Son Dakika: TBMM’nin Bitcoin raporu ortaya çıktı

tbmm
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığının hazırladığı, “Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri” raporu ortaya çıktı.

Son Dakika: TBMM’nin Bitcoin raporu ortaya çıktı

TBMM tarafından hazırlanan, “Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri” raporunda dijital, sanal ve kripto paralarla ilgili önemli detaylar var.

Kripto parala yönelik Resmi Gazetede yayınlanarak dikkat çeken yasak sonrası TBMM tarafından hazırlanan raporda Altın ve nakip para sistematiği anlatılırken, Bitcon için “bankaların, aracı kurumların, otoritelerin ve hükumetlerin denetim ve düzenlemelerinden uzaktır” denildi.

16 Nisan’da yayımlanan raporda, Bitcoin’in günden gene geleneksel paraların yerini aldığı belirtilirken, Türkiye’nin de Bitcoin gelişmelerini takip etmesi gerektiği vurgulandı. Raporun en ilgi çekici bölümlerinden birinde Bitcoin’den gelir elde edilebileceğine dikkat çekiliyor:

 

Riskler değerlendirilerek, teşvik edici düzenlemeler yapılırsa, Bitcoin pazarından gelir elde etmemiz de mümkün olabilecek.

 

Raporda, kripto paraların kontrolünün merkezsiz bir yapı tarafından sağlandığı vurgulanarak, “Merkezi olmayan bu yapının kontrolü blok – zincir (blockchain) adı verilen bir nevi kayıt defteri niteliğindeki işlem veri tabanları tarafından gerçekleştirilmektedir” açıklaması yapılıyor.

 

TBMM raporunda kripto paralar dışında bulunan, dijital ve sanal paralar hakkında da, “Kripto paralar dışındaki dijital ve sanal paralar, kendi başlarına para birimi değildirler. Temsil ettikleri ülkenin ulusal para birimine dayalıdırlar ve o ülkenin merkezi otoritelerince düzenlenip denetlenebilirler.” denilerek açıklama yapılıyor.

 

Kara para aklama

TBMM raporunda kripto paraların yasadışı işlemlerde kullanılması ile ilgili de görüş bildiriliyor.

 

Bitcoin ve alt coin’lerin alternatif para birimine karşılık gelmesi ve herhangi bir otoriteye bağlı olmaması, kara para aklanması ve yasadışı işlemlerde kullanılması gibi eleştirileri beraberinde getirse de mevcut koşullarda dijital para olgusunun varlığı bir tarihsel birikimin başarı aşaması olarak görülmekte ve bu aşamaya ayak uydurmak için çalışmalar ve düzenlemeler yapıldığı bilinmektedir

 

ifadelerine yer verildi.

 

Sonuç

16 Nisan’lı TBMM raporunun sonuç kısmında, bazı ülkelerin dijital paralar için düzenleme ve denetleme yoluyla kısıtlamalara gittiği ve bazı ülkelerin ise yeni gelişen bu teknolojiyi yakından takip ederek yasal meşruiyet kazandırmaya çalıştıklarına değinildi.

Son olarak ise kriptolar hakkında pozitif bir yorum söz konusu.

Rapor; son olarak şöyle bitiriliyor:

Alışık olduğumuz altın ve nakit paralarla karşılaştırıldığı zaman sanal kripto-para olan Bitcoin oldukça yenidir. Getirdiği teknolojiler umut verici ve gelişmeye açıktır.

 

 Kaynak

 

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.