Bitcoin neden düştü? İşte düşüşün ardındaki 4 neden!

Bitcoin neden düştü?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Bitcoin ile birlikte tüm kripto piyasası, en korkunç çöküşlerden birine daha şahit oldu. Piyasalarda 9 milyar dolarlık likidasyona yol açan bu düşüşün sebebi ne?

Bitcoin neden düştü?

Bu gece, Bitcoin’de 20 dakika içinde %12,3’lük bir düşüş meydana gelirken; fiyat Binance’de en düşük 50.900$‘ı gördü.

Bitcoin neden düştü?

Kripto piyasalarında 9 milyar dolarlık likidasyona yol açan düşüşün üç temel sebebi:

  • 1. ABD Hazine Bakanlığı tarafından başlatılacağı iddia edilen kara para aklama soruşturması
  • 2. Çin merkezli madencilik operasyonlarındaki düşüş
  • 3. Coinbase ile ilgili söylentiler
  • 4. Fonlama oranlarındaki artış

1. ABD Hazine Bakanlığı kara para aklama soruşturması

İlk olarak; düşüş, ABD Hazinesinin yasadışı kripto kullanımı için finansal kurumları araştırdığını iddia eden bir tweet tarafından tetiklendi.

Ünlü kripto avukatı Jake Chervinsky, haberlerin güvenilirliği konusunda şüpheleri dile getirdi. Ve “Hazinenin kara para aklama talep etmesinin mümkün olmadığını; bunun ABD’de Adalet Bakanlığına karşılık gelen Department Of Justice (DOJ)’in görev alanına girdiğini belirtti. Dahası, iddialarla ilgili herhangi bir raporun olmadığını söyledi. 

Fitilini güvenilir bir kaynağı bile olmayan bu tweetin ateşlediği keskin fiyat hareketinin ardından, piyasada düşüş baskısı artmaya devam etti.

2. Madencilik faaliyetlerindeki düşüş

Çin’de bir kömür madeninde geçtiğimiz hafta meydana gelen kaza nedeniyle, tüm Sincan bölgesindeki operasyonların durdurulmasının ardından Bitcoin madencileri de ağır darbe aldı.

Çinli madenciler, Bitcoin’in hashrate (madencilik gücünün) %70’inden fazlasını kontrol ederken, sadece bir bölgede yaşanan kesinti Bitcoin’in hash gücünü %40 düşmesine neden oldu.

bitcoin neden düştü Bitcoin neden düştü? İşte düşüşün ardındaki 4 neden!

Bu büyük değişiklik, Çin’in kripto pazarındaki hakimiyetiyle ilgili endişeleri artırdı ve bu bölgede yaşanan kesinti toplam hash gücünün neredeyse yarısını etkiledi.

bitcoin neden düştü Bitcoin neden düştü? İşte düşüşün ardındaki 4 neden!

3. Coinbase ile ilgili söylentiler

Son olarak; dün Coinbase yöneticilerinin COIN hisselerini sattığına dair söylentiler de geçen hafta Coinbase etkisiyle yükselen piyasa duyarlılığını olumsuz etkiledi.

Crypto Randy olarak bilinen Twitter hesabı dün, borsanın üst düzey iki yönetcisinin çarşamba günkü lansman sırasında neredeyse tüm hisselerini sattığını iddia etti. COIN piyasaya çıkışından bir gün sonra 430$’lık zirveden 309$’a düştü.

Bununla birlikte, finans uzmanları bu iddialara itiraz ettiler. Ve burada bir karışıklık olduğunu ve gerçek hisseler ile opsiyon sözleşmeleri arasında ayrım yapılamamasının bir tür yanlış anlaşılmaya yol açtığını söylediler.

Twitter’da konuyu gündeme getiren CFA’dan Eric Yakes, yayınladığı tweeti sildi. Bu arada, aralarında CoinShares CFO’su Meltem Demirörs’ün de bulunduğu bazı uzmanlar ise, Coinbase yöneticilerinin yalnızca varlıklarını hedge fonuna (koruma fonu) çevirdiğini ve bu rakamın hala muhtemelen %90’ın üzerinde olduğunu belirtti.

4. Fonlama oranlarındaki düşüş ve tasfiyeler

Piyasa duyarlılığı, tüm bunlardan olumsuz etkilenirken; ABD Hazine Bakanlığı ile ilgili tweetin ardından dün gece büyük bir satış baskısı yaşandı. 

Başta Binance olmak üzere aşırı kaldıraçların kullanıldığı long pozisyonlar neredeyse tamamen likide oldu. Traderlar bu fiyatlardan satış yapmaya zorlandıkça, satışları artırdı. Bu da fiyatlar üzerinde domino etkisi yarattı.

Çoğunluğunu long emirlerin oluşturduğu 9 milyar dolardan fazla pozisyon tasfiye edildi ve Piyasa genelinde likide olan fonların yaklaşık %50’si Binance kullanıcılarına aitti. Huobi, ByBt ve Okex gibi borsalarda da 1 milyar doların üzerinde tasfiyeler gerçekleşti.

bitcoin neden düştü Bitcoin neden düştü? İşte düşüşün ardındaki 4 neden!

Perpetual (Sürekli) sözleşmeler için fonlama oranı*, Mart 2020’deki çöküşten bu yana görülmeyen seviyelere düştü. Çöküşten bu yana görülen en büyük tasfiye, en kötüsünün geride kaldığının işareti olabilir.

  • (*Fonlama oranı, borsalar tarafından piyasayı dengelemek ve vadeli fiyatı spot fiyata yaklaştırmak için sürekli vadeli işlemler (perpetuals) sunan bir mekanizmadır.
  • BitMEX ve Binance Futures gibi vadeli işlem borsaları, piyasada dengeyi sağlamak için “fonlama” adı verilen bu mekanizmayı kullanıyor. Piyasa katılımcılarının ezici bir çoğunluğu long sözleşmeler yaparken, short pozisyon sahipleri bir ücretle teşvik edilir veya bunun tam tersi de olabilir.

 

Yerel diplerin yeniden test edilmesi, önümüzdeki günlerde mevcut seviyelerin üzerinde oluşacak bir konsolidasyon olasılığını güçlendirebilir.

Ancak Binance’de Bitcoin perpetual sözleşmelerinin fonlama oranı (yıllık yüzde 50 civarında), yeniden yükseliş eğilimi gösterdi; ki bu yakın vadede endişe verici bir sinyal olarak görülür.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.