Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin’in anonim işlemlere imkan tanıması, kamu otoritelerinin ciddi eleştirilerine yol açıyor. İllegal işlemlerde ve uyuşturucu ticaretinde Bitcoin hangi oranda kullanılıyor? Kamu otoriteleri eleştirilerinde haklı mı?
Uyuşturucu ticaretinde Bitcoin kullanımı artıyor mu?
Bitcoin ve kripto para piyasalarını düzenlemek isteyen kamu otoritelerinin genel argümanlarından birisi de Bitcoin’in illegal işlemlerin finansmanında kullanılması. Bu iddia nedeniyle bazı ülkeler, Bitcoin’i yasaklama ve kısıtlama yoluna gittiler. Bu iddia doğru mu gerçekten? Bitcoin illegal işlemlerin finansmanında kullanıyor mu?
Bu iddialara Chainalysis isimli blockchain şirketi tarafından hazırlanmış rapor cevap veriyor. Bu raporun ayrıntılarına geçmeden önce Gemini Borsası yöneticileri Winklevoss kardeşlerin CNN’deki açıklamalarını hatırlayalım. CNN muhabiri Winklevoss kardeşlere suçlular Bitcoin kullanıyor mu sorusunu yöneltiyor. Winklevoss kardeşler ise “akıllı suçlular Bitcoin kullanıyor” cevabını veriyor. Chainalysis’in analizi Winklevoss kardeşleri haklı çıkarıyor.
Lütfen Bkz: Akıllı suçlular Bitcoin kullanmıyor: Winklevoss kardeşler
Winklevoss kardeşler, yukarıda linki verilen röportajda “Suçlular Bitcoin yerine izi takip edilemeyen nakit parayı tercih ediyor” diyor. Bitcoin üzerinden yapılan işlemlerin izi takip edilebiliyor ve Bitcoin kullanan suçlular, nihayetinde enseleniyor. Örneğin DarkNet’te işlem göre Silk Road isimli bir platform, 2011-2013 yılları arasında uyuşturucu ticaretinden yasaklı içeriklere kadar birçok illegal işlemlerin gerçekleştiği bir piyasa haline geldi. Silk Road’ta işlemlerin çoğu Bitcoin üzerinden gerçekleşiyordu. FBI, Silk Road kurucusunu yakaladı ve Silk Road’a el koydu.
Lütfen Bkz: Bitcoin yarılamalarının Başkanlık seçimlerine denk gelmesi tesadüf mü?
Aşağıdaki grafikte yıllara göre Dark Net’te kullanılan Bitcoin işlem hacmini görüyoruz. Grafikte açıkça görüleceği üzere illegal işlemlerde kullanılan Bitcoin işlem hacmi, 2017 yılından beri ciddi biçimde azalıyor.
Oransal olarak Dark Net’te 2012 yılında kullanılan toplam Bitcoin işlem hacmi %30 civarındayken günümüzde bu oran %1’lere kadar geriledi.
Yani iddia edildiği gibi Bitcoin illegal işlemlerin finansmanında kullanılmıyor.