Birçokları bunun sektör için önemli bir eşik olarak görüyor. İlk gününü 86 milyar dolarda işlem görerek kapatmıştı. New York Stock Exchange ve Nasdaq gibi geleneksel borsaların üzerinde.
Ama o zamandan bu yana Bitcoin’in düşüşü ile birlikte Coinbase hisseleri de düşüyor. Şirket, kendisinin volatiliteli kripto fiyatlarından koparabileceği gösterebilmeli.
5. Kurumsallar kriptoda ne görüyor?
Kurumsal yatırımcıların kripto grafiği
Kurumsallar kriptonun genel olarak pratik bir kullanım alanı olup olmadığı konusunda şüpheli. Yine de kurumsal yatırımcılar yatırım portföylerinde dijital varlıklara daha fazla yer ayırıyorlar.
Fidelity’nin Kurumsal Yatırımcılar Dijital Varlık Araştırması’na göre, ABD ve Avrupa’daki yatırımcıların yüzde 78’i kriptoyu ilgi çeken bir yatırım olarak görüyorlar. Geçen sene ile kıyaslandığında yüzde 6 artış var. Yatırıcılar için kriptonun en dikkat çeken özellikleri ise 1) diğer varlıklarla korelasyonda olmamaları, 2) yenilikçi teknolojileri ve 3) yükselme potansiyelleri.
6. Bitcoin üretiminin enerji tüketimi
Enerji tüketimi grafiği
Kripto paralar ve özellikle de Bitcoin yüksek enerji tüketimi konusunda eleştiriliyor. Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi, BTC ile diğer sektörlerin enerji tüketimini kıyaslayarak buradaki tabloyu daha açık bir şekilde ortaya koyuyor.
7. Kriptonun karanlık yüzü
Kripto fidye ödemeleri grafiği
Son olarak siber suçluların yaptıkları saldırılar sonucu artan ortanda kripto para fidyeler talep etmeye başladığını söyleyebiliriz. Mesela Mayıs ayında Colonial Pipeline hackerlere yaklaşık 5 milyon dolar değerinde Bitcoin fidye ödemişti.
Kripto fidye ödemeleri 2020’de 2019 ile kıyaslandığında yüzde 337 arttı. Bu yıl ise şimdiye kadar 81 milyon dolar değerinde kripto fidye ödemesi yapıldı.