Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Dünyanın en çok tercih edilen kripto para borsalarından biri olan Binance hakkında merak edilen tüm soruları ve cevaplarını bu yazı dizimizde bulabilirsiniz.
Binance Borsası nedir ve nasıl kuruldu?
Finans piyasalarına 2005 yılında Şanghay’da Fusion Systems’ı kurarak başlayan Changpeng Zhao, kripto para sektöründeki kariyerine 2013 yılında blockchain.info ekibine katılarak başladı. Sonrasında OKCoin’de CTO olarak bir süre çalışan Zhao, sektör ile ilgili ciddi deneyimler kazandı.
Tarihler Temmuz 2017’yi gösterdiğinde Binance kapılarını kripto severlere açtı ve büyük ses getirdi. Binance, Çin’de kurulmasına rağmen oldukça maceralı bir yolculuğa da yelken açmış oldu. Şöyle ki Eylül 2017’de Çin hükümetinin kripto para ticaretini yasaklayacağına yönelik haberler öncesi merkezini ve sistemini önce Japonya’ya akabinde ise Tayvan’a taşımıştır.
Bu yer değişikliklerine rağmen, Binance açıldığından sadece altı ay sonra Ocak 2018’de piyasa değeri 1,3 milyar dolar olan dünyanın en büyük kripto para borsası haline gelmişti.
Mart 2018‘de Binance, Malta’da bir ofis açma niyeti olduğunu açıkladı ve sonrasında şirketin merkezi Malta’ya taşındı. Artık Avrupa pazarına açılma zamanı gelmişti ve yeni bir platform geliştirme konusunda adımlar atılmaya başlandı.
Binance Jersey isimli bu platform Avrupa pazarını yönelik olarak dizayn edildi. 2019 yılında, Binance.com borsasından bağımsız olarak kurulmuş olan Binance Jersey, Euro ve İngiliz sterlini dahil olmak üzere bir çok fiat-kripto para çifti ile hizmet vermeye başladı.
Binance hızla büyürken zaman içinde ciddi sıkıntılar ile karşılaşmaya başladı. 7 Mayıs 2019‘da Binance, bilgisayar korsanları tarafından 7.000 Bitcoin’in çaldığını ve “büyük ölçekli bir güvenlik ihlali” nin kurbanı olduğunu açıkladı.
Binance CEO’su Changpeng Zhao, bilgisayar korsanlarının “kimlik avı, virüsler ve diğer saldırılar da dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullandığını” ve işlemlerini “mevcut güvenlik kontrollerimizi geçecek şekilde yaptıklarını” söyledi. Binance para çekme ve para yatırma işlemlerini durdurdu ancak kripto ticarete izin verdi. Ayrıca güvenli varlık fonu aracılığıyla müşterilere çalınan bakiyeleri geri ödeme sözü verdi.
21 Şubat 2020‘de Malta Finansal Hizmetler Otoritesi (MFSA), Binance’a ‘Malta merkezli bir kripto para birimi’ şirketi olarak atıfta bulunan medya raporlarına yanıt veren kamuya açık bir açıklama yayınladı.
Açıklamada Binance’in “MFSA tarafından kripto para birimi alanında faaliyet göstermesine izin verilmediği ve bu nedenle MFSA tarafından düzenleyici denetime tabi olmadığı” belirtildi. MFSA, “Binance’in Malta’da düzenleyici gözetim alanına girmeyebilecek herhangi bir faaliyetinin olup olmadığını değerlendirdiğini” de ekledi.
Binance nedir?
Binance Temmuz 2017’de kurulan ve işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsasıdır.
Binance Borsası güvenli mi?
Binance Borsası gerek 2FA doğrulamasını gerekse SMS doğrulamasını müşterilerine sunması nedeniyle oldukça güvenilirdir.
Binance komisyon oranları
VIP0 üyelerinden %0.1 komisyon ücreti alır. Bu oran bakiyenizde BNB bulundurmanız halinde spot işlemlerde %25 , vadeli işlemlerde ise %10 daha düşük olur.
Binance Borsası’na nasıl üye olunur?
1. Adım: Kırmızı alana E-mail adresinizi yazınız.
Buraya geçerli ve güvenli bir e-mail adresi yazdığınızdan emin olunuz!
2. Adım: E-Posta ve şifre belirleme
E-mail adresinizi tekrardan belirtip, kendinize bir şifre belirleyiniz. Sistemin kabul edebilmesi için şifrenizin en az 8 karakter içermesine, büyük harf ve sayı ihtiva eden bir kombinden oluşmasına dikkat ediniz.
