Loading...
btc
BTC
-1.27%
Bitcoin
67.528,00 USDT
eth
ETH
-3.46%
Ethereum
3.518,26 USDT
bch
BCH
-0.55%
Bitcoin Cash
400,39 USDT
xrp
XRP
4.18%
Ripple
0,64 USDT
ltc
LTC
0.92%
Litecoin
86,71 USDT
bnb
BNB
-2.92%
Binance Coin
554,99 USDT
sol
SOL
-3.2%
Solana
195,40 USDT
avax
AVAX
3.52%
Avalanche
60,50 USDT
ada
ADA
-3.19%
Cardano
0,66 USDT
dot
DOT
-1.89%
Poladot
9,89 USDT
doge
DOGE
-7.05%
Doge Coin
0,14 USDT
shib
SHIB
-9.28%
Shiba Inu
0,00 USDT

Bitcoin grafiği en çok hangi formasyonu tekrarlıyor?

Ethereum yatırımcıları borsalardan kaçıyor! Bitcoin'de ise durum tam tersi...
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin grafiği en çok hangi formasyonu tekrarlıyor diye baktığımızda, karşımıza ”BART” çıkıyor. Bart formasyonu deyince elbette hepimizin bildiği Bart Simpson’dan bahsediyoruz.

 Bitcoin grafiğinde en çok tekrar eden formasyon: Bart

Bitcoin grafiği geleneksel borsa ve emtia grafiklerinde görülen kademeli iniş ve çıkışlardan ziyade ani hareketleri seviyor. Bu yüzden grafiklerde eskiden pek sık karşılaşılmayan görüntüler sıklıkla ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de Bart formasyonu.

Bitcoin grafiği en çok hangi formasyonu tekrarlıyor?

Bitcoin grafiği sessiz sakin kendi seyrinde dalgalı ilerlerken tek bir mum çubuğunda aniden yükseldiğini görürsünüz. Çıktığı seviyede bir süre vakit geçirdikten sonra çıktığı gibi aniden tek mum çubuğunda iner ve başladığı yere geri döner. Tıpkı aşağıdaki grafikteki gibi.

Bu görüntü elbette kripto-dışı piyasalarda da görülür lakin enderdir. Kripto piyasalarında ise sıradanlaşmış durumda. Fiyat aniden yükselir – yatay seyreder – aniden çakılır. Tam da Bart Simpson’ın kafası gibi.

Bitcoin grafiği en çok hangi formasyonu tekrarlıyor?

Bu görüntü kısa ve orta zaman aralıklı grafiklerde karşımıza çıkıyor. Dakikalar içinde gerçekleşen yüzlerce Bitcoin’lik alım emri (tersi de mümkün), fiyatı yine birkaç dakika içinde binlerce dolar oynatabilir.

İlgili: Bitcoin madenciliği nedir ve BTC nasıl üretilir? Evde Bitcoin mining nasıl yapılır?

Bu etki genelde Bitcoin’de, nadiren de diğer kripto paralarda oluyor. En çok Bitcoin’de olmasının sebebi, elbette en büyük volatilitenin Bitcoin’de olması. Ne de olsa neredeyse tüm kripto paraların BTC’ye açılan bir kapıları var (yani borsalarda BTC ile paritelendiriliyorlar.)

Kaldıraçlı opsiyon borsalarında işlem açanlar için böylesi ani yükselme ve çakılmalar elbette felaketle sonuçlanabilir. Eğer stop emri girilmediyse, beklentiye muhalif yönde oluşacak ani bir fiyat hareketi büyük zararlara sebebiyet verebilir. Peki bu ani fiyat hareketinin bilinen bir sebebi var mı?

(İlgili: Kaldıraçlı işlem rehberi: Bitcoin short ve long nedir? Margin işlem nasıl yapılır?)

Bu konuda çeşitli spekülasyonlar mevcut. Tam olarak etmen faktör bilinmese de kimileri, bunu borsaların piyasaya hareket getirmek için kasten yaptığına inanıyor. Ne de olsa piyasaların regüle edilmiş bir vaziyette olduğunu iddia etmek çok güç.

Borsalarda başıbozukluk hakim olduğu müddetçe ne söylentilerin ardı kesilir ne de bu tarz ani fiyat hareketlerinin. Balinalar mevcut başıbozukluğu kendi lehlerine kullanıyor olabilirler.

İlgili: Bitcoin (BTC) nedir ve geleceği nasıl? Bitcoin nasıl alınır? 

Bitcoin grafiğinde Bart Formasyonu ve piyasaya etkisi

Bitcoin ETF açısından: Bart formasyonu şeklinde gerçekleşen ani yükseliş ve alçalışlar, diğer bazı sebeplerin yanında SEC’in Bitcoin ETF onayını geciktirmesine sebep oldu.

Kripto camiası her ne kadar aksini iddia etse de kripto piyasası henüz yeterli olgunlukta değil. Bu yüzden kolayca manipüle edilebiliyor. Dışarıdan bakan gözlemcilere göre kripto piyasası balinaların oyun alanından başka bir şey değil. Fiyatı istedikleri zaman yükseltip istedikleri zaman düşürebiliyorlar.

https://www.youtube.com/watch?v=I7TdW4K4bOg

Madenciliğe etkileri açısından: 2018, 2020 yllarında ve 2021 sonlarından bu yana yaşadığımız ayı piyasaları boyunca BTC madencileri aktif kalmaya devam ettiler. Bitcoin blockchainini ayakta tutan madencilerin ana prensibi elbette harcadıkları elektrik parasından çok kazanç elde etmek.

Fiyat istikrarı madenciler açısından çok önemli. Fiyat manipülasyonlarının olduğu bir piyasa güvenilmez kabul edileceğinden yeterli yatırımcıyı çekemeyecek ve madencileri kötü yönde etkileyecektir.

İşlem açarken Bart Formasyonu etkisinden kurtulmanın yolları

  • Eğer orta ve uzun vadeli işlemler açıyorsanız, Bart formasyonu sizi minimal seviyede etkileyecektir.
  • Bitmex ve Bitfinex gibi borsalarda kısa vadeli kaldıraçlı işlem açıyorsanız, olası bir Bart formasyonu hareketliliğine karşı mutlaka stop-loss koymanızı öneririz.
  • Eğer yatay seyirden sonra ani bir yükseliş veya alçalış hareketi görürseniz aklınızda bulunsun, bir süre sonra aksi yönde hareket gelip Bart formasyonu tamamlanacaktır.

İlgili: Bitcoin’de Stop-Loss kullanmak ne zaman felakete dönüşür?

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.