Loading...
btc
BTC
-0.58%
Bitcoin
66.433,36 USDT
eth
ETH
0.33%
Ethereum
3.210,80 USDT
bch
BCH
-2.99%
Bitcoin Cash
507,07 USDT
xrp
XRP
-0.45%
Ripple
0,55 USDT
ltc
LTC
-0.12%
Litecoin
85,29 USDT
bnb
BNB
0.7%
Binance Coin
608,76 USDT
sol
SOL
-0.31%
Solana
156,46 USDT
avax
AVAX
-1.79%
Avalanche
38,48 USDT
ada
ADA
-2.43%
Cardano
0,50 USDT
dot
DOT
-1.98%
Poladot
7,32 USDT
doge
DOGE
-0.4%
Doge Coin
0,16 USDT
shib
SHIB
0.45%
Shiba Inu
0,00 USDT

DeFi nedir? DeFi – Merkezsiz Finans projelerinin önemi nelerdir?

defi nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para DeFi (merkezsiz finans) girişiminin önemi gün geçtikçe artıyor. 2020’nin yaz aylarından itibaren görünür olmaya başlayan DeFi’ler milyarlarca dolarlık bir deve dönüştü.


 

DeFi nedir? DeFi – Merkezsiz Finans projelerinin önemi nelerdir?

Kripto paraların ana varlık gayesi insanları sorunlu bankacılık sisteminden azat etmek yani özgürleştirmektir. Merkez Bankaları tarafından kontrol edilen mevcut küresel mali sistem piyasaya karşılığı olmayan boş kağıt parçaları sürerler. Sistemin çökmemesi için piyasa her seferinde daha fazla karşılıksız para pompalanarak ayakta tutulmaya çalışılır. Olası başarısızlık durumunda doğan küresel mali krizler de en çok sıradan vatandaşı etkiler.

Bitcoin’in 2008 mali krizinden hemen sonra doğması tesadüf değildir. Bitcoin geleneksel bankacılık sistemine bir tepki olarak doğmuştur. 

Bitcoin’in bankacılık sistemine karşı attığı yönelttiği eleştiri ve önerdiği çözüm önerisi son derece parlak bir fikrin doğmasına yol açtı: Merkezsiz Finans (DeFi)

DeFi ve merkezsiz protokol altyapısı Bitcoin’den oldukça farklı ve son zamanlarda oldukça dikkat çekiyor.

Merkezi borsa sorunu

2018 yılı biterken piyasa dip yapmıştı. Her kriz farklı açılımların önünü açar düşüncesi ile analistler, 2019’da merkezsiz borsaların patlama yapacağını öngörmüştü. Hatta bu treni kaçırmak istemeyen kimi merkezi borsalar ilk elden merkezsiz borsalar (DEX) kurma yarışına girdi.

Lütfen Bkz: Bitcoin (BTC) nedir? Nasıl alınır? Geleceği var mı?

Ne var ki 2019 hiç de beklenildiği gibi geçmedi. Merkezsiz borsalar güç kaybetmeye, merkezi borsalar daha fazla büyümeye devam etti. Hatta Binance ve Coinbase gibi dev merkezi borsalar karlarını artırdı.

Birçok merkezi borsa işlem kesinti ücretlerini artırarak bireysel yatırımcıyı daha fazla cezalandıran tutum takındı. Balinaların zaten kesinti ücreti ödemediği biliniyor. Birçok merkezi borsa belirli düzeyde sermaye ve işlem hacmi vadeden hesaplara kesinti ücreti uygulamıyor.

Çözüm merkezsizleşmede

Kripto para DeFi projeleri, yerelde kripto sektörünün, genelde ise küresel mali sistemin merkeziyet kabuğunu kırması gerekiyor. Bu alanda gelecek vadeden önemli bir atılımla karşı karşıyayız. Yeni vücut bulmaya başlayan DeFi altyapısı şimdilik Ethereum ve Maker projeleri tarafından domine ediliyor.

Lütfen Bkz: Güncel Ethereum fiyat tahmini

Kripto para DeFi kripto altyapısı üzerinde bina edilmeye çalışılan bankacılık sistemi olarak tanımlamak mümkün. Sistemin altyapısı Ethereum protokolleri tarafından yönetiliyor. Benzetme yapacak olursak, DeFi eğer merkezsiz bankacılık sektörü ise Maker bu sistemin Merkez Bankasıdır. DeFi platformlarında biriken toplam mevduat büyüklüğü 100 milyar doları aştı.  

Maker geçenlerde DAI’ye çoklu fiat para desteği getireceğini işaret etmişti. Bu şüphesiz önemli bir gelişim. Zira Weiss Ratings’e göre USD bazlı DAI, Dünya’nın ilk global parası olabilir. Zira Bitcoin standart bir para birimi olamayacak kadar şiddetli dalgalanmalar yaşıyor. Bu durumda MakerDAO da biraz önce ifade ettiğimiz gibi ilk merkezsiz Merkez Bankası konumuna yükselebilir.

18

Küresel sistemin güvenilir ve dağıtık bir sisteme ihtiyaç duyduğu çok açık. Ancak bu sisteme önce kripto para sektörünün ihtiyacı var. Kendi evi dağınıkken mahallenin düzensizliğinden dert yanamazsınız. Manipülatörlerin cirit attığı, balinaların pump ve dump hareketlerine imza attığı kripto sektörü öncelikle kendi sorunlarının üstesinden gelebilmeli. Bu da ancak DeFi ile mümkün olabilir.

Yazının kaleme alındığı saatte en fazla mevduat toplayan DeFi platformaları sırasıyla şu şekilde: 

1- Maker 

2- Curve Finance

3- Convex Finance

4- Aave

5- InstaDapp

 

Bu konuda devam edeceğiz. Koinmedya‘yı takip etmeye devam edin.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.