3. Adım: Doğrulama Kodu
E-postanıza gelen doğrulama kodunu giriniz
4. Adım: Binance’ye hoşgeldiniz
Artık Binance’nin kalabalık pariteleri arasında kaybolmaya başlayabilirsiniz.
Binance nasıl başarılı oldu?
Yukarıdaki sorunun çok basit bir cevabı var. “Çünkü Binance bir ekosisteme sahip”. Peki, bu ekosistem nasıl oluştu? Altı ay içinde nasıl dünyanın bir numaralı kripto para ticaret platformu oldu? 4 fazdan oluşan bu gelişim sürecini gelin beraber inceleyelim.
Faz 1 – Piyasaya giriş
Algı Yönetimi: Yaklaşık 5 yıldır kripto/blockchain ekosisteminin içinde bulunan bir çok borsa ile ticari münasebeti bulunan biri olarak şunu çok net olarak söyleyebilirim. Binance’ın başarısındaki en temel unsur batılı bir anlayışı doğuya yani Asya ülkelerine getiriyoruz algısını piyasaya oldukça iyi anlatmalarıdır. Konunun daha net anlaşılması için biraz daha açıklama yapmak istiyorum.
Günümüzde kripto para borsalarının tercih edilmesindeki en önemli unsur işlem hacmidir. Tabi ki borsanın sahip olduğu teknoloji, müşteri hizmetleri, listelenen koin çeşitliliği önemlidir ancak insanları mıknatıs gibi kendisine çeken ana unsur işlem hacimdir. İşlem hacminin yüksekliği, alım satımın olduğunun ve platformun insanlar tarafından tercih edildiğinin en somut göstergesidir.
Zaten Asya ülkelerindeki kripto ticari ile uğraşan ve uğraşma potansiyeli olan yüz milyonlarca insanı ve sahip oldukları yüksek bakiyeleri düşündüğümüzde Binance’nin bu potansiyeli ne kadar doğru değerlendirdiğini görebiliyoruz.
Batılı anlayış konusuna tekrar dönersek 2017 yılında sektörde işlem yapanlar hatırlayacaktır global ölçekte Poloniex ve Bittrex gibi borsalar yüksek işlem hacimlerine sahip olmalarına rağmen Asya pazarlarında çok aktif değillerdi.
Asya pazarlarında aktif olan borsalar Kore Wonu, Çin Yuanı ya da Japon Yeni kabul eden yerel ancak hacimli platformlardı. Hatta bu borsalar dünya ortalamasının üzerinde fiyatlara sahip oldukları için coinmarketcap.com tarafından liste dışı bırakılmıştı. Tam da bu noktada sahipleri ve yöneticileri Asyalı, çok iyi derecede İngilizce konuşan ve global bir iş kurma amacındaki Binance hayatımıza girdi ve büyümeye devam ediyor.
Referans Sistemi: Temmuz 2017’de kapılarını kullanıcılarını açmadan önce özellikle sosyal medya üzerinden çok etkili bir tanıtım kampanyası yapılmaya başlandı. Bu kampanyanın en önemli unsuru şu idi. “Tavsiye et ve kazan”. Özetle etkili bir referans sistemi ile viral bir etki oluşturmayı başarmıştı Binance.
Bir çok kullanıcı için abartı bir rakam olarak gözükebilir ancak sadece referans sistemini kullanarak 400 BTC kazanan kullanıcılar olduğu biliniyor. İnsanları gönüllü reklam temsilcileri olarak kullanıp ve sonrasında onları ödüllendiren bu referans sistemi başarı ile devam etmektedir. Sizde buradaki linkten üye olabilir ve tavsiyede bulunabilirsiniz.
Kripto Para Ticareti: Güvenilir teknolojisi ve düşük koimsyon ücretleri ile ünlenen Binance, 2018’de Coinmarketcap.com’un borsalar listesinde sıklıkla 1 numaraya yükseldi. Ancak KYC ‘ Müşterini Tanı’ politikalarında yeterince hassas olmadığı konusunda eleştirilmiştir. Kullanıcıların, günlük para çekme limitleri iki bitcoine eşit olan Binance, ticaret hesaplarını açmak için yalnızca bir e-posta adresine ihtiyacı vardır. Hong Kong’un Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu, Binance’ı menkul kıymet olarak nitelendirilen ticaret kripto para birimlerinden kaçınmasını söyleyen uyarılar yayınladı.
