Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Elon Musk’ın Bitcoin’in enerji tüketimi ile ilgili oluşturduğu gündem durulmak bilmiyor. Öyle görünüyor ki herkes bir çözüm sunuyor bu soruna. Şimdi de Ethereum kurucu ortaklarından Vitalik Buterin çözüm önerisi ile ortaya çıktı.
Vitalik Buterin: PoS, Bitcoin’in sorununu çözer
Musk’ın gündeme getirdiği Bitcoin’in enerji tüketimi ile ilgili konu Vitalik Buterin’e soruldu. O da hiç tereddüt etmeden cevabın kendisinin de tercihi olan Proof-Of-Stake (PoS) konsensüs mekanizması olduğunu söylüyor.
Buterin, Hong Kong StartmeupHK sanal festivalinde şöyle konuştu:
“Proof-of-stake, Bitcoin’in (çevreye etkisi) sorununu çözer ve çalışması için çok daha az kaynağa ihtiyaç duyar.”
Böyle konuşunca Buterin’e Ethereum’um hala Proof-Of-Work (PoW) konsensüs mekanizmasında çalıştığı da soruldu. Buterin ise Ethereum ağının PoS’a geçmesi ile emisyonlarını “100 kat, hatta 10.000 kat” azaltacağını söylüyor. Şöyle devam etti:
“Biz PoS’un uygulanmasının bir yıl süreceğini düşünmüştük. Ancak gerçekten altı yıl sürdü.”
Buna sebep olarak ise bu modelin karmaşıklığını gösteriyor.
İlgili – Ethereum 2.0 neden bu kadar önemli?
PoW ve PoS’un kısa tanımı
Bu iki mekanizmanın temel olarak nasıl çalıştığını çok kısa olarak şöyle açıklayabiliriz.
Proof-Of-Work (Pow) ya da İş Kanıtı konsensüs mekanizmasında, madenciler karmaşık kriptografik bulmacaları çözerek birbiriyle rekabet eder. Kazanan bloku onaylayarak onu blockchaine ekliyor. Bu da ağın merkezsiz işleyişini sağlıyor ki her bir bloku kimin onaylayacağına karar vermek için merkezi bir otoriteye ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
Proof-Of-Stake (PoS) ya da Varlık İspatı konsensüs mekanizmasında ise doğrulayıcılar belirlenen süre zarfında coinerinin stake yaparlar (ağda kilitlerler). Bu süre zarfında bloklar üzerinde oy kullanır ve önerilerde bulunabilirler. Her bir doğrulayıcının oyunun ağırlığı, stake yaptığı coin miktarına göre hesaplanıyor.
Her ne kadar PoS daha çevresel bir sistem sunsa da, eşitlik açısından eleştiriliyor. Çünkü daha çok coine sahip olanlara avantaj sağlıyor. Ayrıca kripto para borsaları gibi yüklü coin sahiplerine ağı ele geçirme ihtimali sunuyor.