Loading...
btc
BTC
-1.28%
Bitcoin
69.098,88 USDT
eth
ETH
-2.53%
Ethereum
3.496,67 USDT
bch
BCH
12.97%
Bitcoin Cash
541,46 USDT
xrp
XRP
-3.28%
Ripple
0,61 USDT
ltc
LTC
-2.32%
Litecoin
93,54 USDT
bnb
BNB
-1.18%
Binance Coin
573,51 USDT
sol
SOL
-2.57%
Solana
185,57 USDT
avax
AVAX
-3.07%
Avalanche
54,07 USDT
ada
ADA
-2.88%
Cardano
0,65 USDT
dot
DOT
-2.8%
Poladot
9,42 USDT
doge
DOGE
3.02%
Doge Coin
0,19 USDT
shib
SHIB
-1.98%
Shiba Inu
0,00 USDT

Kripto para çeşitleri nelerdir?

kripto dünyasında
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto denilince akla ilk olarak Bitcoin geliyor ancak farklı kripto para çeşitleri piyasalarda işlem görmektedir. Toplamda 5 farklı kripto para çeşidinden bahsedebiliriz.


Kripto para çeşitleri

Kripto para denilince akla ilk olarak Bitcoin geliyor. Yaklaşık 10 yıl önce doğan Bitcoin, kripto para piyasalarının yüzde 69’una sahip olunca akla gelenin de Bitcoin olması gayet doğal. En bilindik kripto para çeşidi Bitcoin, coin sınıfına giriyor. Kripto para çeşitleri: Coin, token, hizmet token’i, menkul kıymetler token’ı ve stabil coin.

Coin

En bilindik kripto paralar, coin sınıfına giriyor. Bitcoin, Ethereum, Litecoin ve birçoğu coin sınıfında. Coin’ler kendilerine has blockchain ağına sahip ve temel amaçları online para transferlerini kolaylaştırmak.

Geleneksel bankacılık hizmetlerinde hesap hareketleri, bankaların merkezi serverlarına kaydediliyor. Sahip olduğunuz finansal varlıkları ise elinizdeki dekontla ispat edebilirsiniz. Kripto paralar üzerinden yapılan işlemler ise merkezi olmayan blockchain ağına kaydedilmektedir.

Token

İkinci en yaygın kripto para çeşidi, token’lardır. Token’lar, coin’lerin aksine kendilerine ait blockchain ağlarına sahip değillerdir ve mevcut coin’lerin blockchain ağlarını kullanırlar. Token’ların en yaygın kullandıkları blockchain ağlarının başında Ethereum blockchain ağı geliyor.

Coin’ler bir çeşit para fonksiyonu görüyor. Yani değer birikim aracı ve değer değişim aracı olarak hizmet ediyor. Token’lar ise bir hizmeti, ürünü, ortaklığı yada ticari bir payı temsil ediyor.

Token’ların kullanım alanı çok geniş olduğundan hizmet token’ı (utility token) ve menkul kıymetler token’ı (security token) diye iki yeni kripto para türü sınıflandırmasına daha gidiliyor.

Hizmet token’ı (Utility token)

Bu token’lara sahip olan kullanıcılar, özel olarak belirlenmiş ürünlere yada hizmetlere ulaşabiliyor. Hizmet token’ları özellikle dapps (blockchain tabanlı uygulamalar) tarafından oluşturulmuş akıllı sözleşmelerle ilişkilidir.

Menkul kıymetler token’ı (Security token)

Bir kripto para çeşidi olarak menkul kıymetler token’ı geleneksel piyasalardaki menkul kıymetlerin tokenize edilerek dijital varlık haline getirilmesidir. Menkul kıymetler token’ı reel ekonomik bir varlığa iştiraki veya ticari bir payı ifade eder.

Lütfen Bkz: Bitcoin haber, gündem ve son dakika gelişmeleri

Son zamanlarda sıklıkla menkul kıymetlerin ve hisse senetlerinin tokenize edilişine şahit oluyoruz. Kısa süre içerisinden çoğu finansal kâğıtlar, tokenize edilerek dijital bir finansal varlık haline gelebilir.

İstikrarlı coin (Stabil coin)

Son kripto para çeşidi stabil coin. Değerini dolara yada bir grup fiat paraya sabitleyen kripto paralardır. Diğer coin’lerden temek farkı değerinin istikrarlı oluşu ve volatilitenin çok az oluşudur. Libra ve Tether stabil coin’e örnek verilebilir.

Not: Bu yazı yatırım tavsiyesinde bulunmamaktadır. Bilgilendirme amaçlıdır.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.