Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Altın destekli kripto paralar geleneksel yatırımcının ilgisini çekiyor. Güven sorunu aşılabilirse diğer fiziksel varlıkları da Blockchain’de görebiliriz.
Altın destekli kripto paralar yatırımcının gündeminde
Altın destekli kripto para fikri Bitcoin’den bile önce vardı ancak kripto işlemlerini ince eleyip sıkı dokuyacak güvenlik ve muhasebe sistemi sağlayan Blockchain teknolojisinin gelişimine kadar hayata geçirilemedi.
Bilindiği gibi dolar destekli stabilcoinlerde bir token bir dolara sabitlenmiş durumda. Tether’in USDT’sinde olduğu gibi, altın destekli kripto paralar da altının belli bir değerine sabitlenebilir. Bu şekilde değeri, piyasa güveninden ziyade fiziksel varlığıyla desteklenmiş olur.
Bu nedenle bir gram altına eşitlenmiş bir token, arz/talep hareketlerinden etkilenmeden her zaman piyasadaki külçe altın fiyatına denk gelecektir. Elbette altın destekli kripto para popüler olursa token fiyatı külçe altın fiyatını geçecektir.
Güven önemli
Altına dayalı kripto paralar için elbette bazı çekinceler var. Böyle değerli bir emtianın altın olarak saklanması öncelikli problemi oluşturuyor.
Çözümü için bir üçüncü taraf kullanımı gerektirmesi, token fiyatı içinde değerlendirilmesi gereken ek bir maliyet oluşturuyor. Bununla birlikte, altın gibi fiziksel bir varlığın çalınması riski birincil bir risk olmaya devam etmektedir.
Bu nedenle, güven sorunu daha da önemli bir konu. Bir yatırımcı, metalin fiziksel rezervlerini elinde bulunduran şirketin güvenliğine ve bütünlüğüne güvenmekle kalmamalı. Aynı zamanda arzdaki tüm tokenlerin gerekli miktarda fiziksel emtia tarafından karşılandığına dair kripto varlık ihraççısına da güvenmelidir.
Bu yıl dolar destekli USDT’de görüldüğü gibi, ABD para birimi tarafından tamamen desteklendiği iddiasının meşruiyeti üzerine sorular ortaya çıktı. İddialara göre Tether’in yönetimi paylaştığı bir şirket olan Bitfinex Borsası, finansmanında bir eksikliği gidermek için tether dolar rezervlerini kullanmıştı.
Herhangi bir finansal ürünün piyasaya sürülmesinde güven önemlidir, bu nedenle denklemin altın satın alma tarafı dijital token işlemleri kadar şeffaf olmalıdır.
İlgili: Bitcoin ve altın fiyat karşılaştırması
Altına dayalı kripto paralar kimin ilgisini çekiyor?
Birçok dijital yatırım şirketi Bitcoin’in, altının niteliklerinin çoğunu yerine getirdiğine inanıyor ve kripto para birimini “dijital altın” veya “altın 2.0″olarak adlandırıyor. Bundan dolayı altına dayalı kripto paralar zamanın ruhuna aykırı görülüyor.
Bununla birlikte, altının fiziksel özelliklerine daha fazla ilgi duyanların bu ürünle ilgilenmesi muhtemeldir. Fiziksel altına yatırım yapmak saklama risklerini beraberinde getirir ve altın piyasasından etkilenen türev ürünlerle birlikte, genellikle ücrete tabi olan toplu yatırım fonlarında değerlendirilirler.
Bu nedenle, altına dayalı kripto paralar, kripto para birimi meraklıları yerine altın severlere hitap etme olasılığı daha yüksek. Piyasada bu kripto paralardan düzinelerce var ama hiçbiri altın kadar güven veremiyor.
Gelecekte kripto meraklıları yerine emtia yatırımcılarının iştahını tatmin etmek için daha fazla hammadde ve fiziksel varlık tokenleri piyasaya sürülecek. Örneğin geçen hafta Paxos altın destekli kripto para tokenini yayınladı ve blockchain’e daha fazla ‘gerçek dünya varlıkları’ koyma planı olduğunu söyledi.
Kripto paraların değerli madenler gibi maden değerinden ya da kâğıt para gibi devlet itibarından kaynaklanan bir değeri yok. Değeri, kullanıcılarının onu bir değiş tokuş aracı olarak kabul etmelerinden ya da bir emtia gibi görmelerinden kaynaklanıyor. Değeri, tıpkı diğer para birimlerinde ya da emtialarda olduğu gibi, piyasada anlık olarak arz ve talep koşullarına göre belirleniyor.
İlgili: Altın haberleri
“İçerikler bilgilendirme amaçlı olup kesinlikle yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir. Yatırım, uzmanlık gerektiren ciddi ve riskli bir iştir.”