Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin grafiğinde hareketli ortalama çizgileri son derece sık kullanılır. Yatırımcılar kârlarını maksimize etmek için doğru yerden alım emri girmek isterler. Bunu yapmanın anahtarı da hareketli ortalamaları doğru kullanabilmekten geçiyor.
Bitcoin Grafiğinde Hareketli Ortalama
Hareketli ortalamalar (Moving avarages – MA) en sık kullanılan ve en eski teknik göstergelerdendir. Stok marketlerde ve forex piyasasında yani geleneksel emtia ve fiat para paritelerinde kullanılan en önemli indikatörlerden biri MA. Bu gösterge bulunduğunuz andan geçmişin belirli bir noktasına kadar gerçekleşmiş fiyat hareketlerini analiz eder. Belirlediğiniz aralıktaki verilerin ortalamasını alıp anlık değer tablosunun üzerine işaretler. Peki bu neden önemlidir?
Hareketli Ortalama Neden Önemlidir?
Hareketli ortalama grafiği size fiyatların ortalamasını verir. Ve adı üzerinde – zaman içerisinde değişkendir. O yüzden grafik üzerinde salınım yapan eğriler şeklinde belirir.
10 günlük hareketli ortalama dediğimizde son 10 günde gerçekleşen fiyatların ortalamasının hesaplanmasını anlamalıyız. Bir gün geçtiğinde 10 gün önceki veri denklemden çıkartılarak son günün verisi eklenir. Bu şekilde ortalama sürekli değişerek ilerler.
Hareketli ortalama geçici veri salınımlarının etkisini azaltma, verileri doğrusal hale getirme, eğilimi daha açık bir şekilde gösterme ve üstündeki ile altındaki değerleri daha net bir şekilde sunma rolüne sahiptir. Hareketli ortalamaların en çok kullanılan tipleri; basit, üssel ve lineer olarak sıralalandırılabilir.
Hangi hareketli ortalama tipini kullanırsanız kullanın sonuç hemen hemen benzer olacaktır. Hareketli ortalamanın ana amacı trend yönünü tayin etmektir. Hatta trend dönüşüm sinyali yakalamak bile mümkündür. Ancak tek başına kullanılmaktan ziyade MACD, Bollinger Bantları, RSI gibi destekleyici unsurlarla beraber kullanılmalıdır.
Trend Yönü
Haraketli ortalamaların kullanımını anlamak için trend tabirini bilmemizde fayda var. Trend bir varlığın fiyatında zaman bağlı hakim yönü simgeler. Üç tip trend doğrultusundan bahsedilebilir
- Yükseliş trendi – fiyatların yükselmesi durumunda oluşur
- Düşüş trendi – fiyatların alçalması durumunda oluşur
- Yatay trend – fiyatların dengeli hareket etmesi durumudur
Şunu da belirtmekte yarar var ki fiyatlar nadiren doğrusal seyir izler. İşte bu yüzden hareketli ortalama eğrileri trend belirlenmesinde büyük önem taşır.
Hareketli Ortalama Tipleri
Basit Hareketli Ortalama (SMA)
En temel ve en çok kullanılan hareketli ortalamadır. Seçili zaman aralığındaki değerlerin ağırlıklı olmayan ortalama yöntemi ile hesaplanmasına dayanır. SMA gerçek veri sunar lakin geç sinyal verdiği için uzmanlar tarafından kullanılmaz
Üssel Hareketli Ortalama (EMA)
Bu tür hareketli ortalama karmaşık bazı hesaplamalar sonucunda elde edilir. SMA verilerinin modifiye edilmiş hali de denebilir. Seçili zaman aralığındaki verileri homojen olarak değil ağırlıklı ortalama yöntemi ile elde eder. Bugünkü oluşan fiyat belirlenen bir yüzde ile dünkü üssel hareketli ortalamaya eklenerek bugünkü üssel hareketli ortalama bulunur. Böylece son zamanlardaki kapanış fiyatlarına görece daha fazla ağırlık verilmiş olur. En sağlıklı sonucu veren hareketli ortalama EMA olarak gösterilir.