Binance Coin (BNB): Binance, Binance borsasındaki işlemler ve komisyon ödemeleri için kullanılabilen bir ERC-20 tabanlı Ethereum blockchain’de yer alan Binance Coin’i (BNB) çıkarttı. BNB’nin en önemli özelliği komisyon ödemelerinde kullanıcılara yüzde 50’ye varan indirim sağlamasıdır.
Binance Zinciri (Binance Chain): Binance, Nisan 2019 ortasında piyasaya sürdüğü kendi blok zincirini Binance Chain’u geliştirdi. Kısa bir süre sonra Binance Chain Explorer ve bir cüzdanını tanıttı. BNB, 23 Nisan’da yeni platforma taşındı ve yerel Binance Chain standardı BEP-2’ye uygun olarak çalışıyor.
Faz 2 – Yeni ürünler
Binance USD (BUSD): Stablecoin Paxos ve Binance, 5 Eylül 2019’da Paxos’un New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı tarafından onaylanmış, Binance USD (BUSD) adı verilen ABD doları destekli stabilcoin çıkaracağını duyurdu. Bir BUSD, Paxos’un sahibi olduğu ve kontrol ettiği ABD banka hesabına yatırılan bir ABD doları tutarını temsil eder.
BUSD, Ethereum ERC-20 tabanlı bir tokendir. Denetim Firması Withum BUSD ile ilgili yayınladığı raporlarda 30 Mart itibariyle mevduatla eşleşen 3,587,302,343 adet olan BUSD olduğunu belirlemiştir. An itibariyle BUSD, piyasanın en değerli 33. kripto para birimi konumundadır.
Merkeziyetsiz Borsa (DEX): Daha “geleneksel” kripto para birimi alım satım platformuna ek olarak, Binance kendi merkeziyetsiz borsası “DEX” i geliştirdi. Binance DEX olarak adlandırılan bu platform, 20 Şubat 2019’da test için halkın kullanımına sunuldu. Binance, DEX’in gelişiminin bu aşamasında birincil hedefinin, lansman yapmadan önce kullanıclardan gelen geri bildirimlerini toplamak ve buna göre bir yol haritası belirlemek olduğunu açıkladı. Sonrasında 23 Nisan 2020’de Binance Chain üzerinde DEX platformunu test ettiğini açıkladı. 25 Nisan’da Binance, DEX’i resmen başlattı ve Binance Coin ve Mithril’i (BNB / MITH) ilk ticaret çifti olarak listeledi.
Haziran 2019’un başlarında, Cointelegraph tarafından yayınlanan raporlar, Binance DEX’in 29 ülkedeki kullanıcılara web sitesi erişimini engellediğini iddia etti. Changpeng Zhao, Binance DEX’in hizmet şartlarını açıkça ihlal etmesine rağmen, kullanıcıların coğrafi konuma dayalı kısıtlamaları atlamak için sanal özel ağları (VPN) kullanabileceğini ile ilgili bir tweet attı. Binance, engellenen ülkelerden birinden Binance.org’a erişmeye çalışan kullanıcılara bir pop-up mesajı vermeye başladı ve bu da 1 Temmuz 2019’dan sonra “cüzdan arayüzüne ticaret ve erişimin” artık bu kullanıcılar için kullanılamayacağını söyledi.Coğrafi olarak engellenen ülkeler arasında ABD, Arnavutluk, Belarus, Bosna, Burma, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Kore, Fildişi Sahili, Ukrayna’nın Kırım bölgesi, Hırvatistan, Küba, Hersek, İran, Irak, Kosova yer alıyor , Lübnan, Liberya, Libya, Makedonya, Molodova, Sırbistan, Somali, Sudan, Güney Sudan, Suriye, Venezuela, Yemen ve Zimbabve.
Faz 3-Yerelleşme ve genişleme
Launchpad ve IEO: Bir borsa için herhangi bir projenin token satışına ev sahipliği yapmaya karar vermek itibarını tehlikeye atma riski de taşır. Eğer projenin sahtekâr olduğu ortaya çıkar veya vaatlerini yerine getiremez ise, borsanın itibar önemli bir yara alabilir. Bundan dolayı borsalar riski minimuma indirmek için bu konuda oldukça özenli olurlar.
