Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Devletler bazı operasyonların ardından yüklü miktarda Bitcoin ve kripto para ele geçiriyor. Sizce devletler bu Bitcoin’leri ne yapıyor?
Devletler ele geçirdikleri Bitcoin’leri ne yapıyorlar?
Bitcoin ve ardındaki teknoloji olan blockchain sayesinde artık para transferleri ve ödemeler daha hızlı, ucuz ve güvenli biçimde gerçekleşebiliyor. Ancak kanun yapıcılar, Bitcoin ve kripto paraların suçu kolaylaştırabileceği ve illegal işlemlerin finansmanında kullanabileceği konusunda tedirgin. Bu nedenle devletler Bitcoin ve kripto paralar üzerinden yapılan işlemleri bilmek ve takip etmek istiyor. Bu amaçla KYC (müşterini tanı) ve AML (kara para aklama ile mücadele) protokolleri konusundaki standartları kripto para borsalarına zorunlu tutuluyor.
Yine de dünya geneli yer yer Bitcoin ve kripto para temalı illegal işlemlere uluslararası medya üzerinden şahit oluyoruz. Bitcoin ve kripto paralar üzerinden siber ve ticari suçlar işlenebiliyor. KYC ve AML protokolleri sayesinde emniyet güçleri, suçluların izini sürerek kısa sürede suçluları yakalıyor. Bitcoin ve kripto paralara el koyuyor.
Lütfen Bkz: Bitcoin haber, gündem ve son dakika gelişmeleri
Bulgaristan yönetimi çeşitli operasyonlarla 30 bin adet Bitcoin’e (yaklaşık 1.8 milyar dolar) el koyduğu iddia ediliyor.
2017 yılında Güney Kore devleti internet üzerinden suç işleyen bir şebekeyi tespit etti ve Bitcoin’lerine el koydu. Güney Kore devleti, bu tarihte yaklaşık 240 bin dolar değerinde olan Bitcoin’leri yakın zamanda 10.8 milyon dolardan satarak devletin hazinesine aktardı.
Kısaca devletler ele geçirdikleri Bitcoin’leri hukuki süreci tamamlana kadar tutuyorlar. Hukuki süreç tamamlandıktan sonra ihaleye çıkarak satışını gerçekleştiriyor. Yukarıdaki örnekte Güney Kore devletinin Bitcoin’leri bekleterek oldukça iyi kâr ettiğini görüyoruz.
Bulgaristan’ın ise 30 bin adet Bitcoin’i merkez bankası rezervlerine aktarması tartışılıyor.
Almanya’da ise geçtiğimiz Şubat ayında oldukça trajikomik bir hadise yaşandı. Alman polisi, Bitcoin üzerinden dolandırıcılık yapan bir suçluyu takip ediyor. Bitcoin’lerin kayıtlı olduğu donanım ile beraber suçlu, yakayı ele veriyor. Suçlu cezaevine gönderiliyor ama Alman polisi ne yapsa da suçludan Bitcoin şifrelerini alamıyor.
Alman polisinin ele geçirdiği donanımda 1,700 adet Bitcoin’in olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 100 milyon dolar değerindeki para bir “flash bellek” büyüklüğündeki cihazda saklı duruyor ama Alman polisi ulaşamıyor. Bir Alman yetkili suçlu hakkında; “herhalde kendisi de şifreyi bilmiyor” açıklamasında bulundu.