MMT ve Japonya: Bitflyer’ın CEO’su Yuzo Kano’dan Çarpıcı Açıklamalar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Bitflyer’ın kurucusu ve CEO’su Yuzo Kano, Modern Para Teorisi’nin (MMT) Japonya ekonomisi üzerinde yaratabileceği büyük tehlikelere dikkat çekti. Eski bir Goldman Sachs trader’ı olan Kano, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, MMT’nin giderek yaygınlaşması durumunda “enflasyonun asla durmayabileceğini” belirtti ve bunun halihazırda zor bir dönemden geçen Japonya ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

MMT, ekonomik büyümeyi teşvik etmek adına kamu harcamalarının artırılması gerektiğini savunan bir teori. Bu görüşe göre, devlet harcamalarını sınırsız bir şekilde artırabilir, ekonomik sorunları çözmek adına daha fazla para basabilir. Ancak Kano, bu teorinin savunduğu politika uygulamalarının uzun vadede güven kaybına, enflasyonun kontrolden çıkmasına ve ciddi ekonomik sorunlara yol açabileceği görüşünde. MMT’nin yaygınlaşmasının, Japon yeninin itibarını sarsabileceğini ve toplumun paraya olan güvenini kaybetmesine yol açabileceğini belirten Kano, Japon ekonomisinin böyle bir kaosa ihtiyacı olmadığını vurguladı.

“Enflasyon Sonsuz Hale Gelebilir” Uyarısı

Kano, 3 Kasım’da (JST) yaptığı açıklamada, MMT’nin ardındaki temel düşüncenin “ekonomiyi iyileştirmek için çok para kullanmak” olduğunu, ancak bu yöntemin başarısız olması durumunda fiyatların hızla yükselebileceğini ve paranın güvenilirliğini kaybedebileceğini söyledi. Ekonomik sıkıntıları çözmek adına para basmanın, uzun vadede ekonomik bir felakete yol açabileceğine dikkat çekti.

ABD’de Trump ve Harris gibi figürlerle ilgili tartışmalar sürerken, Japonya’da giderek artan sayıda kişi Trump’ın mali açıdan tutucu bir politika izlediğine inanıyor. Ancak, Trump’ın 2016’da yaptığı “Parayı basıyorsanız asla temerrüde düşmek zorunda değilsiniz” açıklaması, aslında MMT’nin temel prensiplerinden birini yansıtıyor: Sorunları çözmek için sınırsız para basımı.

Japonya’nın Yeni Başbakanı ve MMT Eğilimi

Japonya’da yeni seçilen Başbakan Shigeru Ishiba, BoJ (Japonya Merkez Bankası) politikalarını eleştirirken, aynı zamanda MMT tarzı harcamaları destekleyen bir duruşa sahip. Ishiba, Japonya’nın askeri harcamalarını artırmak amacıyla serbest bir para politikasını savunuyor. Kano ise, MMT’nin “yeterince paramız yok, bu yüzden harcamalarımızı kontrol edelim” şeklindeki frenleyici etkiden yoksun olduğunu ve bu durumun, politikacıların halkın desteğini kazanmak adına popülist harcamaları artırabileceğini savunuyor.

Kano’nun endişesi, aşırı para basımı sonucu mal arzının yetersiz kalması ve enflasyonun kontrolden çıkması. Japon yeninin değer kaybettiği, aşırı turizm ve artan enflasyonun halkı zorladığı bu dönemde, MMT gibi teoriler ve politikacıların hayalci vaatleri Japonya’nın ihtiyacı olan son şey.

Kano’nun son uyarısı oldukça çarpıcı: “MMT, fiyatlar çok fazla yükselmediği sürece para harcamanın sorun olmadığını düşünüyor.” Ancak fiyatlar hızla artarsa, piyasa bir kere itibari para ile dolduğunda devletin musluğu kapatamayacağını belirtiyor ve “enflasyon kontrolden çıkabilir” uyarısında bulunuyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.