Konsensus Onay Mekanizması Nedir?

masaüstü cüzdanı Yeni SEC Kripto Para Danışmanı Valerie Szczepanik kripto paraya düzen
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Kripto paralar konu olduğunda en kafa karıştıran konulardan biri konsensus algoritmalarıdır. Bununla birlikte konsensus mekanizmaları blockchain ve kripto paraların en kilit özelliklerden biridir. Konsensus mekanizmalarından biri aralardaki bu yarışı kazanacak ve web 3.0’ın temellerini oluşturacaktır.

Bu yazımızda konsensus mekanizmalarından bahsedeceğiz ve en popüler olanları açıklayacağız.

Konsensus’un Temelleri

Consensus: Bir grup insan arasında genel kabul gören bir fikir yada karar.

Mekanizma: Belirli sayıda adımın yerine getirilerek bir kurallar çerçevesinden bir görevin yerine getirilmesi.

Konsensus Mekanizması: Bu ikisinin birleştirince ortaya çıkan tanım şu şekilde. Bir grup insan arasında belirli kurallar çerçevesinde belli sayıda adımın atılarak genel kabule dayanan bir kararın tesis edilmesi.

Konsensus mekanizmaları Konsensus Onay Mekanizması Nedir?Konsensus blockchain teknolojisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Belirli sıradaki olayların tanımlandığı bir ağ kurallarının tarifesidir. Algoritma temel olarak şöyle der; Eğer bu olursa sonra bu olsun, eğer bu olursa şöyle olsun gibi…Blockchain için konsensus algoritması bir grup insanın tüm işlemlerin onaylı ve gerçek olduğundan emin olmasını sağlar.

İşlemler finansal bir işlem olabilir. Örneğin; Bitcoin ile yada blockchain teknolojisine dayalı bir ticari bilgi, aidiyet hakkının transferi, dApps uygulamasına erişim ve daha fazlası.

Konsensus algoritmaları ağdaki her hangi bir kişinin ağdaki bir işlemle ilgili konsensus sağlamasını sağlar. İnsanlar bu gibi yeni merkeziyetsiz ağlarla uyum sağlar ve işbirliği yaparlar böylece arada 3. güvenilin garantör taraf olmadan yapılan işlemlerden emin olurlar. Örneğin merkezi otorite, hükümet, kurumlar gibi.

Konsensus Mekanizmaları Güvenliği Sağlar

Konsensus mekanizmaları Konsensus Onay Mekanizması Nedir?Konsensus mekanizmaları bir blockchaindeki işlemlerin güvenliğini sağlar. Örneğin iki defa harcama yapma problemi gibi. Daha önce dijital para söz konusu olduğunda iki defa ödeme problemi sorunların temelini oluşturuyordu.İki defa ödeme aslında karşıdaki birine bir dijital foto göndermek gibi bir şey. Birine internet üzerinden fotoğraf gönderdiğinizde aslında sizdeki fotoğraf duruyor ve karşıda da bir fotoğraf daha oluşur. Artık fotoğrafın iki kopyası vardır.

Birinin bunu kripto paralarla yapabildiğini düşünün. Birinin bunu yapabiliyor olması tüm ağı bozacak şekilde kendisini inanılmaz zengin ederdi. Böyle bir durumda aynı parayı defalarca gönderir fakat paraları halen cüzdanlarında kalırdı. İşte burada dolandırıcılığı engellemek için konsensus mekanizmaları devreye girer.

Geleneksel ekonomide finansal aracılar basitçe bir itibari paranın bir hesaptan diğer hesaba geçtiğini onaylamak ve garanti etmek için varlar.Bu toplam para arzının aynı kalmasını garanti eder ve bir paranın iki defa harcanmasının önüne geçer. Dijital paraların ise bir merkezi bir sahibi bir üst mercii yada bir garantörü olmadığından her bir kripto paranın kendi networkünde gerçekleşen işlemleri onaylamak ve dolandırıcılığı engellemek için bir konsensus mekanizmasına ihtiyaç vardır. Konsensus mekanizmaları blockchainde gerçekleşen bir işlemin gerçek olduğunu ve bir digital emtianın sahipliğinin değiştiğini onaylar ve tüm ağda geçerli ve değiştirilemez hale gelmesini sağlar. Tam bir şeffaflık sağlayacak şekilde tüm işlemler ağın kayıt defterinde herkesin açıp görebileceği şekilde saklanır.

Konsensus İçin Ödüllendirme

Konsensus mekanizmaları Konsensus Onay Mekanizması Nedir?İnsanlar blockların çözülerek bu işlemlerin onaylanması için ödüllendirilmeli yada başka biri bunu yapmalı. Çoğu durumda konsensus mekanizmaları ağ üyeleri tarafından blockların çözülmesi ve yeni tokenlarla bu işlemin yapanların ödüllendirilmesiyle yürür. İşlemler karşılığında işlem ücretleri kesilir. Böylece insanlar kendi menfaatlerine gelecek teşviklerle ağa katılır ve ağın güçlenmesini sağlarlar. 

Her bir kripto para kodunda yazılı olan kendisine ait bir konsensus algoritmasına sahiptir. Bu algoritma zaten var olan (Bitcoin, Ethereum, Dash vs.) yada tamamen yeni ve kendine has bir mekanizma olabilir. Örneğin; IOTA, Hashgraph ve Matrix gibi.

Every cryptocurrency has its own consensus algorithm written in its code. This algorithm can be either one that already exists – like that of Bitcoin, Dash, or Ethereum – or, as we’re seeing more and more these days, a completely new consensus algorithm like the ones IOTAHashgraph, and Matrix employ.

Şu ana kadar bir çok Konsensus Mekanizması çıktı ve uygulanmaya başlandı.Bu konuda çalışmalar devam ettikçe yeni yeni yaklaşımlar ve konsensus mekanizmaları da çıkmaya devam ediyor.

Şu ana kadar ortaya çıkan mekanizmalardan en yaygın olanları şunlar.

1- Proof-of-Work (PoW)

2- Proof-of-Stake (PoS)

3- Delegated Proof-of-Stake (DPoS)

4- Proof-of-Capacity

5- Proof-of-Authority

Bu algoritmaların her birinin avantaj ve dezavantajları var ve yeni daha iyi algoritmalarla ilgili çalışmalar hızla devam ediyor.


GÜNÜN ANKETİ

Sence BTC ne kadr olur?

https://twitter.com/koinmedya_/status/995386122099445762

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.