Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Elastos (ELA) nedir? ELA coin, IoT için merkeziyetsiz bir internet ve platform oluşturmayı amaçlayan son kullanıcı için mahremiyet ve güvenlik odaklı bir projedir. Elastos projesi 3 bölümden oluşur. 1- Elastos Carrier 2- Elastos Blockchain 3- Elastos Runtime (sanal makina)
Elastos (ELA coin) Nedir? Glecek vadediyor mu?
Elastos Carrier merkeziyetsiz internet problemini çözen anahtar parça konumunda.
Proje son olarak Huobi Talk’da görücüye çıkmıştı. Elastos projesi kendi temellerine ve madencilik ekosistemine ihtiyacı olan projelere uygun bir şekilde kendi blockchain’ini inşa ediyor.
Rong Chen röportajda projenin ortaya çıkma nedeni ve internetin çözmek istediği problemlerine dair açıklamalarda bulundu. Chen temel problemin internetin yapısı ile ortaya çıkan şeffaflığın aynı zamanda saldırılara açık olması olduğunu belirtiyor. Serverların iletişim şekli nedeniyle ortaya çıkan ve mahremiyeti ihlal eden ve muhtemel saldırılara açık hale gelen bu yapının sonucunda bir çok kötü yazılımlar ve DDOS saldırıları gerçekleşiyor. Bu durum özellikle IoT cihazlarının berbat yapısının bir sonucu olarak birinin adresinin keşfedilerek giriş yapılması durumunda bir kişinin akıllı telefonundaki kamera ve cihaz altyapısı ile bir çok kötü eylem gerçekleştirilebilir.
Mevcut Uygulamalara Bir Çözüm
ELA özellikle WeChat gibi merkeziyetli bir uygulamanın iyi bir tasarımı olduğunu bir ”Carrier”aracılığıyla iki tarafı da inceliyor, güvenli bir iletişim kanalı kuruyor ve her iki tarafın da dahil olduğu bir veri aktarımı sağlıyor. Bu sistemlerde en büyük sorun bu Carrier sisteminin merkeziyetli olmalı. İşte Elastos Carrier mevcut sistemlere merkeziyetsiz bir ELA Akıllı Web platformu sunacak. Bu da ağ trafiğini merkeziyetsiz uygulama adına Elastos Sanal Makina’sına taşıyacak.
ilginizi çekebilir: Güncel Bitcoin ve Kripto Para Analiz Rehberi / Uzmanların Strateji ve Taktikleri: Nasıl yatırım yapılır, ne zaman alınır, ne zaman satılır?
Her dDapp uygulaması bir kullanıcı tarafından yürütülür ve belli bir görevi vardır. Bu uygulamarın kendi sanal makinaları vardır ve kendi Runtime’ına açılır bu nedenle onlar birbirinden ayrı olduğu gibi onlara dışarıdan bağlanmanın yolu yoktur. Elastos Carrier’in görevi bir merkeziyetsiz uygulamanın gerçekliğini onaylamak ve sonrasında veri transferi yapmak.
Kötü Yazılım ve DDOS Saldırıları Tarih Olabilir
ELA Carrier bir veri transferi öncesinde kimlik onayı istiyor talep gönderen makinadan bu da DDOS saldırılarını önlemeyi sağlıyor. Kimlik onayı sonrasında bunlar ELA Blockchain tarafından akıllı webde kullanılacak. Bu son yıllarda Rong’un üzerinde çalıştığı bir vizyon. İletişim yolları tamamen merkeziyetsiz olacak ve içerik sızması ve araya girecek saldırganlara karşı koruma sağlayacak. Carrier data transferinde de oldukça verimli çalışacak bu nedenle video yada ses oynatma yada mesajlaşma oldukça verimli bir şekilde gerçekleşecek.
Bugün kullandığımız ve mahremiyet ve güvenlik konusunda emin olamadığımız tüm uygulamalar zamanla blockchain tabanlı merkeziyetsiz uygulamalara geçiş yapacak. Bu nedenle hedeflerini gerçekleştirebilmesi durumunda ELA coin projesinin doğru bir alana odaklandığını ve büyük bir potansiyel barındırdığını söyleyebiliriz. Ekibin bu konudaki yol haritası önümüzdeki dönemde yapacaklarını ve hedeflerini açıkça ortaya koyuyor.
Bu projenin oldukça güçlü temelleri var. Özellikle merkeziyetsiz internet fikri gerçekleşmesi beklenen büyük değişimin adı konumunda. Bu teknolojide ilk adımları atanlar ve büyük veri transferi sağlayacak şekilde ölçeklenme sorununu çözenler geleceği inşa ediyor olacak. Bu konuda başka projeler de var ve her biri merkeziyetsiz internet üzerine odaklanmış durumda. Elastos da bunlardan biri. Bakalım bu alanda kimler ön sırayı alacak.