Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Uluslararası Para Fonu (IMF) şu ana kadar ülkelere milyarlarca dolar değerinde kredi verdi. 2021’de ise IMF, tarihin en yüksek fonunu aktarıyor. Bu Bitcoin ve reel ekonomi için ne anlama geliyor?
IMF tarihin en yüksek fonunu aktarıyor! Bitcoin için iyi reel ekonomi için kötü haberimiz var
Uluslararası Para FonunU (IMF), 1945 yılında İkinci Dünya Savaşının hemen ardından kuruldu. Dünya finansal sistemini istikrar kazandırmak amacıyla kurulan IMF’ye ülkeler, milli gelirlerine oranla belli miktarda fon aktarmaktadır. Olası bir ekonomik krizde üye ülkeler, IMF’deki kendi paralarına ek olarak IMF’den düşük faizle kredi çekebiliyor. IMF’nin üye sayısı hali hazırda 190 ülkeyi bulunuyor.
IMF’de tutulan fonlar, SDR (özel çekme hakkı) adı verilen özel bir para birimi olarak saklanıyor. SDR para biriminin değeri; dolar, sterlin, yen ve euro gibi bir grup para biriminden oluşan sepete endekslenmiş durumdadır. IMF’deki SDR hakkı ülkelerin merkez bankası bilançolarında belirtilmektedir. Olası kriz anında ülkeler, kendi paylarına aktarılan SDR’leri hemen çekebiliyor.
IMF, 190 ülkeye 650 milyar dolar değerindeki fonu aktarma kararı aldı! Şunu tekrarlamakta yarar var: Aktarılan para kredi olarak verilmiyor. Zaten ülkelerin kendi parası olan fonlar, ülkelere transfer ediliyor.
IMF’nin böyle bir karar almasında son günlerde artış gösteren korona vakaları etkili oluyor. Mutasyon geçiren Korona virüsü Delta Varyantı olarak adlandırılıyor. Delta Varyantı daha hızlı bulaşıcılık gösterebiliyor.
IMF’in aldığı bu karar, siz değerli Koinmedya.com’un okuyucuları ile yaklaşık 1 hafta önce paylaşmış olduğumuz Wall Street Journal (WSJ) makalesi ile birlikte okunmalı. İlgili haberimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Lütfen Bkz: Wall Street Journal’dan korkutan makale: Bitcoin’i de ilgilendiriyor!
WSJ makalesinde kurumsal firmaların artan Delta riskine karşı nakit varlıklarını arttırdıkları ve uzun vadeli yatırımlarını erteledikleri belirtiliyordu. Yani sonuç olarak ülkeler ve kurumsal firmalar Delta Varyantına ve çetin geçecek bir kışa hazırlanıyor. IMF de ülkelere 650 milyar dolarlık fonu bu risk nedeniyle aktardığı tahmin ediliyor.
Korona Salgını nedeniyle ülkeler ekonomiyi ciddi biçimde fonluyor ve merkez bankaları yoğun biçimde likidite arzında bulunuyor. Bu süreçte arzı kıt olan Bitcoin için elverişli bir makro ekonomik ortam oluşuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Korona Salgınını küresel pandemi ilan etmesinin ardından oluşan panik havasının etkisi ile Bitcoin, 4 bin dolar bandına kadar gerilemişti. Ancak Korona Salgınının ardından Bitcoin oluşan makro ekonomik ortamın etkisi ile 64 bin dolara kadar yükseldi.
Aşağıdaki grafikte Bitcoin fiyatlarındaki değişimi görüyoruz.
Bakalım Bitcoin ve reel ekonomiler Delta Varyantı karşısında nasıl bir sınav verebilecek.