Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
ABD merkezli bir elektrikli donanım tedarikçisi olan Crescent Electric Supply Company, dünya genelinde bitcoin madencilik maliyeti giderlerini ortaya çıkaran bir araştırma yayınladı.
Bitcoin Madencilik Maliyeti- Ülkeler Düzeyinde!
“Güney Kore bitcoin madencilik maliyeti için en pahalı ülke, bir BTC, yaklaşık 26,170 dolar maliyete mal oluyor . Sonraki en pahalı ülkeler sırasıyla Niue, Bahreyn, Solomon Adaları ve Cook Adaları.
Öte yandan, bitcoin madencilik maliyeti açısından Venezüella 531$ maliyetle en ucuz ülkedir. Elektrik ücretleri büyük ölçüde hükümet tarafından sübvanse ediliyor ve bu da inanılmaz derecede düşük fiyatlara yol açıyor. Eger Venezuela yaşarım diyorsanız Bitcoin madenciliği için adeta bir cennet.
Bitcoin madencilik maliyeti açısından diğer en ucuz ülkeler sırasıyla Trinidad ve Tobago, Özbekistan, Ukrayna ve Myanmar’dır.
Amerika Birleşik Devletleri, bitcoin madencilik maliyeti için uygun ülkeler sıralamasında 4.758 $ maliyetle 41. sıradadır. Büyük bir madencilik merkezi olan Rusya, 4,675 dolar maliyetle ABD’nin hemen biraz altındadır. Çin, 3,172 dolar maliyetle en ucuz 17. ülke olarak sıralamada yer aldı
Bu sıralamayı yaparlarken hangi değerleri esas aldıkları belirtilmemiştir. Sadece elektrik maliyetlerini mi baz aldıkları belirsizdir. Ancak şu açıklama yer alıyor:
“Madencilik rigleri için, AntMiner S9, AntMiner S7 ve Avalon 6 kullandık. Bir btc kazmak için gereken süreyi ve maliyeti hesap ettik.
Mevcut bitcoin madenciliğinin maliyeti:
İlginçtir ki, Hindistandaki maliyetle Çindeki maliyet hemen hemen aynıdır. Ancak bitcoin madenciliği Hindistanda bir türlü ilerlememiştir. Bunun en başlıca sebebi, Hindistan’ın iklimi sıcak olduğu için soğutmaya harcayacakları enerji maliyetinin madenciligğin kâriını götürecek olması olabilir.
Bitcoinin şu anki fiyatıyla karşılaştırıldığında madencilik çok karlı bir sektör gibi görünüyor. Ancak madencilik için yapılacak yatırım ve ek maliyetler söz konusu olduğunda hiç de göründüğu gibi olmayabilir.
Öte yandan, bu toplam maliyeti hesaplarken bireysel madenciler değil de madencilik çiftliği gibi büyük çaplı firmalar baz alındıysa ek maliyetlerin olması kaçınılmazdır.
Bu durumlarda, arazi maliyetleri, donanımlar, soğutma maliyetleri, bakım, çalışan maliyetleri vb. durumları hesaba kattığımızda minimum maliyet BTC 8.000$’ı çok rahatlıkla bulabilir. Ki bu maliyet günden güne artmaktadır.
Piyaslar yeni yeni ayı piyasasından kurtuluyor. Madenciler, bitcoin 6.000 dolar iken büyük zarar görmeleri kaçınılmazdır. Görüldüğü gibi piyasların düsmesi sadece kripto tacirlerini etkilemiyor, aynı zamanda madencileri de derinden etkiliyor. Hatta diğerlerinden daha fazla.
Dünya çapında bir bitcoin’in toplam maliyetini tahmin etmek, sadece madenciler için değil, aynı zamanda tüccarlar ve hodler için de bir rekabet avantajı olacaktır.
Normal şartlarda, arzın düşmesi, fiyat artışını ifade eder.
Karl Marx, üretimin emek değeri olduğunu söylerken, genel olarak buna üretim maliyeti diyebiliriz. Belirli bir şeyin fiyatı maliyetinin altına düşerse, talep yeterli oluncaya kadar arz düşecektir.
Bu nedenle, toplam maliyetin ya da üreticilerin kar elde ettiği fiyat noktasını bilmek, bir varlığın fiyat tabanını tahmin etmenin kolay bir yolu olabilir.