Döviz kurları krizlerini tahmin eden Nobel ödüllü iktisatçıdan stabil coinler hakkında uyarı!

Paul Krugman Bitcoin
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

2000’li yıllarda döviz kuru rejimi ile yönetilen ülkeler ciddi döviz kuru krizleri yaşandı. Bu dönemde yaşanan krizlerin temel sorumlusunun uygulanan sabit kur rejimi olduğu iddia edildi. Bu konuda Nobel Ödüllü iktisatçı Paul Krugman’ın değerli çalışmaları var.


Döviz kurları krizlerini tahmin eden Nobel ödüllü iktisatçıdan stabil coinler hakkında uyarı!

Ünlü iktisatçı Paul Krugman, 2008 yılında ekonomi bilimine sunduğu değerli çalışmalarının ardından Nobel Ekonomi ödülüne layık görüldü. Paul Krugman hali hazırda New York Times gibi çeşitli medya organlarında yazarlık yapıyor.

Krugman, 1990-2000 yılları arasından yaşanan döviz kuru ve bankacılık krizleri hakkında önemli ve değerli çalışmalara imza attı. Bu dönemde Türkiye, Rusya, Uzak Doğu Asya Ülkeleri, Arjantin ve Meksika gibi birçok ülkede ciddi ekonomik krizler yaşandı. Krizlere giren ülkelerin temel ortak özellikleri, sabit kur rejimi uygulamalarıydı.

Lütfen Bkz: Bitcoin’de kartlar yeniden dağıtılıyor!

Sabit kur rejimi sayesinde döviz kurlarında istikrar sağlanacağı ve bu sayede işsizlik, enflasyon ve faiz oranları gibi makro ekonomik göstergelerde de istikrar kazanılacağı düşünülüyordu. Ancak sabit kur rejimi sürecinde kurlarda bir süreliğine istikrar sağlansa da merkez bankaları ve bankaların döviz rezervleri eridiğinde kurlarda anlık ve hızlı zıplamalar yaşandı. Sabit kur rejimi uygulayan ülkeler kurları yeniden değerlendirerek yerel para birimlerinin değerlerinin değer kaybetmesine izin verdi. Yerel para birimlerinin anlık değer kaybetmesi literatürde devalüasyon olarak adlandırmaktadır.

Krugman’a göre sabit kur rejiminde krizler kaçınılmaz sondur. Krugman’a göre nasıl ki her canlı bir gün ölecek her sabit kur rejimi de sonunda ekonomik bir kriz yaşayacak.

Stabil coinler de 2000’li yıllarsa sabit kur rejimi uygulayan ülkeler arasında bir paralellik söz konusu. Tether (USDT) ve USD Coin (USDC) en popüler stabil coinler arasında. Bu kripto paralar da değerlerini dolara birebir sabitlemiş durumdalar. Yani bir nevi sabit kur rejimi uyguluyorlar. Teorikte Tether ve USD Coin’in piyasaya sürdüğü coin karşılığında dolar ayırması gerekiyor. Pratikte ise ne kadar döviz karşılığı ayırıldığı ise belirsiz.

Kısaca stabil coin’ler de sistemik bir krizi içerisinde barındırıyor olabilir.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.