Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
7 Eylül’de kripto piyasalarında yaşanan büyük düşüş sonrası, borsalardaki Bitcoin arzı giderek azalıyor, piyasalar arz şoku ile karşı karşıya!
Uzun vadeli yatırımcılar satmıyor! Bitcoin arz şoku geliyor!
Uzun vadeli yatırımcılar, BTC fiyatındaki son düşüşe rağmen satmamakta ısrarcı. Hatta 7 Eylül’deki keskin düşüşe rağmen pozisyonlarını bozmadılar. Ayrıca, borsalardaki BTC miktarı giderek azaldığı için piyasalar bir arz şoku ile karşı karşıya.
On chain veriler, son yaşanan büyük fiyat hareketinin daha çok aşırı kaldıraçlı türev pozisyonlar tarafından tetiklendiğini doğruluyor.
BTC fiyatında son bir haftada neler oldu?
Bitcoin, 7 Eylül’de 0,618 Fib geri çekilme seviyesinin hemen üzerinde 52.956$’lık yerel bir zirve yaptı. Aynı gün, fiyatı 42.900$’a kadar düşüren ani bir düşüş yaşandı. Long pozisyonlardaki toplam 4 milyar dolarlık tasfiyeler, bu %19’luk düşüşün en önemli nedenlerinden biriydi.
Keskin düşüşün hemen ardından fiyat toparlandı ve şu anda 46.000 dolar civarında ivme kazanmaya çalışıyor.
Yatırımcılar çöküş sırasında Bitcoin satın aldı
On chain verileri, yatırımcıların keskin düşüş sırasında nasıl davrandığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu veriler, spot piyasalarda BTC tutan birçok yatırımcının, dev çöküş sırasında kayda değer hareketler göstermediğini ortaya koydu.
Popüler on chain analisti Willy Woo (woonomic), Twitter’da bunu şöyle açıkladı:
“Kaldıraç piyasaları satış yedi, ancak yatırımcı alımı daha da güçlendi”
Ayrıca analist, son düşüşü Mart 2020’deki COVID-19 krizinin neden olduğu çöküşle de karşılaştırdı ve şunları söyledi:
“BTC’de görülen bu tarz ani çöküşleri, kaldıraç kaybından kaynaklanıyor, COVID çöküşü, türevlerin aşırı tepki vermesine benziyordu ancak o zamanlar yatırımcılar tarafından destekleniyordu. Bu ise tamamen farklı ve gizemliydi. ”
Analistin birden fazla düzeyde (borsa çıkışları ve kısa ve uzun vadeli yatırımcı pozisyonları) yoğun bir arz şoku gösteren grafiği de bunu destekliyor.
Bitcoin borsa çıkışları devam ediyor
Willy Woo’nun gözlemleri, 14 günlük Likit Olmayan Arz Piyasası Gradyan göstergesine işaret eden başka bir analist (TXMCtrades) tarafından da onaylandı.
Bu gösterge, güçlü ellere sahip uzun vadeli yatırımcıların pozisyonlarını fiyat hareketleri karşısında nasıl koruduğunu belirlemek için kullanılıyor.
Analiste göre, uzun vadeli yatırımcılar düşüşten etkilenmedi ve hatta varlıklarını daha da artırdı. Bu, yatırımcı pozisyonlarındaki artış ile BTC fiyatındaki düşüş arasındaki sapma aşağıdaki grafiğin altındaki iki turuncu çubuk tarafından da doğrulanıyor.
Bu arada yoğun bir Bitcoin arz şokuna işaret eden @WClemente de benzer şeyler söyledi.
Analist, insanların düşüşleri görmezden gelmelerini ve dolaşımdaki azalan mevcut Bitcoin arzının tetiklediği yukarı yönlü makro eğilime odaklanmaları tavsiye etti.
Yukarıda adı geçen üç analist tarafından vurgulanan uzun vadeli görünüm, kripto para birimi borsalarında tutulan Bitcoin bakiyelerini gösteren grafikte de belirgin bir şekilde görünüyor. Nitekim grafik, borsalardaki BTC miktarının COVID-19 krizinden bu yana (kırmızı daire) istikrarlı bir şekilde düştüğünü gösteriyor.
Bu dönemde borsalardaki BTC arzında sadece iki kez önemli bir artış oldu: Temmuz 2020’deki Bitcoin yükselişi ve özellikle Mayıs 2021’deki son düşüşler sırasında.
Ayrıca, borsalarda tutunan BTC miktarı son 3 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Borsalar bu kadar düşük arzı en son Ağustos 2018’in sonlarında (yeşil daire) kaydetti ve Bitcoin o dönemlerde yaklaşık 7.000$ seviyesindeydi.
Küçük Bitcoin pozisyonları büyüyor
Son düşüşe ışık tutan kayda değer son gösterge ise, farklı miktarlarda BTC tutan adreslerin sayısıdır. Birinci grupta 0.01-1 aralığında küçük miktarlarda BTC tutan 3 tip adres bulunuyor.
Bu grupta, birkaç gün önce Bitcoin fiyatındaki düşüşe (kırmızı dikdörtgen) rağmen yukarı yönlü hareketin (yeşil dikdörtgenler) net bir şekilde devam ettiğini görüyoruz.
Küçük pozisyonların sayısı, Mayıs-Temmuz 2021 konsolidasyonunun ortasından bu yana artıyor (turuncu ok ile gösterilen yer). En son yaşanan ani ve büyük düşüş yalnızca bu eğilimi güçlendirdi.
10 ila 10.000 BTC (gri dikdörtgen) arasında fon tutan ikinci adres grubunda daha farklı davranışlar görüyoruz.
Şöyle ki; 10 ve 10.000 BTC’den fazla olan adreslerde artışlar görüldü. 100 ve 1.000 BTC’den fazla olan adreslerde ise düşüşler görülüyor. Ayrıca, Mayıs-Temmuz 2021 konsolidasyon döneminden bu yana, büyük adreslerin sayısındaki eğilim yatay olarak devam ediyor (turuncu ok).
Son olarak, tutulan BTC miktarı ne olursa olsun, adres sayısındaki genel eğilimin düşüş göstermediğini belirtmekte fayda var. Bu, Bitcoin ağının güçlü bir organik büyüme elde ettiğini ve küçük adreslerin sayısındaki istikrarlı artış sayesinde coinlerin yoğun bir şekilde belirli cüzdanlarda toplanmadığını, dağılımın arttığını gösteriyor.