Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Kripto para analisti Peter Brandt’e göre Küresel Salgın günlerinde Bitcoin de altın da güvenli liman değil. İnsanlar birikimlerinin bir kısmını nakit olarak tutmayı tercih ediyor.
Bitcoin ve altın güvenli liman mı?
Bitcoin dün 4,400 dolar bandına geriledikten sonra FED’in faizleri sıfırlamasının ardından fiyatlar, tekrardan 5 bin doların üstüne çıktı. Her ne kadar Küresel Salgın insan psikolojisini ve yatırım davranışlarını olumsuz etkilese de bazı yatırımcılar, salgından sonrasını düşünerek yatırım kararı alabiliyor. Sıfırlanan ABD faizlerinin ardından kısmen de olsa Bitcoin lehine gelişen zayıf bir alım baskısı gözleniyor.
Lütfen Bkz: Haftanın ilk günü Bitcoin küresel piyasalarla birlikte düşmeye başladı
Kripto para analisti Peter Brandt ise karamsar analizlerine ve yorumlarına devam ediyor. Brandt, Avrupa Karbon Emisyonu (CO2) verilerindeki değişimden hareketle imalat sanayindeki düşüşlere dikkat çekiyor ve bu değişimin ancak çevresel anlamda olumlu etkilerinin olabileceğini ima ediyor. Brandt’e göre Küresel Salgın günlerinde Bitcoin de altın da güvenli liman değil. Tüm finansal veriler değer kaybediyor.
Adrian Kho isimli bir takipçi, Brandt’in tweet’ine verdiği cevap belki de Küresel Salgın günlerindeki ekonomik gelişmeleri özetliyor: “Yeşil mum sadece nakit para lehine yanıyor.”
Korona Salgınının etkisini şimdiden kestirmek zor. Küresel bir karantina ya da olası sokağa çıkma yasağı karşısında yatırımcılar, ciddi biçimde ürün stokluyor ve olası ihtiyaç durumu için belli bir miktar nakit tutmayı tercih ediyor olabilirler. Hatta Batı ülkelerinde kapanan işletmeler nedeniyle işsizlik oranlarında geçici artışlar yaşanıyor. Bu süreçte yatırımcılar altın, Bitcoin ve hisse senedi gibi birikimlerini bozdurarak nakde çeviriyor.
Lütfen Bkz: İstikrarlı koinler talebi patladı: Tether XRP’yi tahtından edebilir
Sonuç olarak küresel finansal piyasalarda ibrelerin tersine dönmesinde Küresel Salgının geleceği etkili olacak.
Bitcoin güvenli liman
Son ABD-Çin ticari kısıtlamalarından dolayı Bitcoin güvenli liman terimi herkesin diline pelesenk oldu. Resesyon dedikoduları arttıkça yatırımcılar kripto paralara ve tabi ki de kriptonun babası Bitcoin’e akın etti. Umutsuz zamanlarda yabancı para birimleri, hisse senetleri ve bonolardan ziyade kripto paralar ilgi gördü. Fakat Bitcoin sığınılacak liman özelliğini daha ne kadar sürdürebilir?
Dünya piyasaları farklı nedenlerden dolayı karmaşa içinde. ABD-Çin ticari savaşından ve güney Asya bölgesindeki jeopolitik çatışma yüzünden finans uzmanları resesyon bekliyor. Bitcoin, hükümet gibi tek bir kişinin hevesi ve rüyası olmayan merkeziyetsiz bir yatırım olduğundan piyasa türbülansını savuşturdu.Yakın zamanda ticaret savaşı piyasanın ateşini yükseltirken BTC’nin zirve yapmasına şaşmamalı.
