Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
VanECK, WisdomTree ve Fidelity başta olmak üzere birkaç ABD merkezli yatırım şirketi, Bitcoin ETF’ler için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC) başvuruda bulundu. Kripto para ve Bitcoin yatırımcılarının gözü kulağı SEC’de.
Bitcoin ETF’ler önündeki en büyük engel!
Komisyonun Bitcoin ETF’ler konusunda vereceği kararı bekliyor. Bitcoin ETF’ler zaten bullish seyreden Bitcoin fiyatlarında yeni bir ivmenin yakalanmasına neden olabilir. Belki de 6 basamaklık rakamlardan bahseder hale gelebiliriz. Ancak Bitcoin ETF’ler konusunda çok büyük bir engel var!
Glassnode, CryptoQuant ve Coinmetrics gibi araştırma şirketleri blockchain’ler üzerindeki verileri inceleyerek analizler gerçekleştiriyorlar. Bu şirketlerin analizleri kripto para piyasalarında yakından takip ediliyor. Bu şirketlerin paylaşımlarına göre bazı yatırımcılar, yatırım pozisyonlarını belirliyorlar. Ancak blockchain verileri ne kadar gerçeği yansıtıyor! Bu konuda ciddi soru işaretleri var.
Blockchain teknolojisi sayesinde veriler güvenli ve hızlı biçimde transfer edilebiliyor. Blockchain ağlarına dışarından müdahale gerçekleştirilemiyor. Bu nedenle blockchain ağları, merkezi internet ağlarına göre daha güvenli. Yakın zamanda Facebook ve Yemek Sepeti gibi merkezi şirketlerin server’ları kötü niyetli kişiler tarafından hacklenerek kullanıcıların bilgileri çalındı. Merkezi server’lar siber saldırılar karşısında oldukça savunmasız gözüküyor. Ancak benzer durum blockchain için geçerli değil!
Lütfen Bkz: Bitcoin haber, gündem ve son dakika gelişmeleri
Blockchain’in handikabı ise verilerin içerden manipüle edilebilmesi. Yani dışarıdan belki müdahale edilemiyor ama blockchain’ler içeriden müdahale açık.
Blockchain’lere içerden müdahale nasıl oluyor?
Kripto para borsaları robot programlar sayesinde sahte hesaplar açarak sanal olarak milyarlarca dolar değerinde işlem hacmi yaratabiliyorlar. Sanal ve sahte kripto para hesapları arasındaki sahte kripto para transferleri ile işlem hacmi olduğundan fazla gösterilebiliyor. Literatüre “wash trade (kirli ticaret)” olarak giren bu kavram sayesinde kripto para yatırımcıları ve fiyatlar manipüle edilebiliyor.
Doğal olarak Glassnode, CryptoQuant ve Coinmetrics gibi araştırma şirketleri tarafından yayınlanan analizlerin güvenirliliğine gölge düşüyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ise bu durumu “fiyat manipülasyonu” olarak okuyor.
Sonuç olarak Bitcoin ETF’ler önündeki en büyük engel de piyasadaki manipülasyonlar.