Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Rusya’da bir hükümet komisyonu Bitcoin madenciliği ile ilgili bir öneride bulundu. Buna göre BTC mining 2031 yılına kadar kış aylarında zor anlar yaşayacak. İşte, Bitcoin madenciliğini ilgilendiren bu önemli gelişmenin ayrıntılarına bakalım.
Rusya’da 2031 yılına kadar kış aylarında BTC madenciliği yasağı öneriyor
Rusya, 2031 yılına kadar her kış Bitcoin madenciliğini yasaklamayı planlıyor. Hükümet komisyonu, ülkenin bazı bölgelerinde yaşanan elektrik sıkıntısını çözmek için bu öneriyi gündeme getirdi. Komisyona liderlik eden Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, özellikle sert kış aylarında elektrik ihtiyacının artmasıyla birçok bölgenin enerji talebini karşılamakta zorlandığını belirtti.
Yasak, Irkutsk ve Sibirya’nın kuzeyi gibi madencilik açısından önemli bölgeleri etkiliyor. Ayrıca, iki yıl önce Ukrayna’dan ilhak edilen Zaporizhzhia, Donetsk, Herson ve Luhansk gibi bölgelerde de geçerli olacak. Yasak, 2025 yılında 1 Aralık’tan 15 Mart’a kadar uygulanacak, sonraki yıllarda ise 15 Kasım’dan 15 Mart’a kadar sürecek.
Madencilerden Alternatif Bölgelere Yönlendirme
Komisyon, enerji tasarrufuyla önceliğin hanelere verilmesi gerektiğini vurguladı. Enerji Bakanlığı ve enerji şirketlerinden yasağın uygulanmasıyla ilgili detayları hazırlamaları istendi. Ancak, yerel hükümetlerle bu konuda henüz resmi bir iletişim sağlanmadığı belirtildi.
Komisyon, madencilerin ülkeden çıkmasını istemediğini ve onları güneydeki fazla enerji bulunan bölgelere yönlendirdiğini açıkladı. Ancak, madenciler kuzeyin soğuk iklimi nedeniyle bu bölgeleri tercih ediyor çünkü düşük sıcaklıklar soğutma maliyetlerini düşürüyor.
İlgili – Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl alınır ve BTC madenciliği nasıl yapılır?
Madencilerin Tepkisi
Bitcoin madencileri, yasağın yasal ve düzenlemelere uygun faaliyet gösteren işletmeleri cezalandıracağını savunuyor. Endüstriyel Madencilik Derneği Direktörü Sergey Bezdelov, bu durumun yasa dışı madenciliği artırabileceğini belirtti. Ayrıca, madencilerin başka bölgelere taşınmasının, yeni enerji altyapısı kurmaktan iki kat daha pahalıya mal olacağını söyledi.
Hükümet, elektrik üretimini artıracak tesislerin 2026’ya kadar 1,9 GW kapasiteye ulaşmasını hedefliyor. Ancak kısa vadede, madencilik yasağının daha hızlı bir çözüm olacağı düşünülüyor.