Bitcoin’den önce Digicash vardı – Peki neden başaralı olamadı?

Bitcoin'den once Digicash vardi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Bitcoin’den önce Digicash vardı. Peki neden başarılı olamadı? Bugün dijital paranın atası olarak tabir edilen Digicash konusunu ele alacağız.


Bitcoin’den önce Digicash vardı – Peki şimdi nerede?

 

İlk dijital para fikri, David Chaum isimli Amerikalı bir bilgisayar bilimci tarafından 1983 yılında ortaya atıldı. David bu konu ile alakalı akademik bir makale yazarak dönemin bilişim dergilerinden birinde yayımladı. Chaum’un fikri anonim bir dijital para oluşturmaktı. Gerekli araştırma ve teknik becerileri elde eden David Chaum, 1989 yılında fikrini hayata geçirerek Digicash adlı şirketi kurdu.

İnternet olmaksızın Digicash, şu an da Blockchainin elinde tuttuğu lükse sahip değildi. Bu yüzden hem merkezileşmesi hem de anonim kalması gerekiyordu. Chaum önderliğindeki Digicash Şirketi bunu, oluşturduğu ve adına ”kör imza” dediği bir metotla çözdü. İnsanoğlunun tamamen yeni olduğu bir yolda yürüyen Chaum ve arkadaşları, 1994 yılına gelindiğinde küçük ödemelerin internet üzerinden gönderilebileceğini Visa ve Mastercard’a kanıtlayabilecek seviyeye gelerek pek çok önemli şirketin dikkatini çekmeyi başardı.

David Chaum geleceği mi görüyordu?

David Chaum çok zeki bir bilimciydi. Elektronik paranın hayatımıza bir şekilde gireceğini 90’lı yıllarda çoktan düşünmüş ve ilerde nakit para ve cüzdan taşınmayacağını bütün maddi işlerimizi elektronik ortamlarda halledebileceğimizi öngörmüştü. Nitekim günümüzde akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve uygulamalar üzerinden fiziki bir cüzdana gerek kalmadan neredeyse tüm ihtiyaçlarımızı giderebilmekteyiz. Sonuç olarak David Chaum’un bu ileri görüşlülüğünün, dijital paranın hayatımıza girmesinde büyük rol oynadığını söyleyebiliriz.

Bitcoin'den once Digicash vardi

Digicash’i özel kılan şey neydi?

Digicash’in başlıca özelliği kesinlikle uygulanabilir bir ödeme sistemi olmasıydı. Bir diğer önemli özellik ise o zamana kadar kimsenin hayal dahi edemeyeceği şekilde anonim bir anatomiye sahip olmasıydı. Yani kullanıcılar bu sistemle herhangi bir şahsi bilgisini açığa çıkarmak zorunda kalmadan tüm işlemlerini halledebilmekteydi.

 

Digicash yanlış kararlar sonucu mu yok oldu?

Digicash’in başarısız olmasını iki temel nedene bağlayabiliriz. Bunlardan birincisi ve belki de en önemlisi Digicash’in, internet çağının henüz çok başlarında ortaya çıkmasıdır. O zamanlar internet çok yaygın değildi ve insanlar anonimliği hiç sıkıntı etmiyorlardı. Bu yüzden bilmedikleri ve her yerden ulaşamayacakları bir sektöre adım atmaktansa, o sıralar çok revaçta olan kredi kartlarını kullanmaya devam ettiler.

Digicash’in başarısız olmasının ikinci nedeni olarak ise David Chaum’un yanlış kararları gösterilebilir. Çünkü her ne kadar Chaum, geliştirmiş olduğu teknolojiyle Microsoft ve Bank of Amerika gibi büyük şirketlerin ilgisini çekmeyi başardıysa da, bunların hiç biriyle anlaşma yoluna gitmemiştir.

Şöyle ki 1990’lı yıllarda Bank of America, Chaum’un şirketine ortak projeyi geliştirerek bankacılık sisteminde kullanmak istedi. Ancak aylar süren müzakerelere rağmen Chaum bir türlü imzayı atmadı.

Yine o dönemde Bill Gates, Windows 95’i kurma çabasındaydı ve bu kuruluma David’in projesini de entegre etmek istedi. Hatta David’e bunun için 100 Milyon Dolarlık bir teklifte bile bulunu. Ancak David Chaum bu teklifi de reddetti.

David’in bu anlamsız fikir tarzı yüzünden şirket içinde huzursuzluk çıktı ve şirket içi anlaşmazlıklar 1994 yılında Chaum’un şirketten ayrılmasıyla son buldu. Ancak iş işten geçmişti ve şirket bir daha kendini toparlayamadı. Digicash, 1998 yılında iflasını duyurdu. 1999 yılında ise David Chaum kalan tüm patentlerini satarak şirket ile ilişiğini tamamen kesti.

Bitcoin'den önce Digicash vardi

Son sözler

Her ne kadar David Chaum büyük bir başarı hikayesine imza atmış olmasa da, günümüz kripto sektörü için yol gösterici ve büyük bir ilham kaynağı olmuştur.

Aşağıda paylaşmış olduğumuz tweet silsilesinden Devrim Danyal’ın Digicash hakkında ki düşüncelerine ulaşabilirsiniz.

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.