Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin ve Ethereum madencilik maliyeti konusunda işler biraz karışık. Ani olmasa da, dolaylı olarak fiyatlar üzerindeki etkilerini kesinlikle göreceğimiz bir konuyu sizler için ele aldık.
Bitcoin ve Ethereum madencilik maliyeti arttı
Bitcoin ve Ethereum madencilik maliyetleri konusunda işler biraz karışık. Artık dünyanın birçok yerinde 1 BTC’nin üretilmesi, 1 BTC’den daha pahalıya mal oluyor. Aşağıda verilen, ortalama elektrik maliyetine göre, ülke başına mevcut fiyatları gösteren tablo, bize her şeyi açıklıyor.
Bitcoin’e yönelik analizleri ile ünlenen fiyat analiz firması Fundstrat’ta yer alan analistler, Bitcoin‘deki Fiyat/Maliyet indiktörlerinin artık destek seviyelerine ulaştığını gösteren veriler yayınladı.
Ekonomi eğitimi almamış olanlar için bu; Bitcoin’in performansının, geçmiş tarihli verilerine dayanan teknik analizi anlamına geliyor. Bitcoin madencilik fiyatları yükseldiğinde, bu birimin de maliyeti de buna göre yükselme eğiliminde olur. Dolayısıyla bu durumda fiyatta yukarı yönlü baskı yaratır.
Daha kapsamlı madencilik rehberi için: Bitcoin Rehberi: Bitcoin Nedir? BTC nasıl üretilir? BTC nereden ve nasıl satın alınır? Bedava Bitcoin nasıl kazanılır?
Bitcoin ve Ethereum madencilik girişimleri için, İrlanda adasından daha fazla elektrik tüketildiği göz önüne alındığında, Bitcoin madenciliğine gerçekten çok fazla para harcanıyor. Fundstrat analistleri, yasal düzenleme konusundaki endişelere ve piyasa manipülasyonlarına rağmen, fiyatın yeniden yükselişe geçeceğine inanıyorlar.
Fiyat/Maliyet Oranı Bize Ne Anlatıyor
Fundstrat’tan Sam Doctor, fiyat/maliyet göstergesine bağlı olarak Bitcoin’in geçmiş performansını gösteren aşağıdaki resmi tweetinde;
“Başabaş maliyet seviyesinin Bitcoin için bir destek seviyesi oluşturacağına inanıyoruz. Doğal satıcı konumundaki madenciler, düşük fiyat seviyelerinde BTC satışlarını azaltacaklardır. Yapılan hesaplamalara ve maliyetler göz önüne alındığında, 2019 yılı sonuna kadar Bitcoin fiyatının 39Bin$ olmasını bekliyoruz.”dedi.
Neden Çok Pahalı?
Bitcoin ve Ethereum madencilik faaliyetleri her zaman bu kadar pahalı olmamıştı. Son zamanlarda gerçekten rekabetçi bir sektör haline geldi. Şöyle ki; elinde eski bir pc ile bordurumda bu işe grenlerde tutun da milyon $’lık donanımlarla yatırımla büyük tesisler kuran yatırımcılara kadar duyan herkes geldi.
Bu çılgınlık, oyuncuların, grafik kartı fiyatlarının artık ulaşılamaz bir noktaya geldiği farketmelerine kadar devam etti. Şimdi birçoğu kripto hareketine bozuk atıyor.
Madenciler, gittikçe daha zor olacak şekilde tasarlanmış algoritmaları kırmaya çalışan güçlü bilgisayarlarla iş görürler. Bu nedenle, algoritmaların kırılması gittikçe daha maliyetli hale gelir. Şifreli bulmacaları çözmek için gereken işlem gücü, elektrik faturasını da kabartır.
Ethereum’da İşler Nasıl?
Madencilik kuruluşları daha gelişmiş hale geldikçe ve algoritmaların zorluğu nedeniyle rekabet arttıkça, fiyatların da yükselmesi kaçınılmazdır. Yıl sonuna kadar, Bitcoin madenciliğinin dünyadaki elektriğin %0,5’ini tüketeceği tahmin ediliyor.
Daha kapsamlı madencilik rehberi için: Güncel Ethereum Rehberi: Ethereum/ETH nedir, nereden ve nasıl satın alınır, nasıl üretilir, geleceği nasıl?
Ethereum madencileri henüz bu seviyelere çıkamadılar. Değeri 20 kat arttıktan sonra, insanlar ikinci sıradaki kripto para birimine yöneldi. Fakat düşen fiyatlar artan rekabet, madencilerin yapıtığı işlemler karşılığındaki ödüllerini azalttı.
Tom’s Hardware, Arılık-Mart ayları arasında madencilik karlılığındaki düşüşü gösteren veriler yayınladı. Bu rakam, fiyatların 871$’dan 500$’a düştüğü görülmekte.
Bitcoin Madenciliği Artık Karlı Olmaktan Çıkarsa Ne Olacak?
Bu soruyu kime sorduğunuza bağlı aslında. Madencilerin yaptıkları şeyi yapmaları için teşvik eden tek şey, aldıkları ödüllerdir. Dolayısıyla yaptıkları işlemlerin doğrulanması için önemli bir hizmeti yerine getirirler. Böyle bir durum olursa pek çok madencinin işi bırakması veya işlerine ara vermesi büyük olasılık.
https://www.youtube.com/watch?v=6I2ot5cI5L8
Blockchain İstihbarat Grubu’nun kurucu ortağı ve başkanı Shone Anstey:;
“Bazı durumlarda madenciler, fiyat biraz geri çekilene kadar makineleri kapatabilir. Bazıları ise para kaybedebileceği noktaya gelmek zorunda kalabilir.”
Tüm madenciler işi bırakırsa, Bitcoin’imiz yok demektir. Ağda yapılan işlemler doğrulanamaz ve dolayısıyla ağ da durma noktasına gelir. Büyük girişimler muhtemelen bir süreliğine zarar görmeyi göze alabilir. Bu süreç, ağın daha da merkezileştirilmesiyle sonuçlanır. Ve giderek daha küçük ve daha güçlü bir grubun işlem doğrulama sürecini kontrolüne alması noktasına gelir.
“Ancak, büyük donanımlı çiftlikleri işleten, büyük madencilik havuzlarının gelecekte rekabet edebilecek gücü olacaktır.”
Fundstrat’ın Tom Lee’nin Twitter’da söylediği:
Ünlü bir yatırımcının, sahip olduğu hisselerin değerini şişirmeye yönelik ileri sürdüğü tahminlerine kulak asmamak doğru bir tercih olabilir. Aynı şekilde Wall Street yatırımcısı olan Lee de, yatırım yapma konusunda Bitcoin’in önceliği hakkettiğini yönündeki görüşlerinde ısrarlı.
Aslında Lee, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında, Bitcoin’in 20bin$’lara kadar çıkacağını ve 2022 yılına kadar 20bin$-55bin$ aralığına ulaşabileceğini öngörmüştü. Bunu söylerken BTC fiyatı henüz 3bin$ altında işlem görüyordu.
Ve Bitcoin nihayet “öldü” mü? Yoksa sadece gözlerini mi dinlendiriyor. Söyleyebileğim tek şey gözünüz grafiklerde olsun. Her an her şey olabilir!