Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Çin’in Bitcoin yasakları tartışılmaya devam ediyor. Kimileri Çin’in Bitcoin yasaklarını ti’ye alırken kimi uzmanlar da Çin’in Bitcoin yasaklarını önemsiyor.
Evren Devrim Zelyut haklı mı, Bitcoin çökecek mi?
Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut, Bitcoin’in para fonksiyonuna dikkat çekerek devletlerin senyoraj haklarını Bitcoin’e devredemeyeceğini belirtti. Bu nedenle Çin’in Bitcoin’i yasakladığını ifade etti. Zelyut, Bitcoin’in arkasında bir otoritenin olmaması nedeniyle güvenilir olamayacağını iddia etti. Zelyut’a göre paraları arkasında mutlaka bir otoritenin olması gerekiyor. Dileyen okuyucularımız aşağıdaki linkten Zelyut’un açıklamalarına göz atabilir.
Geçmiş dönemlerde arkasında otorite olan fiat paraların ciddi çöküş yaşadıklarına şahit olduk. Örneğin I. Dünya Savaşı sonrası Almanya’da yaşanan hiperenflasyon Alman markına olan güveni ciddi biçimde zedelemişti. Arkasında bir otorite olan Alman markı çökmüştü. Günümüzde ise Venezuela ve Ürdün’de yaşanan ekonomik krizlerin ardından bu ülkelerin para birimlerine olan güven kayboldu ve bu ülkelerde dolarizasyon ciddi artış gösterdi. Bu ülke vatandaşları kendi para birimlerinden ziyade döviz ya da kripto paraları tercih etmeye başladı. Yani yukarıdaki 3 örnekte de fiat paraların ardından bir otorite vardı. Ancak bu otorite bu ülkelerin para birimlerinin güvenilir olmasına yetmedi.
Lütfen Bkz: Bitcoin (BTC) nedir? Nasıl alınır? Geleceği var mı?
Zelyut’un ifade ettiği gibi Bitcoin’in arkasında bir otorite yok. Ama blockchain teknolojisi var. Bu sayede Bitcoin arzı herhangi bir otorite tarafından kontrol edilemiyor ve arzı arttırılamıyor. Bu yapı Bitcoin’e avantaj mı sağlıyor yoksa dezavantaj mı siz değerli okuyucularımızın takdirinde. Senyoraj gelirleri bir otoritenin para basma yetki sayesinde elde ettiği geliri ifade ediyor. Örneğin 100 dolarlık bir banknotun baskı maliyeti FED için sadece 1-2 dolar civarında olmalı. Dolayısıyla 100 dolar basan FED, bu işten en az 98 dolar kâr ediyor. 2008 Küresel Emlak Krizinde bu senyoraj gelirlerinin bankalarını batıran CEO’ların maaşlarına gittiğini unutmamak gerekiyor. Zaten Bitcoin de bu dönemde yaşanan haksızlıklara karşı bir tepki olarak doğdu.
Ekonomist Zelyut, Bitcoin’in ödeme aracı fonksiyonuna dikkat çekerek bir dizi eleştiri getiriyor. Oysa Bitcoin’in birçok fonksiyonu var: Değeri birikim aracı, değer transfer aracı ve blockchain’in sahip olduğu çeşitli fonksiyonlar vesaire. Bitcoin fiyatlarındaki dalgalanmalar Bitcoin’in ödeme aracı olma fonksiyonuna zarar veriyor. Ancak uzun vadeli değer birikim aracı ve transfer aracı fonksiyonları nedeniyle Bitcoin ciddi talep görüyor.
Çin Bitcoin’i yasakladı da ne oldu?
Dünyanın 2’nci büyük ekonomisi Çin’in Bitcoin’i yasaklaması Bitcoin fiyatlarını ilk gün 44 bin dolar bandından 40 bin dolar bandına geriletti. Bitcoin yazının kaleme alındığı saatte ise $42K-$43K bandında hareket ediyor. Yani Çin’in yasaklama kararı Bitcoin fiyatlarında öyle kriz etkisi falan yaratmadı. 44 bin dolardan 40 bin dolara yaşanan 4 bin dolarlık kırmızı mumun daha fazlasını daha önceleri Bitcoin çokça yaşadı. Bitcoin yatırımcıları geleneksel finansal varlıklara yatırım yapan yatırımcılara göre oldukça farklı risk algıları var.
Yani Çin yasakladı ve Bitcoin çökmedi. Hatta Bitcoin yatırımcıları Çin’in bu kararını ciddi biçimde ti’ye aldı. Aşağıdaki haber linkine göz atmanızı tavsiye ederiz. Çin değil de ABD Bitcoin’i yasaklasaydı belki sonuç farklı olabilirdi. Peki ABD Bitcoin’i yasaklar mı? Zannetmiyoruz.
Lütfen Bkz: Çin’in bitmek bilmeyen Bitcoin yasakları!
ABD yasaklamaktan ziyade regüle etmeyi tercih edecektir. Federal bir sistemde yönetilen ABD’de Texas ve Florida eyaletlerinin Bitcoin lehine yasaları çıkarması ABD’deki merkezi yönetimin Bitcoin’i yasaklamasını iyice güçleştiriyor.