Binance ‘nın başarı ile uyguladığı bu IEO modelinin tüm paydaşlara faydası vardır. Binance satış cirosundan ciddi bir pay alırken, kullanıcı daha uygun ücretlere ve listelenme garantili tokenlerine kavuşur. Proje sahibi firma ise Binance’ın mevcut kullanıcı tabanına ve pazarlama özelliklerine erişir. Token alan kullanıcılar zaten borsanın kullanıcısı olduğu için doğrulanmış bir kullanıcı olup olmadıklarına dair ek KYC / AML kontrolleri yapmak zorunda kalmazlar. Son olarak, bir IEO aracılığıyla satılan bir token, token satışının tamamlanmasından kısa bir süre sonra borsada listelenerek likidite ve kolay erişim sağlar.
Binance, IEO satışlarını Launchpad isimli platformu üzerinden yapmaktadır. 2017 sonlarında ve özellikle 2018 yılında yüzbinlerce kripto severin yatırım yaptığı ICO (Initial Coin Offering )projelerinin büyük bir kısmı hüsranla sonuçlandı. Zamanla anlaşıldı ki güzel tasarlanmış web siteleri ve teknolojik olarak en mükemmeli vadeden, para kazanmanın en garanti yolunu anlatan whitepaperın çoğunluğunun aslı çöp olduğunu dönemlerde Binance farklı bir strateji güttü ve Launchpad isimli ürününü çıkardı .
2017 yılında: Gifto ve Bread
2018 yılında: BitTorent Token, Fetch.ai, Celer Network , Matic Network, Harmony, Elrond Network, WINk, Perlin, Band Protokol, Kava, Troy, Cartesi
2020 yılında: WazirX
IEO projeleri ile Binance, kripto para severlerin karşısına çıkmıştır ve IEO katılımcılarına yüksek getiriler sağlamıştır.
Binance Angels: Türkiye dahil bir çok ülkede başarı ile uygulanan, katılımcılarına ücret ödenmeyen ama bir çok avantajdan faydalanmalarını sağlayan temsilci programıdır.
Faz 4- Adaptasyon ve tekelleşme
Binance Charity: Binance, birçok ürün ve hizmetin yanı sıra Binance Charity adlı hayırseverliği desteklemek için bir platform işletiyor. Eylül 2019’da, yardım kuruluşu Dorian Kasırgası kurbanlarına yardım etmek için bir kampanya başlattı. Etkilenen bölgelerdeki yerel kuruluşlar aracılığıyla kasırga kurbanlarına yiyecek ve barınma sağlamak için 5 Eylül’de kripto para bağışlarını kabul etmeye başladı. Şirket web sitesinde, Bitcoin, Binance Coin ve XRP’de bağışların Hurricane Relief Project’e verileceğini ve bağışların şeffaflık uğruna bir blok zincirine kaydedileceği duyuruldu.
coinmarketcap.com: Binance, 2 Nisan 2020’de, kısa bir süre önce dünyanın en büyük online kripto para veri toplayıcısı olan CoinMarketCap satın alındığını açıkladı. Satın alma bedeli açıklanmamasına rağmen 400 milyon dolar civarında telaffuz edilen rakamlar piyasada oldukça ses getirmiştir. Yapılan resmi açıklama:
CoinMarketCap kuruluşundan bu yana dış paydaşlardan bağımsızlığını korudu ve bağımsız bir işletme olarak yürütülmeye devam edecek. Binance kripto para borsası ve yerel token BNB CoinMarketCap, CoinMarketCap ve Binance, birbirinden katı bir bağımsızlık politikası sürdüren ayrı varlıklardır: Binance’in CoinMarketCap sıralamasında bir etkisi yoktur, CoinMarketCap’in Binance’ın işlemleri üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
Binance.US: Binance tarafından ABD vatandaşları için 14 Haziran 2019’da güncellenmiş “kullanım koşulları” ile ilgili duyuruda, Eylül ayı itibariyle ABD’nin ticari veya perakende müşterilerine artık hizmet vermeyeceği söylendi. Binance, BAM Trading Services ile ortaklık yaparak ticaret platformunu ve cüzdan teknolojilerini BAM’a lisanslandığı duyurdu. BAM bu işlemleri yapabilmek için öncesinde FinCEN işlemlerini tamamladı. Binance.US, 24 Eylül 2019’da 13 fiat ve kripto para biriminden kripto para birimine BTC, ETH, XRP, BCH, LTC, BNB ve USDT çiftleriyle işlem başlattı. 15 Ekim 2020 itibariyle bünyesinde 105 kripto para barındıran Binance US, işlem hacmine göre dünyanın en büyük 21. kripto para ticaret platformudur.
Binance Borsası resmi kanalları
- Ana Sayfası: https://www.binance.com/
- Twitter: https://twitter.com/binance
- Facebook: https://www.facebook.com/binance/
- Medium (ENG): https://medium.com/@binance