Ağırlıklı Hareketli Ortalama (WMA)
Üssel hareketli ortalamadır. En belirgin farkı yatay piyasada fiyatlar belli bir aralıkta sıkıştığında diğer hareketli ortalamalardan daha hassas sinyal üretir. Trend oluşturmayan yatay piyasalarda daha sağlıklı sonuç verir.
Ağırlıklı Ortalama Kullanımı
- Kullanılacak periyot iyi seçilmelidir. Teknik analistler genelde 34, 50 (veya 55) ve 200 günlük hareketli ortalamaları kullanırlar. 200 günlük hareketli ortalama kullanmak istediğinizde o varlığın 200 gün boyunca mum kapanış yapması gerekir. O yüzden piyasaya yeni giren bir varlığın uzun periyotta hareketli ortalaması belirlenemez.
- Grafiğinize açacağınız en az 2 adet hareketli ortalama eğrisi olsun. Bu iki hareketli ortalamadan hangisinin yukarıda hangisinin altta olacağı trend bilgisini verir. Diyelim 200 günlük periyodu bir de 50 günlük periyodu seçtiniz. Bunlardan biri üstte biri altta yer alacak. Trend hakim yönü her zaman küçük periyotlu hareketli ortalama yönündedir. 200 günlük hareketli ortalama altta 50 günlük hareketli ortalama üstteyse varlık fiyatı yukarı gitme eğiliminde demektir. 200 günlük hareketli ortalama eğrisi yukarıda, 50 günlük eğri ise alttaysa fiyat azalma eğilimindedir.
- Birçok kripto varlığın grafiğini incelediğinizde (özellikle 4 saatlik ve 1 günlük grafikler) 55 günlük hareketli ortalama ile 200 günlük hareketli ortalamanın destek-direnç olarak çalıştığını görürsünüz. Fiyatlar hareketli ortalama çizgilerinden geri dönüş yapma eğilimi gösterirler. Bu eğriler görece güçlü momentum ile kırılırlar.
Golden cross nedir?
Death cross’un tam tersi olan golden cross 50 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük hareketli ortalamayı yukarıya doğru kesmesi yani üzerine çıkmasına denir. Peki neden önemlidir? Çünkü uzun vadeli bir yükseliş göstergesidir ve kesişim aşağı yönlü hareketlerin sonlandığını, o coinde yükseliş döngüsünün yüksek ihtimalle başlamış olduğunu gösterir.
Golden cross 1 gün ve 12 saat gibi büyük zaman grafiklerinde yükseliş emaresi olarak okunur. Tersi olan Death Cross ise 55 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük hareketli ortalama altına inmesi ile oluşur. Bu ise tipik bir ayı sezonu göstergesidir.
İlgili: İşte en ünlü boğa sinyali Bitcoin Golden Cross gerçekleri!
Aşağıdaki grafikte her bir mum çubuğunun Bitcoin 4 saatlik fiyat hareketini simgelediğini görüyoruz. Mor eğri 200 EMA, mavi eğri ise 55 EMA. Grafikte 10 Ocak tarihinde kaçan golden cross fırsatını görüyorsunuz. 55 EMA 200 EMA’ya çok yaklaşmış lakin kırmayı başaramamış ve fiyat yeniden gevşemiş. 19 Ocak tarihinde ise 200 EMA’nın fiyatı üzerinde direnç olarak çalıştığına şahit oluyoruz. Bitcoin bu grafiğinde hareketli ortalama bize trendin hala düşüş trendi olduğunu gösteriyor.
Sonuç Olarak
Bitcoin (BTC) grafiğinde hareketli ortalama sıklıkla kullanılan göstergelerden biridir. Hareketli ortalamalar yön tayin etmeye çalışan her analistin kullanması gereken temel gereçlerdendir. Hareketli ortalamaların en pratik yanı hakim trend yönünü size söylemesidir. Hatta geri dönüş sinyalleri üretme konusunda da epey başarılıdırlar. Elbette her analistin kendi yöntemi vardır. Ancak kullanımı bu kadar kolay olup da verdiği bilgilerin yorumlanması bu kadar basit olan gösterge de yok gibidir.
Teknik bilgiler hakkında daha fazlası için Tıklayın