Bitcoin sığınılacak liman olmak üzere
Düşük volatilite ve istikrarlı fiyat güvenli liman yatırımının karakteristik özellikleridir. Kripto paralar ise birkaç saat içinde büyük dalgalanmalar yaşıyor. Ampleforth CEO’su Evan Kuo, birbirine bağlı dünya ekonomisinde piyasa yavaşlarken bundan etkilenmeyen sadece birkaç yatırım aracı olabileceğini belirtti. Kuo, bazı yatırım araçlarının diğerleriyle bağlantılı olmadan volatil olabileceğini vurguladı. Geçenlerde Bitcoin, Dow Jones’la aynı düşüş eğilimini gösterdi. Fakat bonolarla hisse senetlerinin fiyat hareketlerini saptayacak geleneksel güçle bir bağlantısı yok.
Bitcoin’in altın ve benzeri varlıklara etkisine resesyon zamanı bakılır. Her şeye rağmen geleneksel yatırım araçlarıyla karşılaştırıldığında kripto paralar daha dirençli ve kazançları yüksek. Bu gerçek Arjantin ve Venezuela’da kendini gösterdi ve kripto paraya yönelenler kazançlı çıktı. Fakat Bitcoin güvenli liman terimi hala doğru değil. Hisse senetleri ve bonolardan daha iyi getiri sağlamış olabilir ama altınla olan imtihanı daha yeni başlıyor.
Amerikan hazinesinin son 6-7 yıllık standart sapma verilerine göre de Bitcoin sığınılacak liman olamadı. Dünyadaki her şey kaotik bir hal aldığında diğer geleneksel yatırımlardan öte Bitcoin güvenli liman diyebilirsiniz. Mantıklı strateji kripto paranızı tutmanız ve doğru zamanı beklemeniz.
Bitcoin mi altın mı? Hangisi daha güvenli yatırım?
Eğer güvenlik sorunundan başlayacaksak elbette ki baş tacı favorimiz altın Bitcoin’den önce gelir. Bir çok nedenden dolayı- eğer daha iyisi yoksa-altın daha güvenli bir yatırımdır.
Spor araba ve motorsiklet meraklıları dikkat! Remus Bitcoin’i ekliyor
Düşük volatilite
Altın’ın volatilitesi Bitcoin’e nazaran çok daha düşüktür. Bunun anlamı, altının fiyatı Bitcoin’e göre neredeyse hiç dalgalanma göstermez.
Bitcoin fiyatının neden bu kadar değiştiğini merak ediyorsanız cevap volatilitedir. Bu da market talebinde dalgalanma, yatırımcının düşünceleri vs.gibi sorunlardan kaynaklanmaktadır.
Bloomberg: Bitcoin küçük rallisi sona ermek üzere, yeni bir Kasım depremi yaşayabiliriz!
Yılların getirdiği saygınlığa bağlı güvenilirliğe sahip olan altın Bitcoin’in uğraştığı sorunlarla uğraşmaz. Altın değeri asla çok fazla düşmez fakat Bitcoin düşebilir.
Yerleşik saygınlık
Altının arkasındaki, yüzyılların getirdiği sınırlı tedarikteki değerli metal bakışına Bitcoin sahip değil. Yıllarca insanlar altına geleneksel yatırım modeli gözüyle baktılar. Ve bu psikolojik bakış kısa süre içinde değişmeyecektir.
Daha geniş kullanım
Altın kıymetli bir metal olarak süslemeden ilaca kadar çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor. Bu da onun değerini belirgin bir şekilde arttırıyor.
Depolama güvenliği
Altın fiziksel lokasyonlarda depolanıyor. Bitcoin ise yalnızca online cüzdanlarda depolanıyor. Yani altının korunması Bitcoin’e göre daha kolay.
Her ne kadar kripto cüzdanlarını güvende tutmanın yolları olsa da hacklenme riski daima var. Soğuk cüzdanlar riski azaltıyor fakat bunlar her kripto sahibi tarafından kullanılmıyor. Bu nedenle kripto depolarının güvenliğine gölge düşüyor.
Tüm bu nedenlerden ötürü altın daha güvenli ve daha stabil bir yatırım aracı. Tabi ki en iyisi olmasa bile…