Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin fiyatları makro ekonomik gelişmelerden birebir etkileniyor. Bitcoin fiyatlarını etkileyebilecek makro ekonomik göstergeler nelerdir?
Bitcoin’in önünü açan küresel ekonomik sorunlar
Geleneksel yatırım araçları ile Bitcoin fiyatları arasında birçok yorumcuya göre negatif ilişki var. Korona salgınının da etkisi ile Bitcoin’in önünü açabilecek makro ekonomik problem dikkat çekiyor.
Yatırımcılar hem bin bir güçlükle tasarruf ettikleri birikimlerin değer kaybetmesini istemez hem de emeklilik dönemindeki gelir düşüşlerini tasarrufları ile telafi etmek isterler. Mevcut makro ekonomik politikalar, insanların cari dönemdeki birikimleri aşındırmaktadır. Bu nedenle Bitcoin ve kripto paralar gibi alternatif yatırım seçenekleri gündeme geliyor.
Grayscale anketine göre ABD’li yatırımcıların %4’ü Bitcoin ve kripto paraları uzun vadeli bir birikim aracı olarak tercih ediyor.
Bitcoin Capital’den Simon Dixon önümüzdeki dönemde küresel ekonomik bir krizi doğurabilecek 7 önemli faktörden bahsetmektedir. Kriz dönemlerinde Bitcoin, Grayscale’ın raporuna göre güvenli bir liman haline gelebilir.
1- Yüksek Kamu Borçları
Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan devletlerin kamu borçları her geçen gün artıyor. İlerleyen dönemlerde bazı ülkeler uluslararası yükümlülüklerini yerine getiremeye bilir. Bu durum bir küresel krizi tetikleyebilir.
Lütfen Bkz: ABD’den Bitcoin hakkında 2 önemli haberimiz var!
2- Hisse senedi piyasaları
Doğal tüketimden ziyade borçla desteklenen hisse senedi piyasaları sağlıklı zeminde büyümüyor. Merkez Bankaları niceliksel gevşeme (quantitative easing) olarak adlandırılan para politikalarıyla piyasadaki likidite artmaktadır. Bu likit fonların bir kısmı hisse senedi piyasalarına dump edilmektedir. Dolayısıyla şirketlerin rekabet ve inovasyon gibi reel gerekçelerle büyümesi gerekirken likit fonlarla hormonlu biçimde büyümektedirler.
3- Düşük (hatta negatif) faiz oranları
Niceliksel gevşeme (quantitative easing) ve negatif faiz oranları insanların tasarruf motivasyonlarını engellemektedir. Negatif faiz oranları tasarruf oranlarını azaltmaktadır. Tasarruflar ise ekonomik büyümenin motoru olan yatırımların temel finansmanıdır.
4- Yüksek kredi kartı borçları
Bankacılık ve finansal sistem üzerindeki önemli risklerden birisi de artan kredi kartları borçlarıdır. Yüksek borçlar bankacılık sektörü için ciddi bir risk oluşturuyor.
5- Emeklilik sistemi
Yaşlanan nüfus ve artan ortalama ömür süresi emeklilik sisteminin maliyetlerini arttırmaktadır. Son dönemde emeklilik sisteminin finansmanını kolaylaştırmak için emeklilik fonlarının getirisi yüksek riskli yatırımlar gerçekleştirdiği gözlenmektedir. Olası bir krizde emeklilik fonlarının iflası, istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
6- Öğrenci kredileri
Özellikle ABD merkezli eğitim sisteminde öğrenciler üniversite mezunu olmak için aşırı borçlanmaktadırlar. İşsizlik oranlarındaki artış ve genç işsizlik öğrenci kredilerinin geri ödemelerinde problem oluşturabilir. Bu durumda öğrenci kredileri de bankacılık ve finansal sistem üzerinde risk unsuru haline gelmesi kaçınılmaz olur.
7- Emlak Sistemi
Bankacılık sistemi emlak piyasalarına kullandırdığı yüksek meblağlı kredilerden dolayı emlak piyasalarına aşırı bağımlı hale geldi. Emlak kredilerinin geri dönüş oranlarında bir düşüş veya emlak fiyatlarındaki olası düşüşler finansal piyasaları zor duruma düşürebilir.
Yukarıda sayılan faktörler küresel ekonomiyi krize götürebilecek faktörlerdir. Ancak birçok yorumcuya göre Bitcoin, geleneksel yatırım araçlarına karşın güvenli bir liman ve hedge yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyor.
Not: Bu yazı yatırım tavsiyesinde bulunmamaktadır. Bilgilendirme amaçlıdır.