100 yıl önce Henry Ford’dan ilginç Bitcoin iması!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Sizi yaklaşık 100 önce yayınlanmış bir gazete kupürüne götürmek istiyoruz. Henry Ford’un 100 yıl önce New York Times’e yapmış olduğu açıklamalarda ilginç Bitcoin iması çıkıyor.


100 yıl önce Henry Ford’dan ilginç Bitcoin iması!

Adam Smith’e Kapitalizmin teorisyeni unvanını verecek olursak Kapitalizmin pratisyeni unvanına en layık kişinin Henry Ford’un olması gerekir. Henry Ford’un geliştirdiği üretim modeli ve otomobil satış pazarlaması günümüz kapitalizmin temellerini attı. Henry Ford’un ABD’nin Detroit şehrindeki Ford fabrikasında Ford’un tarihi T Modelinden 15 milyon adet üretildi. Bu sayı o zamanki tarihe göre mükemmel sayılacak bir rakamdı. Ford T Modelinin rekoru ancak 1972 yılında Volkswagen’ın Beetle modeli ile aşılabildi.

Ford’un üretim modelini merak eden okuyucularımız Charlie Chaplin’in meşhur “Modern Zamanlar” show’una bakmalarını tavsiye ediyoruz.

1900’lü yıllarda otomobiller sadece zenginler içindi. Ford seri üretim sistemine geçerek bu algıyı kırdı ve ürettiği otomobillerin maliyetini orta direğin de alabileceği seviyeye çekti. Henry Ford “işçilerime de araba satabilirim” dedi. Meşhur “5 dollars a day” sloganı/politikası ile ABD ekonomisinde dengeleri sarstı. Henry Ford, bu politikası ile işçilerine günlük 5 dolar ödemeye başladı. Bu rakam dönemin ortalama işçi maaşlarının neredeyse 2 katına denk geliyordu. Henry Ford bu politikası ile başarılı oldu ve işçilerine de araba satmayı başardı.

Gelelim bugün twitter’da da ilgi uyandıran gazete kupürüne. Henry Ford, yaklaşık 100 yıl önce altın para sistemini eleştirerek yeni pir para ya da ödeme sistemi öneriyor. Henry Ford yeni ödeme sistemine “Energy Currency” yani “Enerji Parası” adını veriyor. Aşağıda ilgili gazete kupürünü görüyoruz.

henry ford 100 yıl önce Henry Ford'dan ilginç Bitcoin iması!

Enerji Parası elektrikle üretilen Bitcoin’i hatırlatıyor. Ancak bu kupürde dikkat çeken husus Henry Ford’un altın para sistemine ve bankerlere güvenmemesi. Henry Ford, altın para sistemi devam ederse altınların bir grup bankerin elinde toplanacağı ve para piyasalarında ciddi manipülasyonların olabileceğini savunuyor. Bir nevi Henry Ford para piyasalarında “merkezsizliği” kutsuyor.

Lütfen Bkz: Offshore finans devinden Bitcoin yatırımcılarına müjde!

 Bitcoin’i klasik ödemeler sisteminden farklı kılan temel faktör ise merkezi bir otorite tarafından yönetiliyor olmaması. Bitcoin arzı, herhangi bir merkez bankası tarafından arttırılamıyor. Bilindiği üzere Bitcoin arzı 21 milyon adet ile sınırlı ve 18.8 milyonu piyasaya sürülmüş durumda. Kalan meblağ ise belli bir takvime göre manipüle edilmeden piyasaya sürülüyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.